ASRock Z97 Extreme6

Odlična matična ploča koja dolazi iz ASRock-a, sa prilično impresivnom listom podržanih tehnologija. Pored stvarno odličnog kvaliteta izrade i komponenti, treba pomenuti veliki broj podržanih SATA i USB konekcija, kao i podršku za SATA Express, M.2 i Ultra M.2 interfejse.

ASRock je postao jedan od vodećih inovatora na polju matičnih ploča, pa kompanija koju smo nekada znali kao proizvođača jeftinih i ne baš kvalitetnih ploča sada imamo potpuno drugu situaciju sa vrhunskim pločama koje nemaju problem da stanu rame uz rame sa najskupljim modelima. Posle modela Z97 Extreme4 koji se dosta dobro pokazao, biće interesantno videti šta naprednija varijanta donosi i po čemu se razlikuje. Naravno, što je ploča naprednije, to je i cena veća, a kako su ove serije generalno namenjene overklokerima i zahtevnim korisnicima kao što su igrači, pa ne čudi poduža lista tehnologija i funkcija koje su podržane.

Ključne karakteristike

  • Dosta dobar layout
  • Podrška za M.2 SSD-ove svih dimenzija i SATAExpress, a posebno za Ultra M.2 (PCIe 3.0 x4)
  • Komponente vrhunskog kvaliteta
  • Pasivno ali i vrlo efikasno hlađenje
  • Vrlo kvalitetna audio sekcija, Purity Sound 2
  • Odlične performanse
  • Podržava do tri grafičke kartice

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 3200+(OC)/2933(OC)/2800(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 4x SATA 6Gb/s, 1x eSATA, 1x SATA Express 10 Gb/s, 1x Ultra M.2 Socket Gen3 x4 (32 Gb/s), 1x M.2_SSD (NGFF) Socket 3 (M.2 SATA3 6.0 Gb/s modul i M.2 PCI Express modul do Gen2 x2 (10 Gb/s)
  • Slotovi: 2x PCI Express 3.0 x16 (x16, x8 mode), 1x PCI Express 2.0 x16 (x4), 2x PCI Express 2.0 x1, 1x mini-PCI Express
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec), TI NE5532 Premium Headset Amplifier
  • Konektori: PS/2, 2x GLAN, 10 USB 3.0 portova (6 portova pozadi i 4 preko konektora na ploči), 5x USB 2.0 (svi sa ploče), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, DVI, HDMI, DisplayPort, COM port header

ASRock Z97 Extreme6

Ploča dolazi u punom ATX formatu, sa dosta dobrim layout-om, a već na prvi pogled možemo da uočimo razlike u odnosu na Extreme4 sa kojim će se najviše i porediti. U pitanju je to da ovde imamo dva umesto tri PCIe x1 slota, pošto je taj treći praktično žrtvovan u korist Ultra M.2 slota za SSD koji dobija četiri linije direktne veze sa CPU-om, što daje teoretski protok od 32 Gbps/4 GBps pošto je u pitanju PCIe 3.0 interfejs. Još uvek nemamo na raspolaganju Ultra M.2 diskove da ovo i isprobamo, ali zato je tu i klasičan M.2 socket (oba M.2 socketa podržavaju diskove svih dužina), uz dodatnih čak 10 SATA 6Gb/s i jednim eSATA konektorom, tako da će svakako biti dovoljno prostora za proširenje kapaciteta za skladištenje podataka. Dodatno, imamo i nešto što se zove HDD Saver, a u pitanju je poseban 4-pinski konektor (dobija se poseban kabl) preko koga se povezuje napajanje za dva hard diska koji se onda softverski mogu uključiti i isključiti, za zaštitu privatnosti podataka i uštedu energije.

Ploča ukupno na raspolaganju ima tri PCIe x16 slota (x16 x8 x4), dva PCIe x1 i jedan mini-PCI Express slot, dok je klasičan PCI izostao, što nekome može biti bitan podatak ukoliko već ima neku PCI karticu koju hoće da zadrži. Većina konektora je raspoređena uz ivice ploče, takoda se kablovi mogu bez problema skloniti sa strane, ali i da naknadne instalacije budu jednostavnije. Pasivno hlađenje koristi poveće aluminijumske hladnjake koji pokrivaju čipset i MOSFET i tako omogućavaju da se dobije veća fleksibilnost kod eventualnog overkloka kada je bitno držati temperature pod kontrolom. Na ploči su upotrebljeni veoma kvalitetne komponente, od samog PCB-a koji je otporniji na skupljanje vlage usled kondenzacije, pa do Nichicon 12K Platinum kondenzatora, Premium Alloy prigušnica, Dual-Stack MOSFET elemenata kod CPU napajanja i NexFET MOSFET za memoriju. Ploča ima i digitalnu kontrolu napajanja kroz 12-faznu filtraciju. Pored standardnih konektora za napajanje ploče i procesora, imamo i jedan 4-pinski Molex konektor koji priskače u pomoć ako grafički podsistem bude zahtevao još struje.

Uprkos masivnom hlađenju i brojnim elementima koji su načičkani oko ležišta procesora, prostora ima i za najveće kulere tako da neće biti problema kod instalacije. I kod ove ploče vidimo da je korišćeno Pure Audio 2 rešenje za zvuk, tako da imamo na raspolaganju sasivm dobar Realtek ALC1150 čip (sa EMI Shied-om koji smanjuje interferencije), uz dodatna dva operaciona pojačavača, PCB izolaciju dela ploče gde je audio sekcija, ali i po slojevima PCB-a razdvojene analogne i digitalne signale (kao i stereo kanale), što je za integrisani zvuk stvarno odlično rešenje. Pošto ima i posebno pojačalo za slušalice, mogu se koristiti i neki malo egzotičniji modeli sa impedansom do 600 Ohma. Ploča podržava popriličan broj USB konekcija, ukupno 10 USB 3.0 i pet USB 2.0 (što je naravno rešeno dodatnim kontrolerima), a zanimljivo je da imamo čak dva USB 3.0 header-a za prednji panel. Kao i obično, BIOS je smešten u dva odvojena čipa, tako da i u slučaju da nešto pođe kako ne treba prilikom overkloka, uvek imate rezervnu verziju na raspolaganju. Ploča raspolaže sa Power, Reset ali i ClearCMOS tasterima, kao i Debug LED displejom, što je zgodno za one koji vole da eksperimentišu dok je ploča van kućišta. Sa zadnje strane ploče od bitnih stvari treba pomenuti dva Gigabitna LAN porta, jedan PS/2 konektor kao i DVI, HDMI i DisplayPort video izlaze za integrisanu grafiku.

Rezime

Ova ploča je dosta dobar izbor za zahtevne korisnike, ali vrlo verovatno neće moći da prođe u direktnom takmičenju sa Premium overklokerskim modelima. Ipak, kada se pogleda spisak onoga što je upakovano u Z97 Extreme6, jasno je da se radi o odlično zaokruženom proizvodu kome će biti prilično teško naći neku veću manu. Kvalitetna izrada, odlična audio sekcija, veliki broj SATA i USB konekcija, podrška za Ultra M.2 socket, samo su neke od stvari zašto ova ploča zaslužuje preporuku.

Conclusion

This board is a good choice for demanding users; however, it cannot be compared with the Premium overclocking models. Nevertheless, bearing in mind the options that Z97 Extreme6 offers it is clear this is a great product beyond reproach. High build quality, excellent audio section; a large number of SATA and USB connections, the Ultra M.2 socket support are just some of the things why this board deserves a recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

PCAxe ustupio: ASRock Z97 Extreme6
zvanični sajt: pcaxe.com