ASRock Z77 Pro3

Odlična ploča za LGA1155 platformu kompanije Intel. Radi se o prilično kvalitetnom modelu ASRock-a, dobro opremljenom i sa više nego dobrim performansama. Cena je konkurentna i prilično dobra za model ovog ranga.

Ovo je jedna od matičnih ploča za Intel LGA1155 platformu koja je dobila brojne dobre kritike, tako da već znamo da se radi o prilično kvalitetnom modelu koji će biti odličan izbor i za malo zahtevnije korisnike. Kao model u full ATX formatu, ova ploča ima dovoljno prostora i za malo kompleksnije konfiguracije, a kako ima na raspolaganju dva PCIe x16 slota, biće pogodna i za varijante sa dve grafičke kartice (mada treba notirati da drugi slot radi na četiri linije magistrale). Ovaj model spada u kvalitetnije ASRock modele, a ova kompannije je prešla prilično veliki put, i sada predstavlja sinonim za odlične matične ploče prilično konkurentnih cena.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Podrška za Intel Core procesore (Ivy i Sandy Bridge, LGA1155 podnožja
  • Podržava SLI/CrossFire konfiguracije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z77 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1155, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 2800+(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066
  • Kontroleri: 4x SATA2 3.0 Gb/s, 2x SATA 6Gb/s
  • Slotovi: 2x PCIe 3.0 x16 (x16 x4), 1x PCIe 2.0 x1, 1x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC892 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 10 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 6 preko konektora na ploči), 4x USB 3.0 (2 pozadi, 2 preko ploče), 6x 3.5mm audio, D-Sub, HDMI

ASRock Z77 Pro3

Kao što je i očekivano, PCB ploče je kompletno crne boje, sa crnim plastičnim elementima, a odmah vidimo i da su svi kondenzatori Solid tipa, što je uvek pokazatelj nešto višeg kvaliteta izrade. Kako ovde ima dosta prostora na raspolaganju, layout je dosta dobar i nije bilo nikakvih kompromisa, pa će i instalacija komponenti biti jednostavna. Konektori su postavljeni uz same ivice ploče, a i oko ležišta procesora ima sasvim dovoljno prostora da stane i neki veći after market kuler ukoliko to bude potrebno. Kao i obično, hlađenje ploče je potpuno pasivno, sa samo dva aluminijumska hladnjaka (jedan na čipsetu a drugi na elementima napajanja procesora), stim što smo primetili da se veoma malo zagreva u radu, tako da je takvo hlađenje sasvim adekvatno.

Imamo na raspolaganju četiri memorijska slota za maksimalno 32GB DDR3 memorije, do brzine od 2800MHz. Tu su i dva PCIe x16 slota koji rade u x16 x4 režimu, jedan PCIe x1 i klasičan PCI slot. Što se tiče SATA interfejsa, tu su četiri SATA 3.0 GB/s i dva SATA 6.0 GB/s konektora. Ova ploča podržava Combo Cooler Option tehnologiju, što znači da se mogu bez problema koristiti kuleri za LGA 775 i 1156 platformu. Takođe, podržava i Lucid Virtu Universal MVP tehnologiju koja omogućava da se paralelno koristi grafika integrisana na procesoru i ona zasebno ugrađena. Kako se koristi Digi Power dizajn sistema napajanja procesora, dobija se i stabilniji rad kao i nešto manja potrošnja.

Rezime

Ova ploča možda nije baš idealan izbor za one koji u startu planiraju konfiguraciju sa dve grafičke kartice, ali će odlično odgovarati svima koji traže kvalitetnu i stabilnu osnovu za LGA 1155 sistem. ASRock možda nije još uvek u rangu najvećih igrača kada su u pitanju matične ploče, no polako zauzima svoju poziciju koja je i potpuno zaslužena. Ovaj konkretni model pruža odličan odnos cene i performansi, i predstavlja više nego dobar izbor.

Conclusion

This motherboard may not be the ideal choice for those who plan a configuration with two graphics cards, but will suit those who are looking for high quality and a stable basis for LGA 1155 system. ASRock is not in the range of the biggest players when it comes to motherboards, but slowly takes its fully deserved position. This particular model offers great value and performance, and it is an excellent choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2013.): 100€

ASRock ustupio: ASRock Z77 Pro3