Olympus VG-130

Interesantan mali aparat kompanije Olympus koji je namenjen početnicima, odnosno onima koji kupuju svoj prvi digitalni aparat. Kvalitet slika je odličan, ali treba izbegavati slikanje u mračnijem okruženju kada se dobija ipak previše šuma za neku veću upotrebljivost snimaka.

Ima još uvek dosta onih koji planiraju da kupe svoj prvi digitalni aparat, pa se suočavaju sa ni malo lakim izborom pošto je dostupno stvarno dosta različitih modela. Olympus je sigurno jedno od najpoznatijih imena u svetu fotografije, i u svom programu ima brojne modele koji su baš namenjeni početnicima. Olympus VG-130 je veoma jednostavan aparat, sa specifikacijama koje uključuju sasvim solidnu optiku sa 5x uvećanjem, kvalitetno metalno kućište, snimanje videa u 720p HD rezoluciji i brojne filtere i efekte koji su obično vrlo traženi kod amatera. Ono što se najviše ceni jesu automatski modovi odnosno da korisnik ima što manje posla i da samo treba da uperi aparat i pritisne dugme za slikanje.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije i metalno telo
  • Dosta dobar kvalitet fotografija
  • Vrlo jednostavan za upotrebu

Utisak kvare

  • Nešto slabije performanse u uslovima slabije osvetljenosti

Specifikacija

  • Rezolucija: 14 megapiksela, 1/2.3'' CCD senzor (4288x3216 piksela)
  • Objektiv: Olympus 26-130mm po 35mm ekv.
  • Memorija: 49MB interno, SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion Rechargeable Battery (LI-70B)
  • Povezivanje: USB
  • Ekran: 3" LCD (230.000 px)
  • Video: 1280x720 piksela
  • Dimenzije: 96x56.5x19.3mm
  • Težina: 125g

Olympus VG-130

Ovaj aparat spada u ultra prenosnu kategoriju, sa dimenzijama od 96x56.5x19.3mm, sa težinom od svega 125g (sa baterijom i memorijskom karticom). Blago zaobljene linije kućišta znače da vizuelno deluje još manje, i vrlo lepo staje u džep od pantalona. Ono po čemu će se ovaj aparat razlikovati od konkurencije je to da ima metalno kućište, što je samo jedan od pokazatelja kvaliteta. Sa gornje strane aparata nalazimo samo On/Off taster i okidač, dok su recimo zum kontrole pomerene na zadnju stranu. Sa leve bočne strane možemo da vidimo alkicu za kačenje trake za nošenje (koja se na žalost ne dobija u pakovanju), kao i poklopac ispod koga je USB konektor koji se koristi za punjenje baterije (nema eksternog punjača) i kao AV intefejs (kabl se dobija u pakovanju). Ovaj model za napajanje koristi litijum jonsku bateriju LI-70B, koja je dobra za oko 200 snimaka uz regularno korišćenje ekrana i blica.

Zadnjom stranom dominira veliki 3.0" LCD ekran standardne rezolucije od 230.000 piksela. Ekran je solidno dobrog prikaza, dobre oštrine i kolorita, ali i nešto slabije vidljiv pod jačim dnevnim svetlom. Kontrole su vrlo jednostavne, pa pored pomenutih zum kontrola u vidu klackalice (koja možda neće baš idealno odgovarati onima sa malo većim prstima), tu su poseban Record taster za snimanje videa, Playback, Menu i Help, kao i navigacioni taster koji služi za kretanje kroz meni i opcije. Pored ugrađenih oko 50MB memorije, aparat koristi SD memorijske kartice, a preporučujemo da se gledaju modeli klase 6 i jače. Optika je dosta dobra i u pitanju je širokougaoni objektiv sa 5x uvećanjem koji pokriva raspon od 26-130mm (po 35mm ekvivalentu), što će se dopasti onima koji vole da slikaju nešto šire kadrove.

Rezime

Po pitanju performansi, biće malo zamerki pošto aparat radi dosta brzo, uz kvalitet fotografija koji je sasvim zadovoljavajući. Ukoliko se slika po sunčanom danu, ili u situacijama gde ima dovoljno ambijentalnog osvetljenja, slike će biti oštre i sa odličnim bojama. Međutim, ukoliko se slika noću i u situacijama slabijeg osveljenja, rezultati neće biti toliko impresivni i videli smo neke od modela iz ove kategorije koji daju dosta bolje slike u tim slučajevima. Što se videa tiče, 720p rezolucija izgleda više nego dobro, stim što ista primedba važi ukoliko se bude snimalo u mračnijem okruženju. Kada se pogleda cena, jasno je da se radi o sasvim dobrom aparatu koji će odlično odgovarati manje zahtevnim amaterima koji kupuju svoj prvi digitalni aparat.

Conclusion

The performance is beyond reproach, since the device works very quickly providing satisfying image quality. If you shoot on a sunny day or in situations with sufficient ambient light, the pictures will be sharp with great colors. However, if you shoot at night or in poor light situations, the results will not be so impressive and we saw some of the models in this category that provide much better pictures in these cases. As far as video, 720p resolution looks fine, except that the same remark applies if being filmed in darker environments. When looking at the price, it is clear the device will perfectly suit less demanding amateurs who buy their first digital camera.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2012.): 83€

Sampro ustupio: Olympus VG-130
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs