Nikon Coolpix S2700

Još jedan od Nikon Coolpix entry level, kompaktnih modela digitalni aparata, model S2700. Radi se o sasvim dobrom digitalcu koji će početnicima pružiti sasvim dobre performanse uz svega par dodatnih opcija. Cena je vrlo povoljna i to će verovatno biti dovoljan razlog da ga mnogi uzmu u obzir.

Nikon Coolpix S2700 model je predstavljen u januaru 2013. godine, tako da se ne radi baš o najsvežijoj verziji, no i dalje je ovo aparat koji nudi sasvim dovoljno opcija za početnike. Ako pogledamo i cenu koja je oko 75€, jasno je da se radi o jednom od osnovnih modela namenjenim onima sa plićom džepom i manjim zahtevima. Već smo videli neke slične modele koji spadaju u ovu kategoriju, a kupci sada već imaju vrlo lep izbor i po odličnoj ceni se može naći dosta toga zanimljivog.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Veoma jednostavan za korišćenje
  • Dosta dobar kvalitet fotografija i videa

Utisak kvare

  • Nema HDMI interfejsa

Specifikacija

  • Rezolucija: 16.1 megapiksela, 1/2.3'' CCD senzor, 4608 x 3456 piksela
  • Objektiv: NIKKOR lens, 6x optical zoom; 4.6-27.6 mm (35mm format equivalent: 26-156 mm); f/3.5-6.5, ISO 80-1600
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: EN-EL19 Rechargeable Li-ion
  • Povezivanje: MicroUSB
  • Ekran: 2.7" LCD (230.000 px)
  • Video: 1280x720/24fps
  • Konekcije: Mini USB
  • Dimenzije: 94.8 x 57.8 x 20.8 mm
  • Težina: 125g (sa baterijom i memorijskom karticom)

Nikon Coolpix S2700

Ovaj aparat spada u kompaktne modele, dimenzija 94.8 x 57.8 x 20.8 mm, i teži samo 125g sa baterijom i memorijskom karticom, tako da neće biti problema da stane u bilo koji džep ili torbu. Kao i uvek, preporučujemo da se nabavi neka zaštitna futrola za svaki slučaj. Ovaj model aparata postoji u šest različitih boja (srebrna, crna, crvena, roze, ljubičasta i plava), stim što se boje odnose samo na prednji deo aparata, dok je kućište sa zadnje strane kompletno crne boje. Kao što smo i pretpostavljali, za model ove kategorije, kućište je celo napravljeno od plastike solidnog kvaliteta, a iako dizajn nije nešto posebno impresivan, ipak aparat izgleda interesantno i sa zaobljenim ivicama deluje čak i manjih dimenzija. Ono što je izostalo je neki malo izraženiji rukohvat sa desne strane, no to ionako retko viđamo na aparatima ove kategorije tako da ne predstavlja neku manu.

Sa prednje strane aparata su standardno raspoređeni elementi: objektiv, blic, AF lampica i mikrofon. Objektiv ima 6x optičko uvećanje i pokriva raspon od 26-156 mm po 35mm ekvivalentu, tako da će biti dobar izbor i za one koji vole da slikaju nešto šire kadrove, ali i onda kada treba uvećati kadar. Sa gornje strane su standardni On/Off taster sa LED statusnim svetlom u obliku prstena, okidač i zum kontrole na prstenu. Zum nije mnogo brz ali jeste precizan i relativno tih. Pozadi se nalazi 2.7" LCD sa rezolucijom od 230.000 piksela, uobičajeni meni i navigacijski tasteri, uz jedan poseban Record taster koji će dobro doći onima koji često snimaju video klipove.

Za razliku od nekih sličnih modela, S2700 koristi Li-ion bateriju koja se puni preko USB interfejsa, a isti se koristi i za transfer fotografija i videa, i možda jedina zamerka koju imamo je da je šteta što nema HDMI porta za direktno povezivanje na neki od novijih TV-a. S2700 nema ugrađenu, internu memoriju, već je potrebno nabaviti neku SD memorijsku karticu. Pored najčešće korišćenog automatskog režima slikanja, tu je čak 18 scene podešavanja, ali i poseban Smart sistem za portrete koji prepoznaje treptanje, osmehe, ima tajmer, podešavanje boje kože, glamour retouch i eliminsanje crvenih očiju. Za one koji snimaju subjekte koji se pomeraju, tu je i Subject Tracking AF koji omogućava da se i tada dobije oštra i kvalitetna slika.

Rezime

Ovaj model proizvodi dosta dobre fotografije do ISO400 kada, očekivano, šum postaje malo primetniji. U gotovo svim uslovima smo imali brz autofokus i generalno brz odziv aparata, sa fotkama u 16MP rezoluciji. Što se videa tiče, tu imamo HD rezoluciju od 720p, odnosno 1280x720 piksela koja daje sasvim pristojne rezultate, stim što znamo da je veliki broj modela već prešao na Full HD rezoluciju. Sve zajedno, za oko 75€ se dobija sasvim dobar aparat koji podržava osnovne funkcije, ima par interesantnih dodatnih opcija i generalno vredi uloženog novca.

Conclusion

Model produces good photos, up to ISO400 when the noise becomes noticeable. We had a quick autofocus and fast response time in all conditions with 16MP resolution photos. As far as the videos, there is HD resolution of 720p i.e. 1280x720 pixels, which gives decent results, except there is a large number of models already switched to Full HD resolution. For about 75 Euros, a good camera that supports basic functions is provided, offering a couple of interesting additional features and definitively worth the invested money.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 75€

NT Company ustupio: Nikon Coolpix S2700
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.