ASRock X99 WS Workstation

Sjajna matična ploča koja na najbolji način pokazuje koliko je ASRock odmakao u kvalitetu. Namenjena najzahtevnijim korisnicima, sa opcijama koje se obično traže za serversku primenu, ova ploča nas je impresionirala kvalitetom izrade i podržanim opcijama.

Iz ASRock-a stiže još jedna sjajna ploča, ovoga puta sa WS oznakom, što je skraćenica za Workstation. Više nije baš toliko lako odgonetnuti iz oznaka matičnih ploča čemu su namenjene, no što se tiče ovog modela, možemo odmah da kažemo da je namenjena onima sa malo većim zahtevima kojima čak ni standardne Premium ploče ne mogu da ispune sve zahteve. Odmah vidimo da je ova ploča jedna od najboljih koje ASRock u ovom trenutku ima, za Intel platformu, te da zaista ima napakovano dosta toga i malo je ploča koje smo videli a koje su bogatije opcijama i kvalitetnije izrade. Svaki put konstatujemo kako je ASRock prešao veliki put za vrlo kratko vreme i zaista postao ime za respekt kada su matične ploče u pitanju, te da može da se poredi sa svim drugim proizvođačima koji su, bare do sada, važili za najbolje.

Ključne karakteristike

  • Super Alloy konstrukcija
  • Podržava najnovije LGA 2011-3 procesore
  • Digi Power, 12+ Power Phase design
  • Podržava Quad-channel DDR4 memoriju
  • AMD 4-Way CrossFireX i NVIDIA 4-Way SLI podrška
  • Ultra M.2 Socket
  • Purity Sound 2 tehnologija za zvuk

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: EATX
  • Čipset: Z99 Express Chipset
  • Procesor: LGA 2011-3, Intel Core i7 , Xeon 18-Core procesori
  • Memorija: 8x DIMM, Max. 128GB DDR4 3200+(OC)/2933+(OC)/2800(OC)/2400(OC)/2133/1866/1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 10 x SATA3 6.0 Gb/s (RAID 0,1,5,10, Intel Rapid Storage), 1x eSATA, 1 x Ultra M.2 Socket (M.2 SATA3 6.0 Gb/s i M.2 PCI Express modul do Gen3 x4 32 Gb/s)
  • Slotovi: 5 x PCI Express 3.0 x16 (do quad x8), 1 x PCI Express 2.0 x16
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec), TI NE5532 Premium Headset Amplifier
  • Konektori: PS/2, 2x GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 4x USB 3.0 (2 sa zadnje strane, 2 sa ploče), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, 1x eSATA, 2x COM port, TPM header, 1 x Thunderbolt

ASRock X99 WS

Iako sa slika to možda i nije lako primetiti, ova ploča dolazi u Extended ATX formatu, što će zahtevati malo razmišljanja unapred što se tiče kućišta. Odmah da napomenemo i to da je ploča konstruisana tako da staje i u 1U rack format, dakle kao pravo serversko rešenje. Proizvođač je u izradi koristio Sapphire Black PCB sa posebnom teksturom koja smanjuje nastajanje kondenzacije i probleme (kratak spoj) koji se zbog toga pojavljuju. Ovaj model spada u Super Alloy primerke kod kojih imamo stvari kao što su masivni XXL Aluminum Alloy sistem hlađenja (čak četiri hladnjaka), Ultra Dual-N MOSFET elemente, 60A prigušnice napona, Nichicon 12K Platinum kondenzatore. Dodajmo tome i izuzetno naprednu naponsku sekciju sa 12+4 faznim sistemom napajanja (procesor+memorija), kao i dizajn naponske sekcije koji je dosta efikasniji od onoga što se najčešće viđa, a što je takođe dosta bitno kod serverske primene.

Ploča je prilično dobrog layout-a, iako masivni hladnjaci zauzimaju dosta prostora, i počevši do CPU socket-a gde ne bi trebalo da bude problema oko instalacije i nešto većih kulera, pa do konektora koji su pedantno poređani uz ivice ploče, deluje da je svaki milimetar pametno iskorišćen. Ploča koristi quad-channel memorijski setup sa osam memorijskih slotova i podrškom za maksimalno čak 128GB memorije. Podržani su non-ECC RDIMM (Registered DIMM) ali i DDR4 ECC, un-buffered moduli, dok su kontaktne površine memorijskih slotova pozlaćene 15-mikronskim slojem. Ploča na raspolaganju ima 10 SATA 6Gb/s konektora (pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ploču), jedan eSATA priključak sa zadnje strane i M.2 x4 slot za ekspanziju (koristi četiri linije PCIe 2.0 magistrale). Mala napomena, ukoliko se bude koristio M.2 hard disk, treći po redu PCIe x16 slot će biti neaktivan. Pored standardnih 20+4 i 8 pinskih konektora za napajanje ploče i procesora, ploča ima i dodatni Molex konektor za napajanje koji će biti praktičan ukoliko se koristi setup sa više grafičkih kartica.

Da bi bila jednostavnija za rukovanje kada nije instalirana u kućište, ploča ima Power i Reset tastere (uz dodatni ClearCMOS sa zadnje strane) kao i Debug LED displej za prikazivanje grešaka prilikom boot-a. Ukupno postoji šest fan header-a za priključivanje ventilatora, a ploča raspolaže i sa dva COM i Thunderbolt header-ima. Ukupno postoji pet PCIe x16 3.0 slotova kao i jedan PCIe 16 2.0 slot, za podrškom za quad-gpu konfiguracije (x8/x8/x8/x8). Prvi i četvrti slot imaju takođe 15-mikronsku pozlatu. Na raspolaganu su i dva gigabitna LAN header-a, jedan PS/2 i solidan broj USB 2.0 i 3.0 konekcija (8 i 4 respektivno). Za zvuk je zadužen Realtek ALC1150 i Purity Sound 2 tehnologija koju smo već videli na delu, sa 115dB SNR DAC-om sa diferencijalnim pojačavačem, TI NE5532 Premium pojačalom za slušalice, Direct Drive tehnologijom, EMI shielding-om, PCB izolacijom i podrškom za DTS Connect. Dodajmo tu i posebne Nichicon audiofilske kondenzatore.

Rezime

Uspešna kombinacija consumer platforme matične ploče sa podrškom za Xeon + ECC RDIMM kombinaciju čini vrlo fleksibilnu opciju za one koji imaju malo veće zahteve. Izuzetno kvalitetna izrada, mnoštvo komponenti vrhunskog kvaliteta, i impresivna lista podržanih opcija jasno daju do znanja da se radi o ploči koja nudi dosta toga. BIOS je takođe prilagođen zahtevnim korisnicima, a overklok naravno neće biti problem zbog sjajnog sistema napajanja koji neće imati problema da isporuči stabilno napajanje bez obzira na okolnosti rada. Iako nije jeftina, ovo je ploča koja predstavlja vrhunac onoga što ASRock može da ponudi u ovom trenutku, i u tom svetlu apsolutno zaslužuje preporuku.

Conclusion

A successful combination of consumer platform motherboard with support for Xeon + ECC RDIMM combination makes it a very flexible option for those who have higher requirements. Extremely high build quality, many top quality components and an impressive list of supported options suggest this is a board that offers a lot. The BIOS is suited for demanding users, while overclocking will not be a problem because of the great power system that will have no problem to deliver stable power regardless of the working conditions. While not cheap, this board is the pinnacle of what ASRock can offer at this time and it deserves recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

PCAxe ustupio: ASRock X99 WS
zvanični sajt: pcaxe.com