ASRock Q1900M Quad-Core Intel

Veoma interesantna matična ploča koja dolazi sa integrisanim quad-core Intel procesorom na 2GHz, i integrisanom grafikom. Kvalitetne izrade i sa dobrim komponentama, ali i sa prilično oskudnim opcijama za proširenje pošto dolazi sa samo dva SATA porta.

ASRock sada već ima dosta široku ponudu, sa pločama iz svih kategorija, od onih skupih i naprednih modela, pa do entry level varijanata namenjenih manje zahtevnim korisnicima. Ploča koju smo dobili na testiranje je model Q1900M i specifična je, osim po kompaktnom MicroATX formatu i po tome što dolazi sa već instaliranim procesorom. U pitanju je Intel Celeron J1900, koji radi na 2GHz (2.41GHz u Burst-u). Već smo videli nešto slično i to je bio model D1800M, i praktično je jedina razlika u tome što je ovaj procesor quad-core. Ovako nešto je svakako namenjeno prilično specifičnoj grupi korisnika, no i tako predstavlja odličnu ponudu po ovoj ceni.

Ključne karakteristike

  • Vrlo jednostavan layout
  • Podrška za DDR3 i DDR3 Long memorijske module
  • Podršak za USB 3.0
  • Solidan kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Samo dva SATA konektora

Specifikacija

  • Format ploče: Micro ATX
  • Procesor: Intel Celeron Dual-Core Processor J1900 2GHz (2.41 GHz Burst)
  • Memorija: 2x DDR3/DDR3L DIMM, Max. 16GB DDR3 1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 2 x SATA 3.0Gb/s
  • Slotovi: 1 PCIe 2.0 x16, 2 PCIe 2.0 x1
  • Zvuk: Realtek ALC662 Audio Codec, 5.1-channel
  • Konektori: 2x PS/2, GLAN, 6 USB 2.0 portova (3 porta pozadi i 3 header-a na ploči), 1 USB 3.0, 3x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, COM, Serial, TPM header

ASRock Q1900M

Ploča je uobičajenih dimenzija za MicroATX model, sa kompletno crnim PCB-om, što nas neobično asocira na nešto skuplje modele. Posle malo zagledanja, ipak vidimo da ploča deluje dosta jednostavno, bez mnogo natrpanih komponenti, iako su recimo korišćeni kvalitetni Solid kondenzatori i MOSFET elementi. Dodatno, i sam PCB je recimo nešto gušćeg tkanja materijala, što je nova tehnologija koja smanjuje pojavu vlage i kratkog spoja kao posledice. Takođe, ploča ima ugrađene zaštite od naponskih udara i elektrostatičkog pražnjenja. Za ovu kategoriju, ploča je i više nego dobrog kvaliteta izrade i teško da se može naći i jedna ozbiljnija zamerka.

Procesor je već instaliran na ploču i hladi ga ne baš veliki aluminijumski hladnjak koji se nije mnogo zagrevao prilikom testiranja. Pažnju nam privlače dva memorijska slota koji su postavljeni prilično nestandardno, međusobno pod pravim uglom, što se svakako ne može baš tako često videti. Dobra stvar je što je podržana klasična DDR3 ali i DDR3L memorija. Ipak, sa samo dva SATA konektora (i to 3.0Gb/s) teško da će ploča bilo koga oduševiti po pitanju proširenja kapaciteta. Na raspolaganju su jedan PCIe x16 slot i dva PCIe x1 slota, što znači da se može ubaciti i dodatna grafička kartica ako zatreba.

Rezime

Ova ploča će vrlo verovatno biti interesantna onima koji traže integrisano rešenje oko koga nema puno biranja komponenti, samo treba dodati podržanu memoriju i hard disk da bi se dobila cela konfiguracija. Procesor koji je odabran je sasvim dobar 4-jezgarni model na 2GHz sa integrisanom grafikom, a kako ploča ima D-Sub, DVI i HDMI konektore, ne mora uopšte da se kupuje dodatna grafika. Sve zajedno, interesantna ploča kojoj bi mi dodali još koji SATA port.

Conclusion

This board will be interesting to those who are looking for an integrated solution without selecting components; you just need to add the supported memory and a hard disk in order to get the whole configuration. The processor is 2GHz 4-core model with integrated graphics, and bearing in mind the fact that the board has D-Sub, DVI, and HDMI connectors, there is no need to buy additional graphics. Overall, we would like to add a few extra SATA ports to this interesting board.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 65€

Pin Computers ustupio: ASRock Q1900M
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.