Olympus VG-170

Iako spada u kompaktne modele, spisak opcija koje podržava je dosta duži, uključujući 3D fotografije, snažniji blic i odličan Panorama mod. Ovaj model ima baš dosta toga što će ga izdvojiti iz konkurencije, no na žalost, kvalitet samih fotografija je tek prosečan.

Olympus je predstavio i model VG-170, kompaktnu point-and-shoot (mi koristimo uglavnom daleko ružniji izraz - idiot, ali ovoga puta digitalni), koja u entry level kategoriju donosi mnoge stvari koje se dobijaju tek kod skupljih modela. Na prvi pogled se i neće primetiti neka velika razlika u odnosu na brojnu konkurenciju: kompaktne dimenzije, 14MP senzor, 5x optički zum i široki kadar koji kreće od 26mm, video snima u 720p rezoluciji. Malo detaljnije istraživanje otkriva međutim i to da je 3.0" LCD dvostruko veće rezolucije do proseka, da je blic oko dva puta snažniji nego kod konkurencije, pa i snimanje 3D fotografija, što je sasvim dovoljno da se napravi očigledna razlika.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimezije
  • Video u 720p rezoluciji
  • Kvalitetna 5x optika

Utisak kvare

  • Nema HDMI interfejsa

Specifikacija

  • Rezolucija: 14 megapiksela, 1/2.3'' CCD senzor (4288x3216 piksela)
  • Objektiv: Olympus 26 - 130mm po 35mm ekv.
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion Rechargeable Battery (LI-50B)
  • Povezivanje: USB
  • Ekran: 3" LCD (460.000 px)
  • Video: 1280x720 piksela
  • Dimenzije: 103.7 x 62.5 x 22.2mm
  • Težina: 147g

Olympus VG-170

Ovaj aparat je smešten u kvalitetno plastično kućište koje je na rukohvatu i sa zadnje strane dobilo teksturu koja olakšava bolje i čvršće držanje jednom rukom. Znamo da pored crne boje postoje i bela i crvena, pa će svako moći da pronađe varijantu koja mu najviše odgovara. Odmah primećujemo da bi recimo vrtanca ispod kojih su smešteni baterija i memorijska kartica, mogla biti i malo boljeg kvaliteta, a isto važi i za poklopac USB konektora (HDMI je na žalost izostao). Aparat deluje dosta robustno, osetno čvršće od konkurencije, pa iako nije najmanji takav aparat na tržištu, uvek bi smo rado žrtvovali koji centimetar zarad boljeg kvaliteta izrade. Primećujemo i nešto veći blic sa prednje strane, kao i AF lampicu koja će dosta pomoći kod fokusiranja kada nema dovoljno ambijentalnog osvetljenja. Treba dodati i da proizvođač navodi da će blic pomoći kod slikanja na razdaljini od čak 15m, čime retko koji aparat iz ove kategorije može da se pohvali.

Sa gornje strane aparata se pored On/Off tastera nalazi i okidač sa zum kontrolama, dok su sa zadnje strane tu zaseban Record tastere (za snimanje videa), Playback i Menu, kao i navigacioni taster za korišćenje menija. Iako je ekran dijagonale 3", rezolucija od 460.000 piksela je dvostruko veća od proseka, što se odmah i primećuje pošto je slika odlične oštrine i kolorita. Ovo je aparat prilagođen početnicima, pa su na raspolaganju Program Auto, iAuto, Panorama i Scene režimi rada, stim što imamo 15 posebnih Scene podešavanja, kao i Magic Filters opciju (Pop Art, Pin Hole, Fisheye, Drawing, Soft Focus, Punk, Sparkle, Water Color and Reflection). Dodajmo tome i mogućnost da se snimaju 3D slike, što malo koji model iz ove klase ima (bez obzira koliko je to u praksi praktično ili ne). Za napajanje se koristi litijum jonska baterija, a što se tiče memorije, koriste se standardne SD varijacije kartica, stim što će za video u 720p modu trebati najmanje Class 6 model.

Rezime

Ono što smo primetili jeste da se koristi sasvim dobra optika sa 5x uvećanjem, koja pokriva raspon od 26-130mm (po 35mm ekvivalentu), ali i to da se u wide području dobija dosta svetla (f/2.8), kada se zumira do kraja, imamo f/6.5, što znači da će blic manje više stalno da se uključuje. Ovaj model koristi samo digitalnu stabilizaciju slike, ali nismo primetili da to mnogo kvari utisak. Ono što jesmo primetili je da nas generalno kvalitet slike nije oduševio, i da u poređenju sa modelima iz iste kategorije ne prolazi svuda bolje, ali je i činjenica da radi dosta brzo, kao i da za većinu prosečnih korisnika neće ni biti vidljivih zamerki. Kada se sve uzme u obzir, ovo je više nego solidan aparat koji ima dosta toga više da ponudi od sličnih modela i to i dalje po sjajnoj ceni.

Conclusion

It is using a very good optics with 5x zoom, covering 26-130mm range (according to 35mm equivalent), and the wide area provides enough light (f/2.8), when you zoom all the way, you have f/6.5, which means the flash is more or less constantly on. This model uses only digital image stabilization; however, we weren’t impressed by the picture quality. Compared with the models of the same class, it is not always better but it is working fast and for most users it is going to be beyond reproach. Overall, this is a solid device providing a lot at affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2012.): 88€

Sampro ustupio: Olympus VG-170
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs