ASUS AM1M-A za AMD APU-e

Vrlo zanimljiva ASUS matična ploča koja je MicroATX formata, sa podrškom za AMD APU-e iz Athlon i Sempron serije sa TDP-om do 25W. Prilično jednostavan model sa taman dovoljno toga da predstavlja sigurno jedan od best buy modela iz svoje kategorije.

ASUS je predstavio nove matične ploče iz AM1M serije, koje su pravljene za AMD AM1 SoC (system-on-a-chip) platformu, odnosno nove Athlon i Sempron APU-ove. Ovi procesori predstavljaju veoma interesantnu kombinaciju performansi i potrošnje, i biće idealan izbor za one koji sastavljaju integrisanu konfiguraciju koja treba da košta što manje, a ipak da bude dovoljno snažna za potera multimediju i svakodnevan posao i zabavu. Model koji ćemo videti je u MicroATX formatu, dok smo već imali priliku da vidimo jedan još manji, Micro-ITX primerak.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije Mini-ATX platforme
  • PCIe x16 slot punih dimenzija
  • Podrška za AM1 procesore iz A i E serija do TDP-a od 25W
  • Odlična cena
  • Vrlo kvalitetna izrada

Utisak kvare

  • Maksimalna brzina memorije 1600MHz
  • Samo dva SATA konektora

Specifikacija

  • Format ploče: Micro-ATX (22.6 cm x 17 cm)
  • Procesor: AMD AM1 Socket A-series i E-series Quad-Core/Dual-Core APU do 25W
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 16GB DDR3 1333/1600 MHz
  • Kontroleri: 2x SATA 6Gb/s
  • Slotovi: 1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mode), 2 x PCIe 2.0 x1
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 2 header-a na ploči), 4 USB 3.0 (2 porta pozadi, header na ploči), 3x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, COM header

ASUS AM1M-A

Ploča se uklapa u MicroATX format sa dimenzijama od 22.6x17 cm, i odmah vidimo da je u pitanju prilično kvalitetna izrada koja uključuje recimo kvalitetne Solid kondenzatore (deklarisane na 5000 radnih sati), DIGI- VRM sekciju, Overcurrent Protection za memorijske module (ovo su u suštini prekidači koji sprečavaju kratke spojeve), posebnu zaštitu od elektrostatičkog pražnjenja, kao i Back I/O pločicu od nerđajućeg čelika, što sve ulazi u 5X Protection tehnologiju. Ploča je dosta dobrog layout-a, a odmah primećujemo da je hlađenje u potpunosti izostalo, što i nije tako neobično s obzirom da se praktično ni malo ne greje.

Oko ležišta procesora ima sasvim dovoljno prostora da se postavi i veći kuler (vrlo verovatno je da se ipak neće koristiti neki veći modeli), a na raspolaganju su dva memorijska slota za maksimalno 32GB DDR3 memorije brzine do 1600MHz. Za GPU deo APU procesora, imamo D-Sub, DVI i HDMI portove sa zadnje strane ploče, tako da će moći da se koristi i konfiguracija sa više monitora, kome to bude trebalo, a za slučaj da treba pojačati grafički podsistem, tu je i jedan PCIe 2.0 x16 slot. Dodatno, imamo i dva PCIe x1 slota. Ono što je šteta je to da postoje samo dva SATA konektora, što se možda neće dopasti onima koji vole da ipak imaju malo više opcija za proširenja. Što se USB-a tiče, sa maksimalno 12 konekcija to svakako neće biti problem niti nekome zafaliti.

Rezime

Ova ploča jeste prilično jednostavna i pomalo i minimalistički opremljena, no dovoljno je samo pogledati cenu, pa da bude jasno da se ipak radi o modelu iz osnovne ponude, sa podrškom za najnovije AMD APU-e iz Athlon i Sempron serija, do TDP-a od 25W. Za kompaktnu integrisanu konfiguraciju koja će služiti za svakodnevno office ili kućno korišćenje, bez nekih specifičnih zahteva, AMD platforma i ova ploča će biti stvarno sjajan izbor.

Conclusion

This board is a simple with minimal equipment, but it is enough to look at the price, and it becomes clear this is a basic category model, with the support for the latest AMD APUs from Athlon and Sempron series, up to 25W TDP. For a compact integrated configuration for everyday office or home use without specific requests, AMD platform and this board will be a great choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 28€

Gigatron ustupio: ASUS AM1M-A
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com