ASRock AM1B-M skromnih dometa

Ovo je ploča iz osnovne kategorije koja je namenjena onima koji sastavljaju AMD AM1 konfiguraciju, pa im treba kompaktna ploča što jednostavnijeg layout-a. Kvalitetne je izrade, ali sa samo dva SATA porta i analognim D-Sub video izlazom.

Već smo imali priliku da se sretnemo sa ASRock matičnim pločama namenjenim AM1 AMD platformi, i to sa prilično dobrom AM1B-ITX pločom, dok je sada posle Mini-ITX red i na MicroATX varijantu. Moramo da priznamo da smo očekivalo malo više u startu, pošto se ipak radi o ploči koja je većih dimenzija od Mini-ITX verzije, no uprkos tome, radi se u stvari o modelu koji je malo skromnijih mogućnosti. Ipak, sigurni smo da će mnogima i tako nešto biti dovoljno za jednostavnu konfiguraciju koja neće koštati mnogo.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije MicroATX platforme
  • Podrška za AM1 procesore iz A i E serija do TDP-a od 25W
  • Odlična cena
  • Vrlo kvalitetna izrada

Utisak kvare

  • Maksimalna brzina memorije 1600MHz
  • Samo 2 SATA konektora

Specifikacija

  • Format ploče: MicroATX
  • Procesor: AMD AM1 Socket A-series i E-series Quad-Core/Dual-Core APU do 25W
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 16GB DDR3 1066/1333/1600 MHz
  • Kontroleri: 2x SATA 6Gb/s
  • Slotovi: 1 x PCI Express 2.0 x16 Slot (PCIE1 @ x4 mode), 1 x PCI Express 2.0 x1
  • Zvuk: Realtek ALC662 Audio Codec, 5.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 header-a na ploči), 2x USB 3.0 (sa zadnje strane ploče), 3x 3.5mm audio, D-Sub, Parallel port, COM header

ASRock AM1B-M

Prvo što nam je palo na pamet kada smo videli ovu ploču je to da ima dosta neiskorišćenog prostora, i očigledno je da je kao osnova korišćen PCB nekog drugog modela. Ipak, kvalitet izrade je dosta dobar, pa su recimo korišćeni isključivo solid kondenzatori, kao i PCB novije generacije i gušćeg tkanja vlakana, što bi trebalo da doprinese smanjenju rizika od nastanka kratkog spoja usled vlage. Ploča ima i ugrađene tehnologije protiv kratkog spoja, naponskog udara, pa čak i udara groma (za LAN port), kao i posebnu zaštitu protiv elektrostatičkog pražnjenja, što je pomalo neobično za ploču ove kategorije i cene. Prostor oko ležišta procesora je prilično prazan, i tu smo obično navikli da viđamo gusto načičkane elemente napajanja, tako da instalacija kulera sigurno neće biti problem.

Na raspolaganju su samo dva memorijska slota za 16GB DDR3 memoriju maksimalne brzine od 1600MHz (dakle ništa posebno impresivno), ali i svega dva SATA 6Gbps porta, što je možda i najveća zamerka koju imamo, pošto stvarno retko ko neće vrlo brzo iskoristiti oba konektora, i to jednostavno ne pruža mnogo mogućnosti za kasniji upgrade skladištenog prostora. Ploča ima dva PCIe slota, prvi je x16 varijanta koja je ograničena na x4 interfejs, a drugi je standardni PCIe x1. Sa zadnje strane ploče vidimo da postoji samo analogni D-Sub video izlaz (za grafiku integrisanu na procesoru), što je šteta. Što se tiče ostalih konektora, tu su tri analogna 3.5mm priključka integrisane ALC662 zvučne kartice, dva USB 3.0 porta i ukupno 8 USB 2.0 konektora (četiri sa zadnje strane i dva header-a na ploči za još četiri konektora), a kao malo iznenađenje imamo na raspolaganju i serijski i paralelni port preko header-a sa ploče. Dostupni su i jedan PS/2 konektor za miša ili tastaturu kao i gigabitni LAN port.

Rezime

Ova ploča je zamišljena kao jeftino rešenje za one koji traže što povoljnije rešenje za AM1 platformu, bez ikakvih posebnih očekivanja po pitanju fleksibilnosti i kasnijih proširenja. Kvalitet izrade je odličan i tu nije bilo velikih kompromisa, tako da što se toga tiče, nemamo zamerki, ali će samo dva SATA porta i analogni D-Sub video izlaz sigurno mnogima zasmetati.

Conclusion

This board is designed as a low-cost solution for those seeking for the most favorable solution for AM1 platform without any particular expectations in terms of flexibility and expansion. The build quality is excellent, beyond reproach, but only two SATA ports and an analog D-Sub video output is going to bother many.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 30€

PCAxe ustupio: ASRock AM1B-M
zvanični sajt: pcaxe.com