ASRock Z97 Anniversary

Za one koji ne traže najskuplju kombinaciju ploče i procesora, tu je najnoviji Intel Pentium iz specijalne Anniversary serije, kao i ova ASRock matična ploča. Skromno opremljena, ali dobrog kvaliteta i odličnog odnosa cene i performansi.

Već smo čuli da Intel planira da izbaci Pentium-AE procesore koji će dolaziti otključani, što je lepa stvar za 20 godišnji rođendan sigurno i najpoznatijeg procesora u istoriji desktop računara. Iako se sada radi o modelu relativno skromnih performansi (u poređenju recimo sa Core i5 i i7 modelima), biće interesantna opciija za one koji tek počinju sa overklokom pošto neće morati da investiraju puno u procesor. Bilo kako bilo, ono što je interesantno je da je ASRock već spremio ploče koje će biti namenjene upravo ovom Pentium izdanju, pa ćemo tako videti model ASRock Z97 Anniversary.

Ključne karakteristike

  • Pristojan kvalitet izrade
  • Podrška za nove Intel LGA1150 procesore
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ploča je prilično svedena po pitanju dodatnih opcija

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 3100+(OC)/2933(OC)/2800(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10)
  • Slotovi: 1 x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE2: x16 mode), 3 x PCI Express 2.0 x1 Slots, 2 x PCI Slots
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC887 Audio Codec)
  • Konektori: PS/2, GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 6x USB 2.0 (2 sa zadnje strane, 4 sa ploče), 3x 3.5mm audio, HDMI, COM port header

ASRock Z97 Anniversary

Već od samog starta, jasno je da se radi o ploči koja je prilično jednostavna, namenjena manje zahtevnim korisnicima koje će zanimati i pomenuti oključani Pentium. Da ne bude zabune, iza svega ovoga stoji sada već odomaćeni Z97 Express čipset, sa podrškom za sve novije Intel LGA1150 procesore. Navikli na ove novije matične ploče iz jačih kategorija, Z97 Anniversary deluje nekako nedovršeno i sa manjkom komponenti. Ipak, u realnosti situacija uopšte nije tako loša, i ovaj model spada u Super Alloy seriju, sa Premium Alloy prigušnicama i NexFET MOSFET elementima za napajanje memorije, kao i karakterističnim Sapphire Black PCB-om. Audio sekcija koristi nešto slabiji Realtek ALC887 čip, ali su tu barem nešto kvalitetniji ELNA kondenzatori. Ipak, iz nekog razloga, izostao je digitalni S/PDIF audio izlaz.

Ploča ima četiri memorijska slota za maksimalno 32GB DDR3 RAM-a do brzine od 3100MHz, kao i šest SATA 6Gb/s konektora uz podržane RAID modove rada. Interesantno je da su izostali SATA Express kao i M.2 socket. za one koji razmišljaju o grafici, da odmah kažemo da u ovom slučaju imamo samo jedan dodatni PCIe x16 slot (uz još tri PCIe x1 i dva klasična PCI slota), dok za video izlaz za grafiku koja je integrisana postoji samo HDMI na ploči, tako da neće biti moguće povezati više monitora bez kupovine dodatne grafičke kartice. Hlađenje je pasivno, i tu su dva zasebna aluminijumska hladnjaka, a pošto se ploča ne greje mnogo tokom rada, neće biti nikakvih problema da se temperature drže na zadovoljavajućem nivou.

Rezime

Iako sam BIOS nije nešto posebno napakovan opcijama za overklok, ASRock je spremio interesantnu stvar koja se zove Pentium Anniversary Boost, naime prilikom uključivanja računara, na pritisak tastera P se dolazi do posebnog menija gde se bira koliko će se overklokovati novi Pentium Anniversary Edition koji radi na 3.2GHz, maksimalno do 4.2GHz. Ova ploča je svakako jeftinija od mnogih modela koje smo videli u poslednje vreme, i biće sjajan izbor uz novi Pentium, pošto će uz minimum petljanja izvući sjajne performanse, uz odličnu stabilnost.

Conclusion

Although the BIOS do not offer many options for overclocking, ASRock has prepared an interesting feature called Pentium Anniversary Boost. When you turn on the computer, pressing P button will open a separate menu where you can choose the way of overclocking the new 3.2GHz Pentium Anniversary Edition, up to 4.2GHz. This board is cheaper in relation to many other models we've seen recently, and will be a great choice along with the new Pentium, as it offers great performance with minimal settings and excellent stability.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 80€

Pin Computers ustupio: ASRock Z97 Anniversary
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.