Samsung Galaxy Camera 2

Novi model popularne Android digitalne kamere koja ne menja puno toga, ali ipak donosi malo brži procesor, noviju verziju Androida i generalno radi brže. Senzor i optika su ostali isti, a proizvođač je odlučio da ovo bude WiFi model, bez 3G podrške.

Posle originalnog Samsung Galaxy Camera modela, proizvođač je nije baš puno toga promenio sa novim modelom, pa će biti interesantno videti šta će vlasnici prvog modela imati na to da kažu. Naime, zadržan je isti 16MP senzor, isti objektiv, identičan ekran, oduzeta podrška za 3G, stavljen malo jači procesor, a kućište je sada nešto većih dimenzija ali istovremeno i lakše. Generalno, Camera 2 jeste brža, dolazi sa novijim Android 4.3 operativnim sistemom, i predstavlja interesantan WiFi uređaj koji će biti sjajan izbor za one koji ne mogu bez aparata i raznih internet servisa. Da li je ovo korak u pravom smeru za ovu liniju proizvoda, ostaje da se vidi, ali je činjenica da se svakako dobijaju bolje fotografije u odnosu na većinu smart mobilnih telefona, mada se naravno ta razlika sa vremenom smanjuje.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Kvalitetan Touch ekran
  • WiFi, Bluetooth
  • Veoma dobar kvalitet videa i fotografija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/2.3" BSI CMOS 16 megapiksela, (4608 x 3456 piksela)
  • Objektiv: 21x optički zum, f = 4.1 ~ 86.1mm (35mm film equivalent: 23 ~ 483mm), F2.8 (W) ~ 5.9 (T)
  • Memorija: 8GB interno, MicroSD, SDHC, SDXC
  • Baterija: Li-Ion 2000 mAh
  • Povezivanje: HDMI out, micro USB, 802.11a/b/g/n 2.4GHz / 5GHz, WiFi Direct, Bluetooth 4.0, NFC
  • Ekran: 4.8" HD Super Clear LCD (TFT), 1280 x 720 (HD)
  • Video: 1080p (30fps)
  • Dodatno: GPS (GLONASS)
  • Platforma: 1.6 GHz, 1GB RAM
  • OS: Android 4.3 Jelly Bean
  • Dimenzije: 71.2 x 132.5 x 19.3mm
  • Težina: 283g

Samsung Galaxy Camera 2

Vizuelno, Camera 2 veoma liči na svog prethodnika uprkos za nijansu većim dimenzijama. Ipak, 71.2 x 132.5 x 19.3mm nije previše da bi ostao i dalje prilično kompaktan model koji će lako stati u torbu, ali ne i džep, zahvaljujući objektivu koji i dalje viri iz tela aparata i kada je sklopljen. Model koji smo dobili na testiranje je kombinacije srebrne boje, sa hromiranim detaljima, i crne plastike (dostupna i bela verzija) sa teksturom koja će biti prepoznatljiva ljubiteljima starih analognih aparata. Vizuelno, dizajneri su se potrudili da Camera 2 ima retro dizajn, što pozdravljamo pošto definitivno ima neki šmek koji će biti prepoznatljiv među brojnim sličnim uređajima. Kako teži samo 283g, neće biti previše težak za svakodnevno nošenje, stim što ne bi bilo loše nabaviti neku zaštitnu futrolu za svaki slučaj.

Sa prednje strane nalazimo AF lampicu koja assistira prilikom fokusiranja u mračnijem okruženju, kao i sam objektiv koji ima 21x optički zum i pokriva opseg od 23 do 483mm, po 35mm ekvivalentu, uz otvor blende od F2.8 do 5.9. Sa gonje strane je On/Off taster, okidač sa zum kontrolama u vidu prstena, kao i taster kojim se otvara blic i sam blic u levom ćošku. Sa zadnje strane je tu samo veliki 4.8" LCD ekran koji je rezolucije 1280x720 piksela, odličnog kvaliteta slike i dovoljno jakog osvetljenja da njegov sadržaj bude vidljiv i po jačem dnevnom svetlu. Odsustvo bilo kakvih kontrola je kompenzovano prilično dobrim touch ekranom preko koga se brzo i lako sve podešava. Aparat naravno može raditi i u potpuno automatskom režimu, gde samo treba pritisnuti shutter release, naravno uz mogućnost da se preko ekrana bira tačka fokusiranja.

Rezime

Onima koji su već koristili neki Android uređaj, interfejs će biti poznat, kao i mugućnost da ga prilagode svojim potrebama dodatnim programima i widget-ima, a kako je tu i pristup Play Store-u, neće biti problema sa instalacijom raznih programa. Što se tiče kvaliteta fotografija i videa, što je i najbitnije, tu nismo imali mnogo zamerki pošto su slike oštre i sa lepim bojama, u rangu amaterskih kompaktnih aparata i za nijansu bolje od onoga što se za sličan novac može očekivati. Ukoliko vam se dopada ideja da u jednom Android uređaju kombinujete aparat, i sve ono što Android donosi (ako izuzmemo Data konekciju), Galaxy Camera 2 će biti dobar izbor. Uz ugrađeni WiFi i Bluetooth, neće biti problema sa prebacivanjem fotografija na računar ali ni direktnog upload-a na neki od brojnih servisa, a podsetićemo samo da povezivanjem ovog modela sa Dropbox account-om daje 50GB besplatnog cloud prostora na 2 godine.

Conclusion

Those who have already used some Android device will be familiar with the interface and the possibility to customize it using additional programs and widgets, while access to the Play Store will provide installation of various programs. The quality of photos and videos, which is the most important thing, is beyond reproach; the images are crisp with beautiful colors, in the line with amateur compact cameras and slightly better than what is available at similar price. If you like the idea of an Android device as a combination of a camera and everything that makes Android (with the exception of Data connection), Galaxy Camera 2 will be a good choice. With a built-in WiFi and Bluetooth, there will be no problems with transferring images to a computer or a direct upload to one of the many services, while connecting this model to the Dropbox account provides 50GB of the free cloud storage for 2 years.

Testirani proizvod je uzorak.

Samsung Electronics Adriatics ustupio: Samsung Galaxy Camera 2
zvanični sajt: samsung.rs