ASUS Crossblade Ranger

Konačno nova ROG matična ploča za AMD platformu, ovoga puta A88X čipset i nove Athlon i procesore iz A serije sa FM2+ socket-om. Vrhunski kvalitet izrade i stvarno impresivna lista podržanih opcija je čine bez premca najopremljenijom FM2+ pločom na tržištu.

Već je dobro poznato da kada neko pomene Republic Of Gamers proizvode, to znači da se mogu očekivati vrhunski hardver sa ASUS potpisom. Naravno, najpoznatije su matične ploče, tako da ovoga puta možemo videti model Crossblade Ranger, novu ploču za AMD platformu, konkretnije procesore FM2+ podnožja: Athlon i modele iz A serije. Ovo je ujedno i prva ROG matična ploča za FM2+ procesore, tako da zapravo i nema neku ozbiljnu konkurenciju, posebno kada se pogleda poduža lista opcija i tehnologija kojima je nafilovana. Da pomenemo samo neke od verovatno najbitnijih stvari, a to su: Intel Gigabit Ethernet kontroler, GameFirst III i LANGuard, SupremeFX 2014 audio sekcija, Auto Tuning i KeyBot.

Ključne karakteristike

  • Impresivan kvalitet izrade
  • Napredna rešenja za mrežni i audio interfejs
  • DVI, HDMI i D-Sub video interfejs
  • Dosta opcija posvećenih igračima i overklokerima

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Procesor: AMD FM2+ Socket, Athlon, A Series
  • Chipset: AMD A88X (Bolton D4)
  • Memorija: 4x DDR3 DIMM, Max. 64GB, 2666(O.C.)/2400(O.C.)/2250(O.C.)/2200(O.C.)/2133/1866/1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 8x SATA 6Gb/s, RAID 0, 1, 5, 10, JBOD
  • Slotovi: 2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (Single x16, dual x8/x8), 1 x PCIe 2.0 x16 (max x4 mode), 2 x PCIe 2.0 x1, 2 x PCI
  • Zvuk: ROG SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (2 porta pozadi i 6 sa header-a na ploči), 6x USB 3.0 (4 porta pozadi, 2 preko header-a na ploči), 6x 3.5mm audio, optički D/PDIF, DVI, HDMI, D-Sub
  • Dodatno: USB BIOS Flashback, TPM header, 5x fan header, ProbeIt kontakti, KeyBot i Sonic SoundStage tasteri

ASUS Crossblade Ranger

Ploča je punog ATX formata i dolazi u prepoznatljivoj crno-crvenoj kombinaciji boja, sa layoutom koji dosta podseća na Z97 Ranger model. Odmah prepoznajemo FM2+ socket za procesor, koji je okružen masivnim hladnjacima koji su postavljeni na elemente napajanja, uz dodatni hladnjak na samom A88X čipsetu. Kao i kod ostalih ROG modela, vidimo stvarno impresivan nivo detalja i stvari koje odmah privlače pažnju, od backplate-ova sa zadnje strane ploče koji i dodatne hlade elemente napajanja procesora, veoma kvalitetnih 10K Black Metallic kondenzatora, Over-current zaštite memorije, pojačane zaštite od elektrostatičkog pražnjenja, pa do Back I/O od nerđajućeg čelika i poniklovanog Q-shield-a u crnoj boji. Jednostavno rečeno, biće jako teško naći bilo šta što ne odgovara zaista visokom standardu koje ROG matične ploče postavljaju.

Ploča raspolaže sa četiri memorijska slota za maksimalno 64GB DDR3 memorije do brzine od 2666MHz, i vidimo da su ovi slotovi dovoljno udaljeni od prvog PCI slota kao i ležišta procesora, tako da neće biti problema kod instalacije komponenti. Imamo na raspolaganju dva PCI Express x16 3.0 slota, jedan PCI Express x16 2.0, dva PCI Express x1 i dva klasična PCI slota, što je sasvim dovoljno prostora za proširenja. Što se napajanja procesora tiče, tu je Extreme Engine Digi+ III tehnologija (NextFet MOSFET elementi, 10K Solid kondenzatori, digitalna kontrola napona procesora i memorije), tako da će i overklok biti maksimalno olakšan stabilnim i kvalitetnim napajanjem. Za overklokere ima dosta toga, od impresivnog UEFI BIOS-a sa povećom listom opcija, do Q-Code Debug displeja, Start i Reset tastera na samoj ploči, ProbeIt kontaktnih tačaka za direktno merenje radnih napona, ClearCMOS i MemOK tastera, LN2/Slow Mode prekidača (za hlađenje tečnim azotom), ROG_EXT header za ASUS OC panel, ali i recimo KeyBot za instant upgrade tastature koja dobija nove opcije koje su hardverski podržane (snimanje i dodeljivanje Macro-a, prečica i drugih funkcija).

ASUS je dosta pažnje posvetio mrežnom interfejsu, pa tako imamo unapređenu zaštitu od elektrostatičkog udara, kao i naprednu optimizaciju protoka koja osigurava da igre dobiju prioritet. Korisnik i sam može odabrati nivo prioriteta: Optimization, Game, Media Streaming ili File Sharing, što će se automatski odraziti na raspodelu dostupnog protoka. Što se zvuka tiče, čeka nas SupremeFX poslednje generacije, 8.1 surround sa pozlaćenim analognim izlazima (tu je i optički izlaz), posebnim EMI shield-om i fizičkom izlolacijoj PCB-a gde se nalazi audio sekcija, sve u cilju smanjenja interferencija. Koriste se vrhunski ELNAR japanski kondenzatori, a interesantno je da postoji Sonic SenseAmp, odnosno automatska detekcija otpora slušalice, gde se posebno pojačalo za slušalice uključuje ako je potrebno. Korisnik može i pomoću Sonic SoundStage tastera na samoj ploči menjati dostupne zvučne profile. Za one koji vole FPS igre, tu je i Sonic Radar II, OSD dodatak koji će na radaru ukazati na pravac iz koga dolaze različiti zvukovi, veoma zanimljiva opcija koja će sigurno vrlo brzo postati popularna.

Rezime

Ova ploča je namenjena najzahtevnijoj kategoriji u koju spadaju overklokeri i igrači, i za svakoga od njih ima obilje dostupnih opcija. Za svaki slučaj, dostupan je i Auto Tuning koji će na najjednostavniji mogući način povećati performanse sistema, bez da mora da se misli o raznim naprednim opcijama i kao automatski overklok, stvarno radi odličan posao. Teško da će moći da se pronađe naprednija matična ploča za A88X platformu u ovom trenutku i ASUS se stvarno dobro potrudio da posle dužeg vremena AMD dobije jednu ROG ploču koja vredi svaki uloženi dinar. Za one koji se možda još dvoume, da dodamo i to da proizvođač u paketu daje i Sniper Elite 3 igru, što će svakako dodati na vrednosti.

Conclusion

This board is designed for the most demanding category, which includes overclockers and gamers, and for each of them there are plenty of available options. Auto Tuning which enhances system performance without having to think about the various advanced options is provided, and the automatic overclocking too, which is doing an excellent job. It would be difficult to find a more advanced motherboard for A88X platform and ASUS made sure that AMD gets a ROG board that is worth every penny. For those who still hesitate, we should say that the manufacturer added the Sniper Elite 3 game in the package, which will definitely increase the value.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 165€

Asus ustupio: ASUS Crossblade Ranger
zvanični sajt: asus.rs