Silverstone FP57B

Jednostavna fioka koja slobodan 5.25" slot u kućištu pretvara u ležište za 3.5" SATA hard disk. Instalacija je jednostavna, a disk se samo ubacuje u svoje ležište i vadi pomoću vratanca sa prednje strane. Praktična stvar za one koji su popunili kapacitet kućišta sa diskovima.

Ima dosta onih kojima su kućišta već postala tesna za hard diskove, pa pre nego što se opredele da kupe novo, veće kućište, gledaju da iskoriste svaki milimetar prostora. Većina ljudi ne koristi sve dostupne 5.25" slotove u kućištu, eventualno ima jedan optički uređaj, tako da to predstavlja mogućnost koja može da se iskoristi za instalaciju hard diskova. Za ovo se obično koriste jednostavni adatperi, no ima i onih koji često instaliraju i vade diskove, kojima i nije mnogo praktično da stalno otvaraju kućište. Upravo tu dolazi do izražaja Silverstone fioka koja ima ulogu Hot-Swap adaptera, koji zauzima jedno 5.25" ležište i prima jedan 3.5" hard disk SATA interfejsa.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Hot-Swap

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: SATA I/II/III
  • Hard disk: 3.5" SATA
  • Dimenzije: 148mm (W) x 42.3mm (H) x 175mm (D)
  • Dodatno: 5.25" Docking bay

Silverstone FP57B

Koncept ove fioke je vrlo jednostavan, baš kao i instalacija koja se ne razlikuje od instalacije optičkog uređaja. Ono što primećujemo jeste da je malo kraći od optike (148x42.3x175 mm), što će olakšati instalaciju u manja kućišta. U pakovanju naravno stižu svi potrebni šrafovi za montažu, kao i mali filter za prašinu koji se kači sa prednje strane. Konstrukcija je odličnog kvaliteta, sa šasijom od 0.8mm pocinkovanog lima i plastičnom prednjom stranicom. Ova fioka je kompatibilna sa svim 3.5" hard diskovima SATA I/II i III formata. Filter za prašinu se jako lako skida i montira, tako da će biti vrlo zgodan za održavanje. Pošto je Hot-Swap u pitanju, hard disk se ne fiksira, već samo postavlja u svoje ležište.

Vrlo interesantna je opcija da se, ukoliko se postave dve ovakve fiode, sa zadnje strane može fiksirati 80mm ventilator, a ukoliko ih ima tri, 120mm ventilator. Fioka unutra ima SATA konektor na koji se hard disk jednostavno konektuje. Prednja maska, odnosno vratanca imaju ulogu da disk gurnu unutra na konektor, ali i izvade napolje. Što se tiče povezivanja fioke sa račuarom, tu je jedan SATA konektor na kablu, kao i 4-pinski Molex priključak za napajanje. Dobra stvar je to što je fioka kompatibilna sa svim serijama SATA diskova (SATA I/II i III), a voleli bi da vidimo i podršku za modele 2.5" formata.

Rezime

Ova fioka predstavlja vrlo jednostavno rešenje za one koji često menjaju diskove, i lepo koristi 5.25" slotove u kućištu koji najčešće stoje prazni. Cena ove fioke bi trebala da bude prilično dobra, i kada se sve uzme u obzir, deluje nam kao odlična stvar čak i ako trenutno niste popunili kapacitet kućišta sa diskovima. Silverstone je stekao prilično dobru reputaciju zahvaljujući upravo kućištima i napajanjima, a ova fioka potvrđuje da se radi o izuzetnom kvalitetnoj periferiji koja je vrlo praktična i ne košta puno.

Conclusion

This tray is a simple solution for those who frequently change discs, and use 5.25" slots in the case that are usually empty. The price of this tray should be affordable, and overall, it looks like a good thing even if you have not filled casing capacity with discs. Silverstone has earned a good reputation thanks to the power supplies and casings, and this tray confirms this is a high quality periphery, which is very practical and does not cost much.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2012.): 27€

Microsystems ustupio: Silverstone FP57B
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.