ASRock Z87 Extreme 4

Veoma interesantna matična ploča za one koji planiraju prelazak na najnoviju Intel platformu. Prvo što će svi primetiti jeste stvarno sjajan kvalitet izrade, a zatim i cenu koja je primetno niža od sličnih modela poznatijih proizvođača.

Sve češće možemo videti da ASRock na izbacuje na tržište nove modele ploča koje su daleko od neke entry level kategorije, pa je tako i slučaj sa modelom Z87 Extreme 4 pločom. Ovo je model punog ATX formata, sa Z87 čipsetom, koji je namenjen radu sa najnovijom generacijom Intel procesora, sa nizom tehnoloških rešenja koja se ne viđaju baš tako često. Ono što je svakako čini interesantnim širem krugu korisnika jeste cena koja je osetno povoljnija od sličnih matičnih ploča poznatijih proizvođača, gde upravo i leži šansa ASRock-a pošto realno ima sve više korisnika koji ne žele i ne mogu da plate premium modele matičnih ploča. Sa druge strane, ASRock je stvarno

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Podrška za najnovije Intel Core procesore (Ivy i Sandy Bridge, LGA1155 podnožja
  • Podržava SLI/CrossFire konfiguracije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z87 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 2933+(OC)/2800(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066
  • Kontroleri: 8x SATA 6Gb/s, 1x eSATA
  • Slotovi: 3x PCIe 3.0 x16 (x16, x8 x8, x8 x8 x4), 2x PCIe 2.0 x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC1150 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (2 porta pozadi i 6 preko konektora na ploči), 8x USB 3.0 (3 pozadi, 3 preko ploče), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, D-Sub, 2x HDMI

ASRock Z87 Extreme 4

Ploča je prepoznatljivog dizajna za ASRock kvalitetnije modele, sa crnim PCB-om, crnim plastičnim elementima (osim sivih SATA konektora) i zlatnim kondenzatorima. Jedno je sigurno, a to je da ova ploča može da se poredi i sa dosta skupljim modelima po kvalitetu izrade, a proizvođač nije štedeo na komponentama. Poseban akcenat je na intergrisanoj zvučnoj kartici koja je daleko od onoga što najčešće možemo videti. Realtec ALC1150 čipset se koristi, uz posebno instalirane DAC, pojačalo i zasebno pojačalo za slušalice (kompatibilno sa 600 omskim modelima), tako da će biti zadovoljni i oni koji imaju malo strožije kriterijume kada je u pitanju zvuk. Sistem napajanja procesora ima 12 faza, tako da će napon biti stabilan praktično u svim uslovima korišćenja, što je bitno znati za one koji planiraju da se pozabave oveklokok. Koristi se UEFI BIOS koji je dosta lak za korišćenje i čini se posebno zgodan za one koji nemaju baš puno iskustva.

Layout ploče je prilično dobar i vidimo da se proizvođač potrudio da sve konektore rasporedi uz ivice ploče, kako bi instalacija komponenti bila što jednostavnija i kako kablovi ne bi smetali. Hlađenje je potpuno pasivno i pošto se ne greje mnogo, to radi posao bez ikakvih problema. Pored debug LED-a koji će označiti eventualne greške prilikom podizanja sistema, tu su i Power, Reset i Clear CMOS tasteri koji će biti jako pogodni za one koji ploču ne drže u kućištu, kao i overklokere kojima je to jedan od napraktičnijih dodataka. Ploča ukupno ima tri PCIe x16 slota, za instalaciju do tri grafičke kartice (u kom slučaju će raditi u x8 x8 x4 režimu), četiri memorijska slota za maksimalno 32GB RAM-a, i osam SATA 6GB/s konektora uz jedan eSATA sa zadnje strane. Sa zadnje strane ploče imamo jedan PS/2 slot, a pored D-Sub i DVI konektora imamo i jedan standardan HDMI izlazni konektor ali i jedan ulazni HDMI, tako da možete na ekranu računara dobiti i sliku recimo sa konzole za igranje, što je stvarno sjajno i što nismo do sada videli ni na dosta skupljim pločama, pa verujemo da će i samo to mnogima biti jedan od odlučujućih faktora za kupovinu.

Rezime

Ova ploča podržava i još jednu interesantnu stvar, a to je Home Cloud, što je softverski rešeno u Windows 8 operativnom sistemu uz Intel Remote Wake tehnologiju, a to je mogućnost da se remote pristupi računaru i podacima sa računara, čak i kada je on isključen, što je stvarno veoma zgodna stvar, posebno pošto se može za to koristiti i smartphone. Ima dosta toga što ovaj model čini prilično zanimljivim, pa iako nije baš pravljen samo za overklok, postiže odlične rezultate i definitivno zaslužuje preporuku.

Conclusion

This board supports Home Cloud thanks to the appropriate software in the Windows 8 operating system with Intel Remote Wake technology, which is the ability to access your computer and data from your computer remotely, even when it's turned off, which is really a nice thing, especially since it is possible to use a smartphone for that. There are many things making this model quite interesting, and although it is not actually made for overclocking, achieves great results and it definitely deserves a recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

AsRock ustupio: ASRock Z87 Extreme 4