Olympus XZ-10

Veoma kvalitetan Olympus aparat koji je namenjen zahtevnim korisnicima koji su prevazišli klasične kompaktne digitalce. U malom pakovanu stiže dosta opcija koje često viđamo na mnogo skupljim aparatima.

Retko kad se desi da prođe puno vremena između dva Olympus modela, pa tako i nismo bili iznenađeni da vidimo XZ-10 koji dolazi kao direktni naslednik modela XZ-2. Iako je u pitanju kompaktni digitalni aparat, to ne treba da zavara pošto se radi o modelu sa brojnim premium karakteristika. Da pomenemo samo neke od njih kao što su fantastični 3" Touch ekran, sjajan f/1.8-2.7 objektiv sa 5x zumom i rasponom od 26-130mm, sensor-shift stabilizacija slike. Ipak, ono što ga drži u srednjoj klasi jeste senzor od "samo" 12MP, iako je u pitanju odlični BSI-CMOS senzor koji se veoma dobro pokazao do sada. Ovo je aparat koji će zaseniti mnoge kompaktne digitalce koji su do sada bili sinonim kvaliteta.

Ključne karakteristike

  • Prilično kompaktne dimenzije
  • Odlična optika
  • Full HD video

Utisak kvare

  • Već su aktuelni modeli većih rezolucija senzora

Specifikacija

  • Rezolucija: 12 megapiksela, 1/2.3'' BSI-CMOS CCD senzor (3968 x 2976 piksela)
  • Objektiv: 5x optički zum, Olympus 26 - 130mm po 35mm ekv.
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion Rechargeable Battery (LI-50B)
  • Povezivanje: USB
  • Ekran: 3" LCD (920.000 px), touch
  • Video: 1920 x 1080 (30 fps, 18Mbps)
  • Dimenzije: 102 x 61 x 34 mm
  • Težina: 221g

Olympus XZ-10

Dizajn ovog modela dosta podseća na XZ-2 ali i vrlo popularnu PEN seriju, pa iako je prva reč koja nam pada na pamet Retro, ipak će nekome vrlo verovatno biti i prilično ružnjikav. Crna plastika i četvrtaste dimenzije, uz rukohvat koji imitira završnu obradu na nešto starijim aparatima, ali i nešto veća težina od proseka za kompaktnu kategoriju. Ipak, uz dimenzije od 102x61x34mm može stati u džep od jakne (ili malo veći džep pantalona), stim što obruč objektiva ipak pomalo smeta da aparat lako i brzo sklizne u džep. Ipak, gledajući specifikaciju, teško da se može bilo šta zameriti pogotovo pošto se radi o širokougaonom objektivu koji pokriva raspon od 26mm pa do 130mm, što znači i 5x optičko uvećanje, ali uz otvor blende f/1.8-2.7, što znači da će primiti dosta svetla, što naravno rezultuje boljim fotografijama.

Ono što nam se dopalo jeste kvalitet izrade pošto je aparat veoma čvrsto uklopljen i jako malo toga se može zameriti. Vidimo da imamo metalnu zakačku za kačenje kaiša za traku (oko zgloba se nosi), a aparat na raspolaganju ima USB ali i HDMI interfejs, što je odlično. Sa donje strane je otvor za baterije i memorijsku karticu, a tu se nalazi i navoj za stativ. Sa gornje strane vidimo blic koji je uvučen u telo aparata i izlazi samo po potrebi, stereo mikrofone, okidač sa zum prstenom i Mode točkić, kao i Power taster sa statusnom diodom u vidu prstena oko tastera. Nije izostala AF lampica sa prednje strane. Ono što nam se nije dopalo ovde jeste pozicija zum prstena koji je smešten iza Mode točkića i koji nije baš na idealnom mestu. Ipak, zum radi jako glatko i brzo, bez buke, tako da će samo biti potrebno malo navikavanja na ovaj položaj.

Rezime

Sa zadnje strane aparata najveći deo zauzima 3" ekran sa anti-refleksivnim premazom koji omogućava udobno korišćenje i po jačem suncu. Osetljiv je na dodir, što dosta olakšava korišćenje, uz neke veoma praktične funkcije kao što je fokus na dodir. Pored je naslon za palac i Record taster, a ispod navigacioni točkić i još četiri funkcijska tastera. Pomenuti prsten oko objektiva nije tu za ukras, već može poslužiti za podešavanje otvora blende i dužine ekspozicije, baš kao što je to slučaj kod malo ozbiljnijih DSLR modela. Da priča bude još zanimljivija pored Scene i automatskih režima rada, imamo i full manuelni mod koji je namenjen naprednijim korisnicima. Dodatno, imamo na raspolaganju i digitalne filtere za one kreativnije. Ovaj aparat radi veoma lepo, brzo fokusira i ima sjajne rezultate u low-light okruženju kada se obično dobijaju slike sa dosta šuma. U ovom slučaju, čak do ISO 800 se dobijaju sasvim uopotrebljive fotke, što je sigurno posledica nove generacije senzora. U svakom slučaju, lepo osveženje ponude Olympus-a za napredne amatere koji hoće da dobiju nešto od opcija onih dosta skupljih aparata ali u kompaktnom formatu.

Conclusion

The back of the device occupies the 3" screen with anti-reflective coating that allows comfortable use at direct sunlight. It is touch sensitive and provides some handy features such as touch focus. It has the thumb rest and the Record button, and below are the navigation scroll button and four function keys. Aforementioned ring around the lens is not there for decoration, but can be used to adjust the aperture and exposure time, just as is the case with serious DSLR models. In addition to Scene and automatic modes, there is a full manual mode designed for advanced users. Additionally, digital filters for creative users are also available. This device works very well; it is characterized by fast focusing and provides great results in low-light environments when usually a picture with a lot of noise is obtained. In this case, quite decent and usable pictures could be obtained up to ISO 800 thanks to the new generation of sensors. Anyway, this is a nice refreshment from Olympus company for advanced amateurs who want to get a lot of those options that expensive cameras have but in a compact format.

Testirani proizvod je uzorak.

OLYMPUS d.o.o. ustupio: Olympus XZ-10
Zvanični sajt: olympus.rs