SilverStone CFP52B

Veoma zgodan dodatak namenjen onima koji su popunili raspoloživi kapacitet za 3.5" hard diskove u kućištu. Prilično se jednostavno instalira i zauzima tri 5.25" slota, a za uzvrat daje prostor za dodatna četiri 3.5" diska.

Kompaniju SilverStone najbolje poznajemo po odličnim kućištima i napajanjima, i od skoro se ovaj proizvođač može sresti i u našim prodavnicama. Naravno, postoji još dosta toga u ponudi kada je SilverStone u pitanju, kao što su recimo interne i eksterne fioke za hard diskove. Na testu smo imali model CPF52B, a iza ovako nezanimljive oznake se krije interna fioka za četiri 3.5" hard diska. Ovo je takozvani 5.25" na 3.5" bay adapter koji tri slobodna 5.25" slota u kućištu pretvara u četiri 3.5" ležišta za hard diskove. Kombatibilan je sa svim kućištima koja imaju slobodna tri 5.25" slota, a osnovna uloga je da se dobije još prostora za diskove i obezbedi adekvatno hlađenje.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada
  • Ugrađeni 120mm ventilator je veoma tih i odlično hladi
  • Hot Swap opcija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: SATA
  • Diskovi: 3x 5.25" ležišta za 4x 3.5" diskove
  • Hlađenje: 120mm ventilator, 1200RPM
  • Dimenzije: 148mm (W) x 126mm (H) x 198mm (D)
  • Težina: 1.16Kg
  • Dodatno: Opcioni upgrade za Hot-Swap funkciju

SilverStone CFP52B

U pakovanju stižu dva odvojena dela, sama fioka koja je napravljena od metala, i prednja maska sa metalnom rešetkom crne boje (dakle idealno će se uklopiti sa kućištima koja imaju sličnu prednju masku). Ono što je najbitnje se odnosi na podržani interfejs, a to je SATA, kao i činjenicu da se dodavanjem opcionog adaptera (CP05 je tačna oznaka) može dobiti i punu Hot Swap funkcionalnost. U kućište se instalira prilično jednostavno, potrebno je samo ušrafiti u šasiju kućišta sa bočnih strana (svi šrafovi se dobijaju u pakovanju), a maska se stavlja spolja i praktično menja tri odvojene 5.25" maskice. Metalna rešetka u ovom slučaju nema samo estetsku ulogu, već je ideja da propusti što više vazduha i obezbedi dobro hlađenje.

Diskovi stoje u svojim zasebnim ležištima, plastičnim fiokama koje imaju silikonske dodatke sa bočnih strana koji se još zovu i anti-vibracioni dodaci. Ovo služi da maksimalno umanji vibracije koje utiču na buku u radu. Instalacija diskova nije baš tool free pošto je svaki disk potrebno ušrafiti na plastičnu fioku, a treba znati i da se diskovima pristupa spolja, dakle nema potrebe otvarati kućište. Što se prednje maske tiče, ona se skida lako i nije fiksirana ničim, već se drži pomoću plastičnih žabica. Na kraju, na masku (sa unutrašnje strane) se kači i 120mm ventilator sa plavim LED svetlom koji se takođe dobija u pakovanju. Ventilator se okreće fiksno na 1200RPM-a, što je praktično nečujno, ali dovoljno da se ostvari dobar protok vazduha i diskovi odlično hlade.

Rezime

Ovaj bay adapter odnosno interna HDD fioka spada u bolje modele koje smo do sada videli, i namenjena je prosečnim korisnicima koji traže način da instaliraju još dodatnih diskova u kućište pošto su popunili sav raspoloživi 3.5" kapacitet. Naovaj način, mogu se instalirati još četiri SATA hard diska, a istovremeno je obezbeđeno odlično hlađenje koje je veoma bitno za pravilan rad diskova. Ovako nešto može biti i odličan izbor za kućne servere u kojima ima više diskova, odnosno sve entuzijaste koji su prerasli svoje kućište kada je u pitanju broj hard diskova. U svakom slučaju, SilverStone CFP52B zaslužuje svaku preporuku.

Conclusion

This bay adapter i.e., internal HDD tray is one of the better models that we have seen, and it is intended for average users who are looking for a way to install additional drives into the case as they fill all the available 3.5 "capacity. In this way, four SATA hard disks can be installed, providing an excellent cooling that is very important for proper disc work. Something like this could be a good choice for home servers having multiple discs, i.e., all enthusiasts who have outgrown their case when it comes to the number of hard disks. In any case, Silverstone CFP52B deserves all the praise.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2010.): 26€

Microsystems ustupio: SilverStone CFP52B
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.