ASRock D1800M Intel integralac

Ovo je matična ploča MicroATX formata, sa odličnim karakteristikama, koja će odgovarati onima koji traže što povoljniju integrisanu varijantu. Već instaliran stiže Intel Celeron procesor sa pasivnim hlađenjem i integrisanom grafikom.

Za one koji planiraju visoko integrisanu konfiguraciju, ima dosta izbora i to i za AMD i Intel platforme. Ipak, ovoga puta ćemo se ograničiti na Intel i vrlo interesantnu matičnu ploču kompanije ASRock. Radi se o matičnoj ploči Micro ATX formata koja dolazi sa već instaliranim Intel Celeron J1800 procesorom na 2.41 GHz, sa potpuno pasivnim hlađenjem. Sam procesor dolazi sa integrisanom Intel HD grafikom, i ovako nešto će biti sjajan izbor za one koji nemaju neke visoke zahteve, a koji planiraju jednostavnu konfiguraciju koja neće zauzimati puno prostora. Srećom, kućišta koja će biti kompatibilna ima sasvim dovoljno, kao i adekvatnih napajanja.

Ključne karakteristike

  • Vrlo jednostavan layout
  • Podrška za DDR3 i DDR3 Long memorijske module
  • Podršak za USB 3.0
  • Solidan kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Po specifikacijama, ploča je bliža Mini-ITX modelima

Specifikacija

  • Format ploče: Micro ATX
  • Procesor: Intel Celeron Dual-Core Processor J1800 (2.41 GHz)
  • Memorija: 2x DDR3/DDR3L DIMM, Max. 16GB DDR3 1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 2 x SATA 3.0Gb/s
  • Slotovi: 1 x PCI Express 2.0 x16 (x1 mode), 2 x PCI Express 2.0 x1
  • Zvuk: Realtek ALC662 Audio Codec, 5.1-channel
  • Konektori: 2x PS/2, GLAN, 6 USB 2.0 portova (3 porta pozadi i 3 header-a na ploči), 1 USB 3.0, 3x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, COM, Serial, TPM header

ASRock D1800M

Ova ploča je kompaktnih dimenzija koje odgovaraju Micro ATX standardu, tako da nije bilo previše prostora na raspolaganju. Prvo što primećujemo jeste potpuno pasivno hlađenje, sa jednostavnim aluminijumskim hladnjakom, kao i raspored memorijskih slotova kakav još nismo videli. Ipak, osim što čudno izgleda (postavljeni su pod uglom od 90 stepeni), nema nikakvih drugih posledica pošto neće ometati instalaciju drugih komponenti. Tu su dva slota za ukupno 16GB RAM-a, a interesantno je da su podržani i DDR3 i DDR3 Long moduli, do brzine od 1333MHz. Iako se radi o prilično jednostavnom modelu, ASRock je koristio kvalitetne Solid kondenzatore.

Kako je procesor integrisan na ploči, nema zamene i upgrade-a, što treba imati na umu prilikom kupovine. Vidimo da su na raspolaganju samo dva SATA konektora, i to 3Gbps standarda, što baš i nije tako impresivno, pošto smo videli neke daleko interesantnije modele u Micro ATX pa čak i u Mini-ITX formatu. Što se tiče opcija za proširenje, imamo jedan PCIe x15 slot (koji radi u x1 modu) i dva PCIe x1 slota. Ploča na raspolaganju ima ukupno šest USB 2.0 portova, jedan USB 3.0 port, dva PS/2 konektora, LAN port, tri 3.5mm analogna konektora i D-Sub, DVI i HDMI izbor za video izlaz.

Rezime

Ovaj model ploče ne donosi mnogo naprednih opcija, niti na raspolaganju ima mnogo toga što će odmah privući pažnju, ali je u pitanju vrlo kompaktna ploča MicroATX formata, koja dolazi sa već ugrađenim Intel Celeron procesorom na 2.41GHz, koji ima i integrisanu grafiku na raspolaganju. Biće jednostavna za instalaciju i korišćenje, uz cenu koja će je učiniti dostupnom širokom krugu korisnika. Matičnih ploča sa već integrisanim procesorom nema toliko puno, a ASRock D1800M predstavlja stvarno odličnu opciju.

Conclusion

This board model does not bring a lot of advanced options, nor there are many things that will immediately attract attention. However, this is a compact MicroATX board, which comes with the built-in 2.41GHz Intel Celeron processor along with the integrated graphics. Easy to install and use, this model is going to be available at a price that will make it accessible to a wide range of users. Only few motherboards with integrated processor are available on the market and ASRock D1800M is an excellent option.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 55€

Pin Computers ustupio: ASRock D1800M
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.