ASRock H81 Pro BTC

Još jedna matična ploča kompanije ASRock koja je namenjena onima koji planiraju sastavljanje konfiguracije za mining kripto valuta. Suština je u tome da ima na raspolaganju ukupno šest PCIe slotova, od kojih je jedan na x16, a pet na x1 linija.

ASRock je došao na prilično dobru ideju, i pravo je čudo kako to nikome ranije nije palo na pamet. Napraviti matičnu ploču koja je specijalno dizajnirana za mining. Iako smo mogli da vidimo da u poslednje vreme ima dosta burnih dešavanja na polju kripto valuta, i dalje ima više nego dovoljno onih koji planiraju sastavljanje konfiguracije koja će služiti isključivo za "kopanje" neke od popularnih valuta kojih svakim danom ima sve više. Ovo je druga ovakva ploča iz ASRock-a koju smo mogli da vidimo, pa posle modela sa H61 čipsetom dolazi na red i verzija koja koristi H81. Ploča podržava do 6 grafika istovremeno, tako da se može korististi za prilično potentan rig, naravno u zavisnosti od izbora grafičkih kartica.

Ključne karakteristike

  • Čak 5 PCIe x1 slotova za grafiku
  • Podrška za nove Intel LGA1155 procesore
  • Dobar kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Nema običnih PCI slotova

Specifikacija

  • Format ploče: ATX (30.5 cm x 17.8 cm)
  • Čipset: H81 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1155, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 16 GB, DDR3 1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 2x SATA2 3.0 Gb/s, 2x SATA3 6.0Gb/s
  • Slotovi: 1 x PCI Express 2.0 x16, 5 x PCI Express 2.0 x1
  • Zvuk: 5.1 CH HD Audio (Realtek ALC662 Audio Codec)
  • Konektori: 2x PS/2, GLAN, 4 USB 2.0 portova(2 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 2x USB 3.0, 3x 3.5mm audio, D-Sub, HDMI, serijski i paralelni portovi

ASRock H81 Pro BTC

Ploča je punih ATX dimenzija od 30.5x17.8cm, što je i bilo neophodno da bi se dobilo dovoljno prostora za sve grafičke kartice koje mogu da stanu. Prvi pogled na ploču otkriva prilično jednostavan dizajn, gde nema puno detalja koji će privući pažnju. Ipak, primećujemo da se na celoj ploči koriste kvalitetni Solid kondenzatori kao i robustni dizajn naponske jedinice, što je prilično bitno pošto mining konfiguracije vuku dosta struje i potrebno je obezbediti veoma stabilno napajanje za nesmetani rad koji podrazumeva 24/7 pod punim opterećenjem. Da bi ovo bilo moguće, pored standardnog 24 pinskog konektora za matičnu ploču i 4+4 pinskog konektora za procesor, imamo na raspolaganju i dva 4 pinska Molex konektora kji služe za dovođenje napajanja do grafičkih kartica. Proizvođač savetuje da se Molex konektor bliži napajanju priključi na konektor koji je pored PCIe slotova, a onaj dalji na konektor koji je bliže ležištu procesora. Regulacija napona je digitalna, a procesor ima 4-fazni sistem napajanja, što je još jedan korak koji obezbeđuje nesmetan i stabilan rad. Interesantno je da i ova ploča koristi PCB koji je nešto gušćeg tkanja materijala, što pruža malo bolju otpornost na kratke spojeve do kojih dolazi zbog kondenzacije.

Ploča na raspolaganju ima dva memorijska slota za maksimalno 16GB DDR3 memorije čija je brzina ograničena na 1600MHz, što nije mnogo, ali jednostavno, sve ono što ne doprinosi osnovnoj nameni ploče je potisnuto u drugi plan. Tako imamo i samo četiri SATA konektora (dva podržavaju SATA 6Gb/s standard), kao i ukupno šest USB priključaka, od kojih su dva USB 3.0. Proizvođač se opredelio za D-Sub i HDMI video izlaze, a kao malo iznenađenje dolazi i podrška za serijski i paralelni port, što će možda značiti onima koji imaju neke starije periferije koje žele da zadrže. Ipak, pored jednog PCIe x16 i pet PCIe x1 slota, nije bilo prostora za standardne PCI slotove. Hlađenje ploče je jednostavno i koristi se samo jedan mali aluminijumski hladnjak na samom čipsetu, dok su naponski elementi oko procesora bez dodatnog hlađenja. Gledajući iskustva korisnika, ima onih koji navode da se mogu koristiti i rajzeri bez napajanja, kao i oni koji tvrde suprotno, tak da će biti najbolje proveriti i lično, a što ipak zavisi i od grafičkih kartica koje će se koristiti.

Rezime

Ovakva matična ploča je pravljena za one koji žele da instaliraju i koriste više grafičkih kartica u kopanju kripto valuta (iako ASRock navodi Bitcoin i Litecoin, naravno, nema nikakvih ograničenja u korišćenju za bilo koje druge valute). Uz dva dodatna 4-pinska konektora za napajanje, dobija se stabilna platforma i dovoljno opcija da ukoliko ubacite malo snažnije grafike, dobijate ozbiljno mining rešenje. Cena ove ploče je prilinčo dobra, pa iako jeste uskospecifične namene, to neće smetati da nađe put do kupaca.

Conclusion

This motherboard is made for those who want to install and use multiple graphics cards in digging crypto currencies (although ASRock lists Bitcoin and Litecoin, there are no restrictions in the use of any other currency). With two additional 4-pin power connectors, a stable platform and plenty of options is provided if you opt for more powerful graphics, achieving severe mining solution. The price of this motherboard is affordable, even though it has a narrowly specific purpose, which will not be a barrier to find its way to customers.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 65€

Sampro ustupio: ASRock H81 Pro BTC
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs