Asus H97M-E MicroATX

Iako je ovo ploča MicroATX dimenzija i srednje kategorije, Asus je uradio sjajan posao i opremio je kao da se radi o modelu vieš klase. Kvalitetna izrada i komponente, dobra audio sekcija, podrška za M.2 diskove i sjajan UEFI BIOS su samo neke od stvari zbog kojih zaslužuje preporuku.

Stiže nam još jedna matična ploča kompanije Asus, model sa novim H97 čipsetom i u MicroATX formatu, što će odgovarati onima koji planiraju da u što manje dimenzije upakuju što više toga, počevši od nekog novijeg Intel LGA1150 procesora. Iako se radi o ploči vrlo kompaktnih dimenzija, Asus je upakovao dosta toga što će biti interesantno i onima sa malo većim zahtevima. Sa cenom od oko 110€, ova ploča svakako nije baš među najpovoljnijima, ali gledajući specifikaciju, jako je teško naći bilo kakvu zamerku, odnosno definitivno mislimo da vredi uloženog novca.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada i komponente
  • Kompaktne MicroATX dimenzije
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Nema klasičnog PCI slota

Specifikacija

  • Format ploče: MicroATX
  • Čipset: H97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM DDR3, Max. 32GB 1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 4x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 1 x M.2 Socket 3 M Key (2260/2280, PCIe/SATA)
  • Slotovi: 1x PCI Express 3.0 x16 Slot (x16), 3x PCI Express 2.0 x1
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC887 Audio Codec)
  • Konektori: 2x PS/2, GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (2 pozadi, 6 preko ploče), 3x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, serijski port

Asus H97M-E

Ploča je MicroATX formata i dimenzija od 24.4 cm x 19.8 cm, što ne ostavlja baš puno prostora, no čini se da je proizvođa iskoristio svaki milimetar kako treba. Layout je dosta dobar, sa svega jednim detaljom koji treba izdvojiti, a to je da su memorijski slotovi i PCIe x16 slot vrlo blizu, te da treba prvo instalirati memoriju, pa tek onda grafiku kako bi se izbegli konflikti. Kvalitet izrade ploče je odličan, a kao i obično, Asus je upotrebio komponente vrhunskog kvaliteta i tu nema nikakve dileme. Počevši od robustnog sistema za napajanje, pa do izolovanog dela namenjenog audio sekciji (Crystal Sound 2 koji se oslanja na Realtek ALC887 čip), ploča koristi rešenje koja možemo videti i na nekim dosta skupljim modelima.

Iako je u pitanju MicroATX veličina, mesta se našlo za četiri memorijska slota, gde staje do 32GB DDR3 memorije maksimalne brzine od 1600MHz. Pored četiri SATA konektora (podržan SATA 6Gbps standard), vidimo iza memorijskih slotova i M.2 socket koji podržava 2260/2280 veličinu diskova i paralelno podržava SATA i PCIe modele, što je sjajno (za maksimalno 10Gbps protoka). Hlađenje ploče je vrlo jednostavno i povereno kompaktnom i okruglom aluminijumskom hladnjaku koji ostaje mlak na dodir. Dodatno, tu je i Fan Xpert 2+ podrška koja će lako kontrolisati rad ventilatora bez obzira da li koriste 3-pinski ili 4-pinski PWM interfejs. Ploča ima jedan PCIe x16 i tri PCIe x1 slota, što treba znati ukoliko planirate da koristite neku stariju karticu. Ploča koristi novu verziju UEFI BIOS-a, koji ima vrlo pregledan interfejs i mogućnost da se bira režim za početnike i napredne korisnike, sa dovoljno podešavanja i za one zahtevnije.

Rezime

Ova ploča nudi većinu stvari koje nalazimo i kod full-size modela. Počevši od odličnog kvaliteta izrade, pa do sjajno implementiranog BIOS-a, podrške za USB 3.0, SATA 6Gbps ali i M.2 diskove do 10Gbps, H97M-E je model sa cenom srednje klase, a opcijama iz više kategorije, što je kombinacija kojoj je jako teško naći neku zamerku.

Conclusion

The board provides most of the things that is also found in full-size models. Starting with excellent build quality up to finely implemented BIOS, USB 3.0 support, SATA 6Gbps and M.2 drives up to 10Gbps, H97M-E model is available at the middle class price and it is offering options from higher category, which is a flawless combination.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 95€

Gigatron ustupio: Asus H97M-E
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com