Nikon D5200 za napredne amatere

Iako je ovo DSLR osnovne kategorije, namenjen naprednijim amaterima, Nikon je upakovao impresivan broj stvari, od kojih su neke preuzete sa skupljih modela. Senzor visoke rezolucije i brz procesor su svakako najzaslužniji za sjajne performanse.

Nikon D5200 je model iz sredine 2013. godine koji je napravljen za napredne početnike, i smešten u ponudi modela sa APS-C senzorima, negde između modela D3200 koji je za početnike i dosta naprednijeg D7100. D5200 koristi napredni senzor rezolucije 24MP (isti kao i mnogi drugi aparati ovog proizvođača), 3" ekran visoke rezolucije koji se može pomerati i nešto manje napredan AF sistem barem u odnosu na skuplje Nikone. Kao direktni naslednik modela D5100, ovaj model donosi malo izmenjeni dizajn i stvari kao što su poseban Drive Mode taster na vrhu, stereo mikrofon, dok su najveće izmene ipak unutrašnje, a uključuju stvari kao što su AF sistem sa 39 tačaka, od kojih su 9 cross-type senzori, Auto ISO i 2016 pixel RGB color-sensitive metering senzor. U odnosu na jeftiniji D3200, tu je i širi ISO opseg (do 25600), kao i brži burst koji ide do 5fps-a.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno kućište
  • Odličan LCD koji se može pomerati
  • Precizan i brz autofokus
  • 24.1MP DX format CMOS sensor
  • EXPEED 3 procesor
  • 39 point AF sistem, 9 cross type senzora
  • 2016 pixel RGB metering senzor

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: Nikon DX (23.5 mm x 15.6 mm CMOS senzor) 24.1 megapiksela, 6,000 x 4,000 piksela
  • Objektiv: Nikkor, 18-55mm (po 35mm ekv.), f/3.5-5.6, ISO 100-6400 (Hi-ISO do 25600), kompatibilan sa AF-S i AF-I CPU optikom
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion Rechargeable Battery (EN-EL14)
  • Ekran: 3" LCD (921.000 px)
  • Video: 1,920x1,080 / 60i
  • Konekcije: Mini-HDMI, AV, GPS, Mic
  • Dimenzije: 129 x 98 x 78mm
  • Težina: 505g (samo telo)

Nikon D5200

Dimenzije i dizajn ovog modela su veoma slične prethodniku, D5100, stim što malo detaljnijim zagledanjem ipak primećujemo razlike: D5200 izgleda za nijansu elegantnije, ima stereo mikrofon sa gornje strane, kao po poseban Drive Mode taster pored Mode točkića. Uprkos činjenici da se radi o plastičnom kućištu, kvalitet izrade je dosta dobar i aparat deluje čvrsto i izdržljivo, uz dimenzije i težinu koje ga svrstavaju u kompaktnije DSLR modele. Rukohvat je dovoljno veliki da neće biti problema sa držanjem jednom rukom, čak i ukoliko se koristi neki veći objektiv, što je pohvalno. Sa prednje strane aparata vidimo navoj za objekiv, AF lampicu, taster za skidanje objektiva, dok je odmah iznad blic integrisan u telo aparata, ali postoji i hot-shoe konektor za eksterni blic.

Broj kontrola na aparatu nije veliki i sa gornje strane imamo samo On/Off taster, okidač, Mode točkić i četiri dodatna funkcijska tastera, od kojih je jedan rezervisan za snimanje videa (karakterističan crveni krug). Sa zadnje strane pored ekrana imamo ukupno sedam funkcijskih tastera, jedan točkić u gornjem delu (ispod palca) i jog točkić za navigaciju menijem. Ovo znači da će za dosta toga morati da se koristi meni, koji je srećom dosta intuitivan i brz, u mogućnost customizacije, tako da će željene funkcije biti na dohvat ruke. Veći i napredniji aparati imaju dosta više funkcija dostupnih i bez ulaska u meni, no u ovom slučaju to svakako nije neka velika mana.

Ekran je dijagonale 3" i rezolucije 971.000 piksela, i koristi zglob pomoću koga se može otvoriti, okrenuti, preklopiti (što je korisno da bi se zaštitio u transportu recimo) i koji će olakšati kadriranje u nekim situacijama. Samo da napomenemo da se ne radi o touch ekranu. Aparat pored uobičajenih HDMI i USB/AV konektora ima i priključak za eksterni mikrofon ali i GPS ili daljinski okidač. Napred i pozadi ima IR senzore za daljinski upravljač, što sasvim lepo zaokružuje dostupne opcije aparata iz ove kategorije. Optičko tražilo je pentramirror varijanta koja pokriva oko 95% kadra, sa malim uvećanjem od x0.75, stim što je i samo tražilo nešto manjih dimenzija.

Rezime

Ono što smo mogli da primetimo je da D5200 ima odlične rezultate na gotovo svim ISO vrednostima, uz primetnu veoma dobru kontrolu šuma pri višim vrednostima, dosta kvalitetan AF sistem, koji je jedino nešto sporiji u Live View modu i snimanju videa. Kontrola otvora blende nije moguća dok se snima video, dok u Live View modu neće moći da se koristi u real time-u, što nekome eventualno može zasmetati. U pakovanju dolazi sa 18-55mm Kit objektivom koji je sasvim solidan za početnike i koji će uz malo vežbe dati odlične rezultate, naravno pre nego što se pređe na kvalitetniju i skuplju optiku. Nikon je dosta toga upakovao u ovaj relativno kompaktni DSLR, i za ovu entry-level klasu je to sjajno.

Conclusion

D5200 has excellent results at all ISO values with good noise control at higher values, a high quality AF system, which is slightly slower in Live View mode and while shooting videos. Aperture control is not possible when recording video, while in Live View mode cannot be used in real time. The package comes with 18-55mm Kit lens, which is excellent for beginners and will give you some practice with excellent results before opting for a better and more expensive optics. Nikon packed many things into this compact DSLR, and for this entry-level class that is great.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 700€ (cena za set sa Kit objektivom)

RefotB ustupio: Nikon D5200
zvanični sajt: refot.com