ASRock Fatal1ty H97 Killer

Još jedna u nizu sjajnih ASRock matičnih ploča, ovoga puta iz Fatal1ty Killer serije, sa H97 čipsetom. Ukoliko vam overklok nije bitna stvar, ovo je odlična ploča pošto donosi većinu stvari koju podržava Z97 čipset, po ceni koja je ipak povoljnija.

Stiže nam još jedna fatalna ploča iz ASRock-a, i u pitanju je naravno Fatal1ty Killer model sa H97 Intel čipsetom. Da odmah rešimo sve nedoumice, radi se bratu blizancu modela Fatal1ty Killer modela sa Z97 čipsetom, uz male razlike i nešto nižu cenu. Jedna od najvećih razlika je sigurno podrška za memoriju, pošto H97 model podržava maksimalno DDR3 na 1600MHz, dok Z97 ide do 3200MHz, tako da će to verovatno biti jedan od glavih razloga zašto će se kupci opredeliti za jedan ili drugi model. ASRock je prešao veliki put za kratko vreme i sada predstavlja proizvođača nekih od najkvalitetnijih matičnih ploča na tržištu, rame uz rame nekim dosta poznatijim proizvođačima čiji su modeli naravno i skuplji.

Ključne karakteristike

  • Odličan layout
  • Purity Sound 2
  • Kvalitetne komponente
  • Efikasno hlađenje
  • Vrlo kvalitetna audio sekcija, E2200 mrežni kontroler
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Oskudna prateća oprema
  • Podržana memorija samo do 1600MHz
  • Dual-slot grafika može blokirati M.2 konektor

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: H97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 1600/1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 1 x SATA Express 10 Gb/s, 1 x M.2_SSD (NGFF) Socket 3
  • Slotovi: 1x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE2: x16 mode), 1x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIE3: x4 mode), 2x PCI Express 2.0 x1, 3x PCI
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec)
  • Konektori: 1x PS/2, Qualcomm Atheros Killer E2200 GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 7x USB 2.0 (3 pozadi, 4 preko ploče), 1 x Fatal1ty Mouse Port (USB 2.0), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, D-Sub, DVI, HDMI, COM port header, 1x Thunderbolt AIC

ASRock Fatal1ty H97 Killer

Ova ploča izgleda prilično atraktivno, sa Sapphire crnim PCB-om (koji je kvalitetnije izrade od proseka i zbog specifične konstrukcije smanjuje rizik od kratkog spoja zbog vlage), i elementima u crnoj i crvenoj boji. Hladnjaci su metalik crvene boje i nešto veće površine (XXL Aluminum Alloy), a kako se čipset ne greje mnogo, nije bilo problema sa održavanjem temperature. Podsetićemo samo da H97 čipset ne podržava overklok procesora (za razliku od Z97), što je još jedna bitna razlika za one koji vole da eksperimentišu. Ipak, to ne znači da je ASRock štedeo na kvalitetu komponenti ili izrade, pošto je tu sve ono što smo već videli kod Z97 modela, počevši od vrhunskih Nichicon 12K Platinum Solid kondenzatora, Premium Alloy prigušnicama, NexFET MOSFET-ovima, kao i posebnu Gaming Armor tehnologiju koja objedinjuje: Hi-Density konektor za CPU, 15mikronsku pozlatu konektora u memorijskim slotovima i PCIe x16 slotu za grafiku, Qualcomm Atheros Killer E2200 LAN kontroler i Purity Sound 2. Ovo poslednje znači da se koristi Realtec ALC1150 čip, ali uz Nichicon zlatne kondenzatore, poseban operacioni pojačivač i pojačalo za slušalice (do 600ohm-a) kao i EMI i PCB izolaciju.

Layout ploče je dosta dobar, i odmah vidimo da oko ležišta procesora ima dosta prostora, pa instalacija nešto većih kulera neće biti problem. Na raspolaganju su četiri memorijska slota za maksimum od 32GB DDR3 RAM-a, ali je maksimalna podržana brzina ograničena na 1600MHz. Što se tiče proširenja, tu su dva PCIe 16 slota (x16 x4 mod) koji podržavaju konfiguracije sa dve grafičke kartice, dva PCIe x1 i tri standardna PCI slota. SATA konektori su pomereni sa svog uobičajenog mesta, ali ukoliko u poslednji PCI slot instalirate neku dužu karticu, može biti problema. Pored 6 SATA 6Gpbs porta, tu su i SATA Express konektor i poseban M.2 SSD Socket 3 koji podržava sve dužine dostupnih diskova, stim što je postavljen direktno pored prvog PCIe x16 slota, te će instalacija dual-slot grafike i M.2 diska biti prilično tesna, i toplo savetujemo da se pre kupovine proba i proveri. Za video izlaze imamo na raspolaganju D-Sub, DVI i HDMI, a proizvođač je ostavio i jedan COM port header, ali i Thunderbolt priključak, uz sasvim solidan broj USB konekcija (7 USB 2.0 i 6 USB 3.0), stim što postoji i poseban Fatal1ty USB port za miša. Ploča za igrače ne bi bila kompletna bez PS/2 konektora, mada se sve manje proizvođača periferija odlučuje za ovaj interfejs.

Rezime

Kako spada u Fatal1ty seriju, jasno je da je namenjena igračima, i zaista se čini da predstavlja veoma dobru ponudu. Jedina veća zamerka se odnosi na položaj M.2 konektora, i zbog toga bi bilo pametno dobro proveriti i izmeriti da li staju grafika i hard disk koji ste planirali da instalirate. Pored toga, ukoliko overklok procesora i memorije ne spada na listu želja, dobijate ploču stvarno sjajnog kvaliteta izrade, sa komponentama top klase i integrisanim zvukom koji je daleko ispred proseka. Odlična ploča kojom se dodatno potvrđuje impresivan napredak ASRock-a.

Conclusion

Being a part of the Fatal1ty series, it is intended for gamers and it seems to be a good deal. The only criticism relates to the position of the M.2 connector, therefore it would be good to check and measure whether the graphics and hard drive that you plan to install can fit in. If the CPU and memory overclock is not something you are interested in, this high quality board offers excellent components and integrated sound that is far beyond the average. The excellent board confirms the impressive progress of ASRock.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 105€

PCAxe ustupio: ASRock Fatal1ty H97 Killer
zvanični sajt: pcaxe.com