ASRock X99 Extreme6 za okverklokere

Još jedna prilično impresivna matična ploča koja nam dolazi iz kompanije ASRock, u pitanju je model X99 Extreme6, i to je jedna od najboljih ploča za nove Haswell-E Intel procesore.

Intel X99 čipset je predstavljen, kao podrška za najnovije LGA 2011-3 procesore iz Core i7 i Xeon najnovijih serija. Pored podrške za nove procesore, treba znati da ova ploča podržava DDR4 memoriju i da ima 4-kanalni memorijski kontroler uz čak osam memorijskih slotova. Od drugih stvari, tu je i deset SATA 10Gb/s konektora, ali i podrška za Ultra M.2 koji je povezan na četiri PCI-Express 3.0 linije magistrale sa maksimalnim protokom od 32GB/s. Dodatno, tu je i ASRock Purity Sound 2.0 hardver koji je posvećen ljubiteljima kvalitetnog zvuka i što dosta prevazilazi ono što viđamo na prosečnim, ali i malo kvalitetnijim matičnim pločama.

Ključne karakteristike

  • Super Alloy konstrukcija
  • Podržava najnovije LGA 2011-3 procesore
  • Digi Power, 12 Power Phase design, Multiple Filter Cap (MFC)
  • Podržava Quad-channel DDR4 memoriju
  • AMD 3-Way CrossFireX i NVIDIA 3-Way SLI podrška
  • Ultra M.2 Socket
  • Purity Sound 2 tehnologija za zvuk

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z99 Express Chipset
  • Procesor: LGA 2011-3, Intel Core i7 , Xeon 18-Core procesori
  • Memorija: 8x DIMM, Max. 128GB DDR4 3000+(OC)*/2933+(OC)/2800(OC)/2400(OC)/2133/1866/1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 10 x SATA3 6.0 Gb/s (RAID 0,1,5,10, Intel Rapid Storage), 1x eSATA, 1 x Ultra M.2 Socket (M.2 SATA3 6.0 Gb/s i M.2 PCI Express modul do Gen3 x4 32 Gb/s)
  • Slotovi: 3 x PCI Express 3.0 x16 Slots (PCIE1 @ x16 mode; PCIE3 @ x16 mode; PCIE5 @ x8 mode), 2 x PCI Express 2.0 x1 Slots, 1 x mini-PCI Express Slot
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec), TI NE5532 Premium Headset Amplifier
  • Konektori: PS/2, 2x GLAN, 10 USB 3.0 portova (6 portova pozadi i 4 preko konektora na ploči), 5x USB 2.0 (2 sa zadnje strane, 3 sa ploče), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, 1x eSATA, COM port, TPM header

ASRock X99 Extreme6

Interesantna stvar vezana za nove ASRock matične ploče sa X99 čipsetom je to da sve imaju 12-fazni sistem napajanja procesora, kao i to da podržavaju procesore do čak 1300W TDP-a, što znači da su kao stvorene za ekstremni overklok. Već odavno je ASRock počeo da proizvodi prilično kvalitetne matične ploče, pa smo prestali da se čudimo kada dođe neki novi model na test. Ovde vidimo da se nije štedelo na detaljima, počevši od masivnog sistema hlađenja (XXL Aluminum Alloy) gde su hladnjaci nešto veće površine kako se i ploča što efikasnije (a i dalje pasivno) hladila. Tu su i nove Premium 60A prigušnice napona, Premium Memory Alloy prigušnice, Ultra Dual-N MOSFET elementi, Nichicon 12K Platinum Solid kondenzatori i karakterističan Sapphire Black dizajn PCB-a, što sve spada u Super Alloy specifikaciju koju prate najnaprednije ploče iz ponude ovog proizvođača.

S obzirom na čak osam memorijskih slotova (koji su raspoređeni sa obe strane ležišta procesora) i nešto masivnijeg sistema hlađenja, layout ploče je prilično dobar i nismo naišli ni na šta što privuklo pažnju. Mesta će biti čak i za nešto veće CPU kulere, stim što toplo preporučujemo da se prvo instalira memorija i priključi dodatni PCIe konektor za napajanje, pa tek onda kuler. Za hlađnje sistema imamo šest konektora na ploči, od čega su dva za CPU. Pošto je očigledno pravljena za one koji vole da eksperimentišu, ploča ima ClearCMOS (sa zadnje strane) i Power i Reset tastere (na samoj ploči), kao i Debug LED koji je izbaciti broj eventualne greške prilikom boot-a. Audio sekcija nosi Purity Sound 2.0 potpis, što znači da se koristi Realtek ALC1150 čip, poseban DAC i TI NE5532 pojačalo za slušalice (za modele do 600OHM-a), EMI shielding cover, PCB isolate shielding i audiofilske Nichicon kondenzatore.

Napajanje ploče koristi digital PWM (Pulse-Width Modulation) dizajn i 12-faznu filtraciju napona, što rezultuje veoma stabilnim radom, uz konstataciju da je ovakva konfiguracija odličan izbor za overklokere. Ploča ima na raspolaganju tri PCI-Express x16 slota (maksimalno x16 x16 x8 konfiguracija), i podrazumeva se podrška za AMD 3-Way CrossFireX i NVIDIA 3-Way SLI konfiguracije. Ostatak dostupnih PCI konektora su 2 x PCI Express 2.0 x1 Slots, 1 x mini-PCI Express Slot (zgodno za instaliranje Wireless kartice na primer). Pored 10 SATA 6Gb/s konektora (tu je i jedan eSATA), postoji i jedan Ultra M.2 Socket, koji podržava i M.2 SATA i M.2 PCIe konekcije odnosno diskove. Pored Dual Gigabitnih LAN portova, imamo i ukupno 5 USB 2.0 i 10 USB 3.0 konekcija (od čega čak dva front USB 3.0 header-a), što bi trebalo da bude sasvim dovoljno za svakoga.

Rezime

Ako tražite ploču vrhunskog kvaliteta za Intel Haswell-E procesore najnovije generacije (LGA 2011-3 socket), ASRock X99 Extreme6 može biti savršen izbor. Vrhunski kvalitet izrade kojim se može parirati najboljim i najskupljim pločama drugih, poznatijih proizvođača, optimalan raspored komponenti i prilično impresivne performanse su ono što se može očekivati. Ova ploča je namenjena zahtevnim korisnicima, sa posebnim akcentom na ovekrloku za šta će vrlo verovatno biti jedna od onih ploča na kojima se obaraju rekordi. Sve zajedno, ASRock je očigledno brzo postao ime koje zaslužuje respekt i proizvođač čije se ploče redovno nalaze u samom vrhu ponude i to u najzahtevnijim kategorijama, kao što je to i slučaj sa modelom X99 Extreme6.

Conclusion

If you are looking for a top quality board for Intel Haswell-E processors of the latest generation (LGA 2011-3 socket), ASRock X99 Extreme6 can be the perfect choice. High build quality can compete with the best and the most expensive boards of other, well-known manufacturers, while the optimum components layout and impressive performance are what you can expect. This board is intended for demanding users with particular emphasis on the overclock, so it will be one of the boards for breaking records. ASRock has quickly become a brand that deserves respect and a manufacturer whose boards are regularly in the top of the range even in the most demanding categories, as is the case with the X99 Extreme6 model.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 300€

PCAxe ustupio: ASRock X99 Extreme6
zvanični sajt: pcaxe.com