Olympus VG-160

Odličan mali aparat koji staje u džep bez problema i koji će napraviti odlične fotografije u praktično svim situacijama. Sve je više ovakvih, kompaktnih aparata koji koriste vrhunsku optiku i novije procesore, što za rezultat ima stvarno sjajne peformanse.

Olympus je kompanija za koju su sigurno svi već čuli, kao jednog od lidera na tržištu u oblasti digitalnih aparata. Do sada smo videli i testirali veliki broj raznih modela aparata, i sada je red došao na novu generaciju ultra prenosne serije i model VG-160. Ovo je kompaktni aparat sa obektivom sa 5x optičkim (i 4x digitalnim) zumom, 14MP senzorom novije generacije, dosta dobrim setom opcija i cenom koja će se sigurno svima dopasti. Do sada, obično su aparati iz ove kategorije koštali dosta više, dok su osnovni modeli obično bili dosta kabastiji i sa osetno manje mogućnosti. Sada, u osnovnoj kategoriji se već dobijaju aparati sa odličnim opcijama i kvalitetne izrade, koji će bez problema zabeležiti odlične fotografije i video.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimezije
  • Video u 720p rezoluciji
  • Kvalitetna 5x optika

Utisak kvare

  • Nema HDMI interfejsa

Specifikacija

  • Rezolucija: 14 megapiksela, 1/2.3'' CCD senzor (4288x3216 piksela)
  • Objektiv: Olympus 26 - 130mm po 35mm ekv.
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion Rechargeable Battery (LI-70B)
  • Povezivanje: USB
  • Ekran: 3" LCD (230.000 px)
  • Video: 1280x720 piksela
  • Dimenzije: 96W x 56.5H x 19.3D (mm)
  • Težina: 125g

Olympus VG-160

Dimenzije aparata su stvarno odlične, i sa 96x56.5x19.3mm i blago zaobljenim ivicama on bez ikakvih problema staje u džep pantalona. U ponudi su modeli u crnoj, srebrnoj, crvenoj i narandžastoj boji, tako da svako može odabrati ono što mu najviše odgovara. Ovaj model koristi senzor rezolucije 14MP, što je dovoljno za maksimalnu rezoluciju slike od 4288x3216 piksela, što je opet sasvim dovoljno za štampu fotografija u većim formatima. Za kvalitet slike je takođe zadužen i objektiv, a u pitanju je širokougaoni Olympus objektiv sa 5x zumom, odnosno opsegom od 26-130mm (po 35mm ekvivalentu), što će omogućiti snimanje nešto širih kadrova u odnosu na prosek. Izrada ovog aparata je kvalitetna iako je kućište konstruisano od plastike, i ono ne krcka na jači pritisak.

Raspored elemenata na aparatu je manje više uobičajen, pa tako napred nalazimo pored objektiva i ugrađeni blic, AF lampicu i mikrofon. Sa desne bočne strane se nalazi alkica za kačenje kaiša za nošenje (dobija se u pakovanju) i poklopac ispod koga je USB konektor preko koga se dopunje i baterija. Šteta jedino što nema HDMI interfejsa pošto se video snima u odličnoj 720p rezoluciji, tako da bi bilo lepo da se može direktno priključiti preko HDMI-ja na neki od novijih televizora. Sa zadnje strane aparata vidimo i veliki 3.0" LCD ekran rezolucije 230.000 piksela koja je i uobičajena za ovu kategoriju aparata, kao i set kontrolnih tastera koji uključuju i zum kontrole, poseban Record taster (zgodan kada hoćete odmah da snimite video klip), Playback taster, Menu, Help i navigacioni taster. Sa gornje strane aparata se nalazi samo On/Off taster i okidač.

Rezime

Od stvari koje će uticati na kvalitet fotografija su tu digitalna stabilizacija slike (mada bi logično bilo bolje da je u pitanju optička stabilizacija), AF Tracking koji je vrlo zgodan dodatak kada se slikaju recimo deca i kućni ljubimci koji su stalno u pokretu i koje je jako teško uhvatiti, ali i iAuto automatsko podešavanje ekspozicije gde aparat sam prepoznaje scenu među 29 predefinisanih scenarija. Tu su i Magic Filter-i za one kreativnije koji vole da se malo poigraju sa fotografijama. Sve zajedno, ovo je stvarno odličan aparat koji ne košta mnogo a pruža sjajnu sliku i odlične performanse.

Conclusion

Of the things that will affect the quality of the photos we have digital image stabilization (though the optical stabilization would logically be better), AF Tracking, which is a very handy addition for taking photos of children and pets who are constantly on the move and that is very difficult to catch, and iAuto automatic exposure time which helps device to recognizes a scene among the 29 predefined scenarios. There is also Magic Filter for creative uses who love to play with photos. Overall, this is really a great camera at affordable price providing excellent picture and performance.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2012.): 83€

Sampro ustupio: Olympus VG-160
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs