Saitek Cyborg amBX Gaming Lights

Interesantan proizvod koji za čudo nije namenjen samo igračima, već i svim ostalim korisnicima računara koji bi voleli da dobiju ambijentalno osvetljenje dok slušaju muziku ili gledaju neki film. Jednostavna zamisao, malo kompllikovanija instalacija, ali sjajni efekti.

Saitek je kompanija sa prilično dobrom reputacijom na našem tržištu, zahvaljujući velikom broju periferija namenjenih najzahtevnijim korisnicima, igračima. Posle miševa, tastatura i drugih dodataka, na red je došlo i nešto prilično zanimljivo i inovativno, a što bi trebalo igračima da doda realnost u toku igranja. Ono što je posebno bitno naglasiti je da se ovaj sistem veoma lako može koristiti i van igara, dok se recimo sluša muzika ili gledaju filmovi, čime praktično postaje odličan dodatak širem krugu korisnika i nije ograničen samo na igranje igara. Ono što je takođe interesantno je to da se vrlo lako mogu dodati još dva i više svetala, tako da se dobija svojevrsni ambijentalni surround, koji uz neku dobru muziku može poslužiti lepo i za opuštanje.

Ključne karakteristike

  • Inovativna tehnologija
  • Širok spektar korišćenja
  • Dodavanje dodatnih svetala

Utisak kvare

  • Nešto komplikovaniji setup

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Potrošnja: 2W po kanalu
  • Intenzitet svetla: 100 Lumena
  • Životni vek LED-a: više od 20.000 radnih sati

Saitek Cyborg amBX Gaming Lights

U pakovanju se dobijaju dva modula sa svetlima, USB i naponski kablovi (sa eksternim adapterom) i diskovi sa softverom i drajverima. Moduli će zauzeti nešto više prostora od prosečnh 2.0 desktop zvučnika, stim što se lako mogu sklopiti da ne smetaju kada se ne koriste ali i radi lakšeg prenošenja. Zglob koji spaja postolja i sama svetla omogućava pomeranje po vertikalnoj osi, tako da se može podesiti osvetljavanje po želji, odnosno pokriti praktično bilo koji ugao. Odmah da kažemo da ovo svetlo nije previše jako i neće nikoga zaslepiti pošto je plastika sa prednje strane mutna, tako da se dobija mat, difuzno svetlo koje je prilično prijatno. Ono što se ne može videti spolja je to da su u pitanju LED sijalice u stanju da prikažu raspon od 16 miliona boja.

Instalacija nije toliko jednostavna, ali barem kod povezivanja neće biti problema, oba modula traže napajanje i USB konekciju sa računarom, posle čega se pristupa nešto komplikovanijem instaliranju softvera. Srećom, korisničko uputstvo će dosta pomoći. Ono što je veoma bitno naglasiti jeste da će svetla raditi i ako ne postoji zvanična amBX podrška, a za one koje to zanima, evo i spiska podržanih igara. Ono što je najbolje jeste to da će raditi i sa svim popularnijim multimedijalnim plejerima i to neće zahtevati neko mnogo komplikovano podešavanje. Za najbolje rezultate, potrebno je zamračiti prostoriju, i tada vidimo kako u stvari cela stvar funkcioniše. Na osnovu dominantnih boja sa ekrana, svetla emituju boje koje čine da se dobije ambijentalna atmosfera, čime se dobija i dodatna doza realnosti.

Rezime

Sigurno je da se radi o tehnologiji koja tek treba da naiđe na šire prihvatanje, ali samim tim što će raditi sa praktično svim igrama, čak i bez direktne podrške će svakako ovaj put biti ubrzan. Svetla koja se dobijaju dinamički prate promene na ekranu i to izgleda veoma atraktivno a donekle u ambijent oko monitora prenosi atmosferu iz igre. Posebno interesantno izgleda kada se pusti muzika i neka adekvatna full screen vizuelizacija, kada se dobija ceo ambijentalni doživljaj. Do sada smo videli razne dodatke za igrače, a evo na red dolazi i osvetljenje koje, iako sumnjamo da će poboljšati performanse igrača, dosta doprinosi doživljaju i ugođaju.

Conclusion

This is a technology that has yet to be met with general acceptance, but taking into account the fact it will work with all the games, even without direct support, something like that will be very fast. Lights that come in package dynamically monitor changes on the screen and look attractive, and transmit the atmosphere of the game into the environment around the monitor to a certain degree. Especially interesting is when playing music and some full screen visualization, when you get the full experience. So far, we have seen a variety of accessories for the players, and here comes the lighting, which, though we doubt that will improve the performance of players, contribute to experience and atmosphere.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2011.): 99€

Start-Play ustupio: Saitek Cyborg amBX Gaming Lights
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86
zvanični sajt: start-play.info