ASRock Fatal1ty Z97X Killer

Matična ploča sa Intel Z97 čipsetom, sa podrškom za SATA Express i M.2 interfejse, odličnim kvalitetom izrade i upotrebljenim veoma kvalitenim komponentama. Generalno, nema se šta prigovoriti niti zameriti pošto se radi o ploči namenjenoj malo zahtevnijim kupcima.

Posle dosta dobrog Fatal1ty H97 Killer modela, iz ASRock-a nam stiže i verzija Z97. Mnogima je već poznato da iza Fatal1ty brenda stoji jedan od prvih profesionalnih igrača, Johnathan Wendel, koji je svoj, do sada već kultni, nadimak pozajmio brojnim proizvođačima hardvera (sigurno smo da je našao svoju računicu za to). Ovo u prevodu znači da je ova ploča inicijalno namenjena igračima i overklokerima, kojima je bitno da iz dostupnog hardvera izvuku maksimalne performanse.

Ključne karakteristike

  • Odličan layout
  • Purity Sound 2
  • Kvalitetne komponente i izrada
  • Efikasno hlađenje
  • Vrlo kvalitetna audio sekcija, E2200 mrežni kontroler
  • Odlične performanse, opcije za overklok

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Z97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 3200+(OC)/2933(OC)/2800(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 1 x SATA Express 10 Gb/s, 1 x M.2_SSD (NGFF) Socket 3 (podržava i M.2 PCI Express modele)
  • Slotovi: 3x PCI Express 3.0 x16 Slot (x16, x8 x8, x8 x4 x4), 3x PCI Express 2.0 x1
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec), TI NE5532 pojačalo za slušalice
  • Konektori: 1x PS/2, Qualcomm Atheros Killer E2200 GLAN, 8 USB 3.0 portova (6 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 6x USB 2.0 (4 pozadi, 2 preko ploče), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, D-Sub, DVI, HDMI, COM port header

ASRock Fatal1ty Z97X Killer

Ploča je standardnog punog ATX formata, i dolazi u crveno-crnoj kombinaciji boja koja je prilično atraktivna i popularna na kraju krajeva. Nije naravno izostao ni Fatal1ty logo, a odmah primećujemo prilično masivne hladnjake sistems za hlađenje, koji pokrivaju čipset i elemente napajanja oko procesora, a koji su fiksirani za ploču šrafovima koji se mogu videti sa donje strane. Ovaj model, kao jedan od najboljih koje ASRock ima u ponudi, spada u Super Alloy seriju, što znači da imamo već prepoznatljivi Sapphire Black PCB, vrhunske Nichicon 12K Platinum kondenzatore, Dual-Stack MOSFET elemente kod napajanja procesora (8-fazni sistem) i NexFET MOSFET kod memorije (2-fazni sistem), Premium Alloy prigušnice i pomenute hladnjake veće površine. Sve ovo govori da je ploča spremna za overklok i da koristi komponente koje imaju duži vek trejanja i temperaturnu toleranciju u odnosu na ono što se najčešće može videti.

Ne možemo a da ne primetimo Gaming Armor etiketu koju ova ploča nosi, a što se odnosi na niz stari koje je proizvođač implementirao kako bi dobio što kvalitetniju i otporniju ploču. Tako recimo za procesor imamo Hi-Density naponski konektor i Dual-Stack MOSFET elemente, NexFET elemente i 15mikronsku pozlatu na kontaktima memorijskih slotova, dodatni naponski konektor za grafički podsistem kao i 15mikronsku pozlatu na prvom PCIe x16 slotu, Purity Sound 2 audio sekciju koju smo već mogli da vidimo na drugim modelima ovog proizvođača, efikasno hlađenje i ugrađeni Killer E2200 mrežni adapter. Ploča ima četiri memorijska slota za maksimalno 32GB memorije, a dobra vest je da se kroz BIOS i overklok može koristiti i memorija preko 3200MHz, kao i ukupno 6 SATA 6Gbps konektora. Ono što je bitno je da je tu i podrška za SATA Express interfejs, ali i M.2 socket na koji se može priključiti i M.2_SSD i M.2 PCIe disk (podržane sve dostupne dimenzije diskova).

Rezime

Iako na samoj ploči nema baš puno toga što viđamo na OC modelima (dodatni tasteri, LED Debug displej, kontaktne tačke za merenje napona i slično), BIOS je prilično dobro napravljen i ima dosta toga za eksperimentisanje. Tu treba reći i da na ploči postoje dva odvojena BIOS čipa (koja se mogu i vaditi ako zatreba). Interfejs BIOS-a je vrlo sličan, ako ne i identičan onome što smo videli kod prethodnih generacije ploča iz ove serije. Performanse su u rangu najboljih Z97 ploča na tržištu, uz kontataciju da je ploča prilčno raspoložena za overklok, te da se mogu dobiti stvarno sjajni rezultati uz malo strpljenja. Cena je i u skladu sa tim, a ova ploča će sigurno zauzeti dobru poziciju sa odnosom cene, kvaliteta i performansi.

Conclusion

Although the board itself does not have any of the things we could see on the OC models (additional buttons, LED Debug display, contact points for measuring voltage, etc.), the BIOS is pretty good and provides various options for experimentation. There are two separate BIOS chips on the board (which can be removed, if necessary). BIOS interface is similar, if not identical with the previous generation boards of this series. Performance is in the line with the best Z97 boards on the market, noting that the board is great for overclocking, so it is possible to get great results with a little patience. The price is in line with that, and this board will certainly take a good position thanks to the price/quality/performance ratio.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 140€

PCAxe ustupio: ASRock Fatal1ty Z97X Killer
zvanični sajt: pcaxe.com