Asus A88X-Gamer

Odlična matična ploča koja stiže iz ASUSa, a koja je namenjena malo zahtevnijim korisnicima koji traže dobar odnos cene i performansi. Dopalo nam se to što smo našli implementirano dosta toga što se inače čuva za malo skuplje ploče.

Za one koji traže matičnu ploču za AMD FM2+ procesore, ima dosta toga interesantnog da se nađe u prodavnicama, gde su svakako najinteresantnije ploče sa A88X čipsetom, barem za one malo zahtevnije korisnike. Podržani su procesori uz Athlon i A serija, a ploča ima u raznim verzijama, naravno sa širokim rasponom cena. Model Asus A88X-Gamer je unapređena varijanta A88X-Plus, namenjena igračima i malo zahtevnijim korisnicima, sa ipak malo manje opcija (a i manje cene) u odnosu na ROG modele. Ipak, tu su kvalitet izrade i ugrađenih komponenti, kao i par dodatnih opcija kao što su SupremeFX zvučni sistem, što će sigurno privući potencijalne kupce.

Ključne karakteristike

  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gbps
  • DVI, D-Sub i HDMI video interfejs
  • Dobar kvalitet izrade i komponenti
  • SupremeFX zvučni sistem

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Procesor: AMD FM2+ Athlon/A
  • Chipset: AMD A88X (Bolton D4)
  • Memorija: 4x DDR3 DIMM, Max. 64GB, DDR3 2400(O.C.)/2250(O.C.)/2200(O.C.)/2133/1866/1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 8x SATA 6Gb/s, RAID 0, 1, 5, 10, JBOD (
  • Slotovi: 1x PCI Express 3.0 x16, 1x PCI Express x16 (X4), 2x PCI Express 2.0 x1, 3x PCI
  • Zvuk: SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC
  • Konektori: PS/2, GLAN, 10 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 6 sa header-a na ploči), 4x USB 3.0 (2 porta pozadi, 2 preko header-a na ploči), 6x 3.5mm audio, DVI, D-Sub, HDMI, Serial port header

Asus A88X-Gamer

Ovo je model punog ATX formata, koji je interesantnog dizajna koji pomalo podseća na ROG ploče. Imamo kompletno crni PCB i većinu komponenti, sa par crvenih detalja na hladnjacima. Primećujemo odmah i zlatnu liniju (koja po uključenju računara dobija crveno pozadinsko osvetljenje) koja izoluje deo ploče na kome je audio sekcija, a što ima ulogu da eliminiše interferencije kako bi se dobio kvalitetniji i čistiji zvuk. Iako nije pretrpana komponentama, vidimo sasvim solidnu naponsku sekciju koja koristi DIGI+ VRM 6-fazni sistem napajanja. Tu su i kvalitetni 10k black solid kondenzatori. Ploča ima implementiranu prilično impresivnu zaštitu od elektrostatičkog pražnjenja, od memorijskih slotova pa do audio sekcije, tastature i miša, USB i LAN porta.

Hlađenje je pasivno, pomoću tri aluminijumska hladnjaka koji su namešteni na čipset i elemente hlađenja, a raspored je takav da neće biti problema kod instalacije komponenti. Na raspolaganju su četiri memorijska slota sa podrškom za maksimalno 64GB RAM-a, osam SATA konektora koji podržavaju SATA 6Gb/s interfejs i RAID konfiguracije. Što se PCI slotova tiče, imamo na raspolaganju jedan PCIe 3.0 x16, dodatni PCIe 2.0 x16 koji u CrossFire režimu radi na 4 linije magistrale, dodatna dva PCIe x4 i tri klasična PCI slota, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno opcija za malo zahtevnije korisnike. Za zvuk je zadužen SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC, koji je daleko bolje rešenje od klasičnih integrisanih varijanti, a što će posebno obradovati vlasnike malo boljih slušalica, pošto postoji posebno pojačalo koje podržava modele do 300Omha.

Rezime

Ova ploča je negde na pola puta između klasičnog i ROG modela, gde su izostale malo naprednije opcije za overklok, mada i dalje imamo prilično atraktivan UEFI BIOS koji je prilično lak za korišćenje. Pored dosta kvalitetnog 6-faznog napajanja, imamo impresivnu audio sekciju, što se sve obično viđa na malo skupljim pločama od ovoga. Sa cenom od ispod 120€, svakako da ne spada među najjeftinije varijante, ali pruža zaista dosta za uloženi novac i definitivno je vredi uzeti u obzir. Asus pored onih sjajnih ali vrlo skupih matičnih ploča ima i one koje su malo povoljnije cene, a A88X-Gamer definitivno vredi pogledati.

Conclusion

This board is a combination of classical and ROG models without advanced overclocking options and with attractive UEFI BIOS easy to use. In addition to high-quality 6-phase power supply, there is also an impressive audio section, which is usually available only on more expensive boards. For less than 120 Euros, this one is not among the cheapest models, but provides a lot for the money and should be taken into account. In addition to excellent and expensive motherboards, Asus have lower price models too, and A88X-Gamer deserves to be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 105€

Gigatron ustupio: Asus A88X-Gamer
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com