Sweex Gamepad kontroleri

Tri modela gamepad kontrolera koji se koriste na PC računarima i Play Station 2 konzoli. Dva modela podržavaju vibracije, dok je jedan model bežičan. Sva tri kontrolera su odličnog kvaliteta koji će garantovati dosta dug životni vek čak i kod agresivnijih igrača.

Sweex periferije obično kombinuju vrlo povoljnu cenu i solidan kvalitet, a od nedavno imamo priliku da proverimo da li isto važi i za kontrolere namenjene igračima. Za sada, Sweex u ponudi nema veliki broj ovih kontrolera a modeli koje ćemo videti se mogu koristiti na PC računaru i Play Station konzoli. Ova tri modela idu od osnovnog pa sve do bežičnog, i nije teško zaključiti da će najveći broj kupaca lako prepoznati ono što traži.

Ključne karakteristike

  • Vrlo dobar kvalitet izrade sva tri modela
  • GA 101 i GA 102 podržavaju vibracije u igrama
  • GA102 nudi bežičnu vezu

Utisak kvare

  • Modeli GA 100 i GA 102 imaju nešto manje rukohvate

Specifikacija

Sweex USB Gamepad - Tasteri: 2 quick-fire, 2 analogna trigger tastera, 12 običnih, jedan 8-smerni taster (D-Pad)

  • Interfejs: USB 2.0
  • Podrška: PC

    Sweex GA 101 USB Dual Shock Gamepad - Tasteri: 2 quick-fire, 2 analogna trigger tastera, 12 običnih, jedan 8-smerni taster (D-Pad)

  • Kontroleri: 2 analogna
  • Interfejs: USB 2.0
  • Podrška: PC, Play Station 2

    Sweex GA 102 Wireless Dual Shock Gamepad - Tasteri: 2 quick-fire, 2 analogna trigger tastera, 10 običnih, jedan 8-smerni taster (D-Pad)

  • Kontroleri: 2 analogna
  • Interfejs: USB 2.0
  • Podrška: PC, Play Station 2

Sweex Gamepad kontroleri

Model GA 100 odnosno USB Gamepad je predviđen da se koristi samo na PC računarima pošto koristi USB interfejs. Veličina kontrolera je prosečna ali su rukohvati jedva dovoljno veliki za šaku normalne veličine, pa savetujemo igračima koji imaju malo veće šake da isprobaju gamepad pre kupovine. Napravljen je od crne, gumirane plastike koja je vrlo prijatna na dodir ali će i ostajati otisci prstiju. Kvalitet izrade je prilično dobar, tu nema zamerki i nije se desilo da plastika zaškripi ili krcka kada se malo snažnije stisne. Od tastera su pored već nezaobilaznih trigger i quick-fire (po jedan sa svake strane) tu i čak 12 dodatnih koji se mogu programirati po želji, a tu je i jedan D-pad (8-smerni taster). Treba još pomenuti i Turbo funkciju, ali i to da je ovaj model Plug and Play, to jest da ne zahteva nikakve posebne drajvere.

Dual Shock Gamepad je model koji pasuje na PC računar i Play Station 2 (na kraju kablova stoje dva konektora). Ovaj gamepad je nešto veći dimenzija i sa gumiranim rukohvatima koji će obezbediti i dosta udobnije korišćenje, pogotovo posle više sati igranja. Iako je za nijansu teži nego što bi bilo idealno, težina je dobro balansirana i to neće predstavljati problem. Kvalitet izrade je veoma dobar, mislimo da će ovaj model bez većih problema izdržati i najveće izazove. Od kontrola, pored dva analogna džojstika i D-pad tastera, postoje čak 6 tastera sa zadnje strane (Quick fire i trigger). Sa gornje strane stoje i standardna četiri PS2 tastera koji su obeleženi i brojevima, za slučaj da se koriste na PC-ju. Na samoj sredini su smešteni Select, Analog, Start, Macro i Turbo tasteri uz dve statusne diode. Dual Shock iz imena označava podršku za Rumble funkciju koja je ovde implementirana pomoću dva mikro motora koji su smešteni u rukohvate, a za koju postoji i poseban taster za uključivanje i isključivanje.

Možda i najzanimljiviji od ova tri modela, GA 102 koristi bežični interfejs koji radi na PC računarima i PS2 konzolama. Kontroler je dosta malih dimenzija, a nama je veličina rukohvata ipak bila manja od neke idealne veličine, što znači da će igrači sa većim šakama imati manjih problema po pitanju ergonomije. Kvalitet izrade je i ovde veoma dobar i verujemo da će izdržati grublje rukovanje bez ikakvih problema. Materijal od koga je napravljen je poznata gumirana plastika koja se dosta dobro "lepi" za prste i šake, ali isto tako na njoj ostaju i otisci prstiju. Za napajanje, gamepad koristi tri baterije AAA veličine koje ne dodaju mnogo na težini, pa se ruke neće zamoriti posle malo dužeg igranja. Od tastera, tu su dva analogna džojstika i 8-smerni D-pad, četiri PS2 tastera i dodatna četiri tastera sa zadnje strane (quick fire i trigger). Podrška za vibracije se može i isključiti ako nekome ne odgovara, a pomenućemo i Turbo taster, kao i dodatne koji služe za programiranje funkcija.

Rezime

Sva tri kontrolera dobijaju odlične ocene sa praktično samo jednom napomenom. Mislimo da je dosta bitno da se pre kupovine proveri da li veličina kontrolera odgovara šakama budućeg vlasnika pošto je ovo možda i najbitniji preduslov za udobno igranje. Kako su cene veoma povoljne, moramo istaći Shock modele koji ipak donose mnogo bolji osećaj u igrama. Wireless model je najkompletniji i samim tim zaslužuje i najveću ocenu.

Conclusion

All three controllers deserve all the praise with only one remark. It is very important to check whether size of controller is an appropriate one in relation to size of the hands of future owner because that is the most important prerequisite for enjoyable playing. Bearing in mind the fact that prices are affordable, we must say Shock models provides much better experience. Wireless model is the most completed one but it deserves the most positive appraisal.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, januar 2009.):

Sweex GA 100 USB Gamepad 8€
Sweex GA 101 USB Dual Shock Gamepad 17€
Sweex GA 102 Wireless Dual Shock Gamepad 23€

Sampro ustupio: Sweex GA 100, GA 101, GA 102
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60