ASRock Z87 Pro3

Odlična ploča koja spada u srednju kategoriju, sa odličnim kvalitetom izrade i dobrim setom opcija. Cena je veoma povoljna i to je ono što će inicijalno privući pažnju kupaca, i to sasvim zasluženo.

ASRock nastavlja sa predstavljanjem novih modela matičnih ploča, i sada na red dolazi model Z87 Pro3, koja je namenjena novim Intel procesorima sa socket 1150 osnovom. Ploča je dosta kvalitetne izrade i sa sasvim dovoljno opcija ii za malo zahtevnije korisnike, mada odsustvo drugog PCIe x16 slota i naprednijih opcija za overklok ipak znači da će ostati u srednjoj kategoriji. Bez obzira na to, radi se o odličnoj ploči koja će biti dobra osnova za one koji traže stabilan sistem i dobre performanse. ASRock je prilično brzo napredovao i sada u ponudi ima matične ploče koje se po mnogo čemu mogu porediti sa nekim dosta poznatijim i skupljim modelima.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Podrška za najnovije Intel Core procesore (Ivy i Sandy Bridge, LGA1155 podnožja
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z87 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 2800+(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10
  • Slotovi: 1x PCIe 3.0 x16, 3x PCIe 2.0 x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC892 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 6 USB 2.0 portova (2 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 6x USB 3.0 (2 pozadi, 4 preko ploče), 6x 3.5mm audio, optički S/PDIF, D-Sub, DVI, HDMI

ASRock Z87 Pro3

Ovo je model standardnih ATX dimenzija, sa dosta prostora na raspolaganju i dosta dobrim layout-om. PCB je crne boje i odmah vidimo da su za sve elemente korišćeni kvalitetni Solid kondenzatori, a ne samo za elemente napajanja procesora kao što je to često slučaj. Pošto prostora ima stvarno dosta na raspolaganju, svi konektori su lepo raspoređeni i neće biti gužve sa kablovima kod instalacija komponenti. Hlađenje ploče je očekivano potpuinono pasivno, sa jednim malim aluminijumskim hladnjakom. Oko ležišta procesora ima dosta prostora i može se instalira i neki malo veći CPU kuler ako bude bilo potrebno. Četiri memorijska slota su dovoljno udaljena od socket-a, tako da neće biti problema sa montažom i memorijskih modula sa hladnjakom, međutim dobra je ideja da se uvek pre kupovine sve dobro premeri.

Ploča ima na raspolaganju šest SATA 6Gb/s konektora (izostao je eSATA), uz ukupno po šest USB 2.0 i USB 3.0 portova. Napajanje procesora je 4-fazno, uz kompletno digitalnu kontrolu napona, što bi trebalo da pruži maksimalno stabilan rad. Podešavanje ploče će biti pojednostavljeno upotrebom UEFI BIOS-a koji podržava i rad miša, a ono što treba dodati je da ovaj model nema baš puno opcija namenjenih overkloku, ali ima dovoljno mogućnosti za neke osnovne korekcije, tako da se sistem može lepo doterati da se dobiju i malo bolje performanse. Zanimljivo je da pošto sa zadnje strane imamo tri video izlaza za grafiku koja je integrisana na procesoru, moguće je bez dodatne grafičke kartice koristiti do maksimalno tri monitora paralelno, pa iako to neće biti baš mogo praktično za igranje (koje ipak zahteva malo ozbiljniju grafiku), biće sjajno za sve kojima treba malo veća radna površina.

Rezime

Ova ploča predstavlja odlično rešenje za manje i više zahtevne korisnike (koji planiraju da sistem upgrade-uju sa maksimalno još jednom grafikom) koji traže dobar odnos cene i kvaliteta. ASRock je do skoro bio poznat samo po pločama osnovne kategorije i nije imao ime koje je ulivalo baš puno poverenja. To se definitivno promenilo, a kako su modeli ploča proizvođača zvučnijih imena dosta skuplji, sve više kupaca se okreće ovakvim pločama koje nude praktično isto po povoljnijoj ceni.

Conclusion

This board is a great solution for more or less demanding users (who are planning to upgrade the system with one more graphics), who are looking for good value for money. ASRock has until recently was known only by the basic categories boards and has not had a name that inspires a lot of confidence. This has changed, and bearing in mind the fact that board models of well-known manufacturer are more expensive, more and more customers are turning to these boards, which are offered at lower prices.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 100€

Sampro ustupio: ASRock Z87 Pro3
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs