Samsung NX30 digitalac sa WiFi-jem

Novi Samsung digitalni aparat koji će sigurno biti popularan među amaterima. Sa 18-55mm Kit objektivom, brzim i preciznim autofokusom i fantastičnim pokretnim ekranom, ali i EVF-om koji se može rotirati, ovo je aparat koji ima ugrađen WiFi ali i NFC modul.

Samsung možda nije baš mnogo poznat po foto aparatima, ali znamo da postoji već dosta raznih modela u ponudi, stim što smo do sada barem najčešće imali posla sa kompaktnim aparatima vrlo interesantnih mogućnosti i opcija, dok se polako pojavljuju i modeli iz DSLR kategorije. Ipak, jasno je da Samsung ne može tek tako da ušeta u kategoriju gde suvereno vladaju imena kao što su Canon i Nikon, pa je potrebno da ponudi nešto malo drugačije, a model NX30 je upravo to. DSLR aparat namenjen entuzijastima, sa dosta toga pozajmljenog od prethodnih NX modela ovog proizvođača (kao što je recimo senzor od 20MP), ali i par novih stvari kao što su vrhunski LCD i EVF i veoma interesantne i korisne opcije povezivanja.

Ključne karakteristike

  • Prilično kvalitetan Kit objektiv standardnog 18-55mm opsega
  • Brz i precizan autofokus
  • Izuzetno dobar prikaz na ekranu i EVF-u
  • WiFi i NFC

Utisak kvare

  • Ograničen broj objektiva

Specifikacija

  • Rezolucija: 21.6MP (efektivno 20.3MP), 23.5 x 15.7mm CMOS senzor, maksimalna rezolucija 5472 x 3648 piksela
  • Objektiv: Samsung 18.55mm OIS i-Function, f/3.5-5.6
  • Memorija: SD, SDHC, SDXC, UHS-1 Support Memory Card
  • Baterija: Li-ion BP1410 (1410mAh, 7.6V)
  • Povezivanje: Micro USB, HDMI mini, NFC, WiFi
  • Ekran: 3" (1037k px) Super AMOLED Touch, swivel, EVF XGA (1024 x 768) 2359K dots
  • Video: maksimalno 1080p, 30fps
  • Dimenzije: 127 x 95.5 x 41.7mm
  • Težina: 375g (bez baterije), 204g objektiv

Samsung NX30

Prvi utisci koje NX30 daje nisu baš impresivni, i to je zahvaljujući prilično običnoj plastici koja je korišćena u konstrukciji. Jasno je da ovo nije DSLR model iz više klase, te da nismo ni očekivali da kućište bude od legure magnezijuma, ali deluje nam da bi Samsung definitivno mogao malo da poradi na izboru materijala (i to ne samo kada su aparati u pitanju!). Osim rukohvata, koji ima karakterističnu teksturu koja se sreće kod gotovo svih sličnih aparata, vidimo i da je zadnji deo gde naleže palac desne ruke takođe od iste teksture, tako da je držanje udobno i čvrsto, što je bitna stvar za aparat ovih dimenzija i težine (skoro 600g sa Kit objektivom). Sa bočnih strana, postoje metalne alkice na koje se kači kaiš za nošenje koji dolazi u pakovanju, što je još jedan bitan detalj, karakterističan za DSLR modele. Aparat dolazi sa ugrađenim blicem, stim što postoji i konektor za eksterni, kome to bude potrebnije.

Ono što će svakako privući pažnju i što je Samsung specijalizirao su ekrani, a ovde imamo fantastični 3" Super AMOLED touchscreen rezolucije 1037 piksela, sa stvarno sjajnim prikazom, veoma lepim bojama i više nego dovoljno snažnim osvetljenjem i za sunčane dane. Dodatno, ekran nije fiksiran, već omogućava pomeranje po horizontali do 180 stepeni i po vertikali do 270 stepeni, veoma korisna stvar koju sve češće srećemo i na skupljim modelima. EVF je priča za sebe, pa iako i dalje daleko više volimo da vidimo klasično optičko tražilo, i rezolucije je 2358k piksela, a posebno je interesantno to što se može rotirati po vertikali za 80 stepeni (izvlači se i rotira), nešto što još nismo videli. Za razliku od uobičajenih EVF-ova, ovaj nije bledunjav i neubedljiv, već veoma dobrih karakteristika sa veoma kvalitetnim prikazom. Već te dve stvari (mislimo na ekrane) će biti dovoljne da NX30 dođe u fokus kod onih koji traže novi aparat iz ove kategorije.

Aparat koristi APS-C CMOS senzor (23.5 x 15.7mm) rezolucije 20.3MP, isti koji je korišćen i kod Galaxy NX i NX300 aparata, kao i DRIMe IV procesor poslednje generacije koji je u stanju da obradi do fps-a u JPEG ili RAW formatu. Pokazalo se da se bafer relativno brzo puni i da je potrebno par sekundi da se fotografije u burst-u snime, no tako nešto smo i očekivali. Uz dimenzije od 127 x 95.5 x 41.7mm, NX30 je nešto veći od svog prethodnika, modela NX20, ali ne previše, i to je dobar potez pošto stvarno jako lepo leži u rukama i po pitanju ergonomije je urađen dobar posao, pa kamera sa zakačenim Kit objektivom (NX Mount sistem) deluje dosta dobro izbalansirano. Kontrole su logično raspoređene, a touch ekran dosta pomaže da se neke stvari brže urade, stim što moramo pomenuti i i-Function podršku na objektivu, što je u stvari taster kojim se pristupa podešavnjima aktivnog režima rada, stim što se razlike direktno vide na ekranu ili EVF-u, tako da se i pre okidanja može lako odlučiti. Fokus prsten na objektivu dobija funkciju navigacije kod korišćenja ove opcije, što je zgodan trik koji bi definitivno voleli da vidimo i kod nekih drugih aparata.

Rezime

Ono što ovaj aparat donosi a što ne treba zaboraviti je brži autofokus (podržano je i to da se na ekranu dodirom bira deo kadra koji će se fokusirati), i to posebno u mračnijem okruženju, što nam se dosta dopalo i što ima odlične rezultate, ali i ugrađen WiFi ali i NFC modul. Pored bežičnog povezivanja sa računarom, tu je i Social integracija (direktan upload slika na neku od popularnih mreža), ali i integracija sa drugim servisima kao što je Dropbox. Što se tiče 18-55mm Kit objektiva koji dolazi u pakovanju, on dolazi sa optičkom stabilizacijom i minimalnom razdaljinom za fokusiranje od 0.28m, prečnika 58mm (za filtere) i sa otvorom blende od F3.5 - 5.6, što je nije ništa posebno impresivno, ali pravi sasvim dobre i oštre slike, bez nekih posebnih zamerki, te će biti više nego dobar izbor za početnike. Na kraju, jedina veća zamerka je to što Samsung nema baš veliki izbor objektiva, pa kome to igra bitnu ulogu svakako treba dobro da razmisli.

Conclusion

This model offers a faster autofocus (it is possible to choose a part of the cadre that is going to be focused), especially in darker environments offering great performance, which we do like, but there is also the embedded Wi-Fi and the NFC module. In addition to wireless connectivity to a computer, there is the Social integration (direct upload of the files to the popular networks), and the integration with other services such as Dropbox. 18-55mm lens kit comes with the optical image stabilization and a minimum focus distance of 0.28m, 58mm diameter (for the filters) along with F3.5 - 5.6 aperture, which is not impressive, providing good and sharp images beyond reproach, and it will be a good choice for beginners. Finally, the only objection relates to the fact that Samsung does not provide many lenses, so users who care about that should definitely think twice.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 430€

Samsung Electronics Adriatics ustupio: Samsung NX30
zvanični sajt: samsung.rs