Nikon Coolpix AW110

Ovo je najnoviji Nikon digitalac iz kompaktne serije aparata koji su dizajnirani da izdrže nepovoljne spoljašnje uticaje, padove, temperaturu, vodu. Kvalitetne je izrade i predstavlja praktično reviziju odličnog modela AW100, sa dovoljno poboljšanja da zaslužuje preporuku.

Nikon se drži proverenog recepta kako da ostane u fokusu korisnika, i to se možda najbolje vidi kod modela kao što je AW110. Naime, možda će se oni koji malo bolje poznaju ponudu digitalnih foto aparata brzo setiti modela AW100, koji je sada doživeo reviziju i to kako stvari stoje, na najbolji mogući način. Iako su senzor i procesor ostali isti (što znači praktično i isti kvalitet fotografija), dobijamo u paketu i WiFi modul, novi ekran i aparat koji je otporniji na spoljašnje uticaje od svog prethodnika. Ovo je i više nego dovoljno za one koji kupuju svoj prvi digitalni aparat koji bi trebao da bude kompaktan i izdržljiv, mada verovatno ne baš dovoljno da bi se upgrade-ovalo sa AW100 modela.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, čvrsto i izdržljivo kućište
  • Jednostavan za korišćenje
  • Otporan na vlagu (18m vodootporan), prašinu i padove (2m), temperaturu do -10 stepeni
  • WiFi i GPS moduli

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 16 megapiksela, 1/2.3'' CMOS senzor, 4608 x 3456 piksela
  • Objektiv: 5x optički zum, 28 - 140 mm (po 35mm ekv.), f/3.9-4.8, ISO 125-1600
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card, 21MB integrisano
  • Baterija: Li-Ion Rechargeable Battery (EN-EL12)
  • Povezivanje: MicroUSB
  • Ekran: 3" OLED (614.000 px)
  • Video: 1080P/ 30fps
  • Konekcije: Mini-HDMI, Mini USB
  • Dodatno: GPS, WiFi, otporan na vlagu, prašinu, temperaturu do -10 i pad sa 2m, vodootporan do 18m
  • Dimenzije: 110.1 mm x 65.3 mm x 24.5 mm
  • Težina: 193g

Nikon Coolpix AW110

Ovaj aparat i dalje ostaje u ultra kompaktnoj kategoriji, sa kućištem dimenzija 110.1 mm x 65.3 mm x 24.5 mm i težinom od 193g (zajedno sa baterijom i memorijskom karticom), pa bez problema staje u džep. Dostupan je u tri varijante: crnoj, crvenoj i maskirno zelenoj boji kao i primerak koji je bio kod nas, što izgleda stvarno veoma interesantno i definitivno će odskakati od proseka, odnosno biće prilično lako prepoznatljiv. Iako nije celo kućište izrađeno od metala, veoma je čvrsto i deluje poprilično robustno, stim što ne preporučujemo baš da se ispituju granice izdržljivosti. Po deklaraciji, aparat će raditi na temperaturama do -10 stepeni Celzijusa, pad sa 2m visine i vodootporan do dubine od 18m, stim što se podrazumeva i da je otporan na vlagu i prašinu. Što se tiče kvaliteta izrade, nemamo nikakve primedbe, a dopalo nam se što se uz aparat dobija i adapter za filtere za objektiv (40.5mm promera), tako da se mogu recimo dodati IR ili polarizacioni filteri ako bude potrebno.

Sočivo objektiva je smešteno u gornji desni ćošak prednje strane, sa okvirom koji će sprečiti grebanje ako se spusti direktno na sto. Tu su i AF lampica, blic i stereo mikrofon. Koristi se objektiv sa 5x optičkim zumom koji pokriva raspon od 28mm-140mm (po 35mm ekvivalentu), što znači i da će moći da se hvataju lepi široki kadrovi, uz precizan i mekan zum koji se skoro i ne čuje. Sa jedne bočne strane imamo poklopac ispod koga su slot za memorijsku karticu, bateriju i USB i HDMI konektori, a koji ima malo veći mehanizam za otvaranje koji osigurava da vlaga ne dopre do unutrašnjosti aparata. Sa druge strane su World Map (odnosno GPS) i Action taster (izvršavanje funkcije kada se aparat protrese), dok vidimo i dve metalne alkice za kačenje kaiša za nošenje. Sa gornje strane aparata su smešteni okidač i On/Off taster, dok su sve ostale funkcije smeštene pozati. Tu su naslon za palac, zum kontrole u obliku klackalice, posebni Record, Scene, Playback, Delete i Menu tasteri kao i četvorosmerni navigacioni taster sa mapiranom Macro, Flash, Timer i Exposure Compensation funkcijama i centralnim OK tasterom. Iako nam okidač deluje dovoljno veliki da se može pritisnuti i ako se recimo nose rukavice, zum kontrole su prilično male i sigurno neće moći da se koriste ako se nose rukavice.

Ekran je dijagonale 3" i rezolucije više nego dobrih 614.000 piksela, a proizvođač je prešao na OLED tip panela, koji daje nešto lepšu sliku od LCD-a, ali i dalje ne rešava pitanje jakog dnevnog svetla. Kod svih aparata je vrlo bitno da fotografije budu oštre, a u ovom slučaju proizvođač koristi nešto što naziva Anti-blur tehnologijom, a što je kombinacija Hybrid VR (Vibration Reduction), High ISO (omogućava da se uprkos mračnom okruženju dobije slika, doduše po cenu kvaliteta iste) i the Best Shot Selector koji od više ispucanih slika bira najbolju. Zanimljivo je da je korisnicima na raspolaganju visinomer (altimetar, od -300m do 4,500m u odnosu na nivo mora) ali i dubinomer koji će vam blagovremeno javiti da se približavate granici od 20m dubine dokle aparat deklarisano nesmetano radi. Ovo možda ne zvuči kao previše bitna stvar, ali onima koji vole da rone i slikaju će biti veoma korisno.

Rezime

Kamera je vrlo jednostavna korišćenje, pa iako nema full manual kontrole, lako se bira željeni režim rada (ili ako je to bolje, Easy Auto varijanta u kojoj samo treba da odaberete kadar i zumirate, dok aparat sam na osnovu kadra bira optimalne parametre) kao i neki od dostupnih filtera (Soft, Sepia, Mono, High-key, Low-key, Selective colour), a imamo recimo i Smart portrait za slikanje portreta. Za one koji tako nešto vole, aparat nudi razne režime kontinualnog slikanja, od čega je nama najinteresantnije to što se može slikati u 60fps i 120fps (doduše u smanjenoj rezoluciji od 300.000 piksela). Za one kojima će to biti interesantno, uz pomoć aplikacija se fotografije sa aparata mogu direktno gledati na smart telefonu, ali i dobiti kontrole nad aparatom, što je vrlo interesantno. Na kraju, kvalitet fotografija je više nego dobar i iznad proseka u ovoj kategoriji, a dovoljno je samo pogledati spisak podržanih tehnologija i opcija da se vidi da će ovakav aparat biti sjajan izbor za sve one koji vode aktivan život, bave se sportom ili im treba izdržljiv aparat iz bilo kog drugog razloga.

Conclusion

The camera is easy to use, even though there is no full manual controls, the desired mode can be easily selected (or if it is better, an Easy Auto option is provided where users just need to select the frame and zoom, and the camera is going to choose the optimal parameters) as well as one of the available filters (Soft, Sepia, Mono, High-key, Low-key, Selective color), there is also a Smart Portrait option for shooting portraits. For those who prefer something like that, the camera offers various modes of continuous shooting, and the most interesting thing is the fact it can shoot at 60fps and 120fps (albeit at a reduced resolution of 300.000 pixels). For those to whom it will be interesting, using applications provides watching photos from the camera directly on the smartphone screen, and get control of the machine, which is very interesting. Finally, the picture quality is very good and above average in this category, and it is enough to look at the list of supported technologies and options to see this device will be a great choice for those who lead an active life, do sports, or those who need a durable device for any other reason.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2013.): 275€

RefotB ustupio: Nikon Coolpix AW110
zvanični sajt: refot.com