Kingston MobileLite Wireless G2

Veoma interesantan gadget koji će sigurno dobro doći ljubiteljima tehnologije koji imaju mobilni ili tablet kome bi dobro došao dodatni skladišteni prostor. Dodatno, tu je i mogućnost rada u WiFi ruter režimu, podrška za 3G USB modeme i baterija koja se može koristiti za dopunjavanje drugih uređaja.

Za Kingston su sigurno čuli svi koji su ikada kupovali neki flash disk, memoriju, ali i SSD ili memorijske kartice, a evo i jednog interesantnog dodatka za one koji vole gadgete i koji su često na putu. Ukoliko baš i nije najjasnije čemu ovo služi, recimo da je to mobilno rešenje za pohranjivanje podataka. Ipak, ima tu mnogo više funkcija, pa da krenemo redom. Sa jedne strane, na MobileLite Wireless G2 možete priključiti Flash disk ili memorijsku karticu, a zatim im pristupiti bežičnim putem i prebacivati slobodno podatke (backup, restore). Sa druge strane, tu je i LAN port, pa možete postojeću LAN konekciju podeliti pošto je tu i funkcija Wireless rutera. Dodatno, ugrađena baterija se može koristiti i za dopunjevanje eksternih uređaja. Vrlo zgodna stvarčica koja će dobro doći svima koji kubure sa prostorom na svojim mobilnim uređajima.

Ključne karakteristike

  • Čuvanje fajlova, Wireless, USB i memorijski slot
  • Mogućnost rada u WiFi router režimu, kompatibilnost sa 3G USB modemima
  • Dopunjavanje mobilnih uređaja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Storage: USB i memorijske kartice (SD, SDHC, SDXC, microSD/microSDHC/microSDXC)
  • Dimenzije: 129.14mm x 79.09mm x 19.28mm
  • Težina: 171g
  • Interfejs: Wi-Fi 802.11g/n with wireless security (WPA2), WLAN Ethernet port
  • Napajanje: Li-ion 4640 mAh

Kingston MobileLite Wireless G2

Sa dimenzijama od 129.14x79.09x19.29 mm, ovaj gadget nas najviše podseća na neki od prenosnih hard diskova. Kućište je zaobljeno i u crno-beloj boji, sa logom proizvođača sa gornje strane i plastičnim nožicama dole, pošto je predviđeno da tako i stoji. Prateća oprema je pomalo oskudna, i dobija se samo jedan MicroUSB na USB kabl i adapter za MicroSD memorijske kartice. NAma pada na pamet da bi bilo jako lepo da se dobija i neka zaštitna futrola koja bi uređaj zaštitila od habanja i oštećenja. Pošto teži oko 171g, svakako da neće biti veliki teret u torbi ili rancu.

Sa prednje strane vidimo tri statusne diode (charging, Wi-Fi, power-on), Power taster, microUSB port. Sa zadnje strane je LAN port, dok su sa desne bočne strane smešteni slot čitača memorijskih kartica. Iako jesu podržani 3G USB modemi, nigde nismo našli listu podržanih modela, tako da će morati da se isproba da li konkretan primerak radi. Da bi se funkcije maksimalno iskoristile, potrebno je preuzeti i instalirati odgovarajući aplikaciju (podržani su Android i iOS uređaji), iz koje je dalji pristup podacima i share-ovanju konekcije maksimalno pojednostavljeno. Dodatno, ovaj uređaj može raditi kao WiFi ruter (potrebno mu je dovesti LAN konekciju ili koristiti 3G modem za vezu sa internetom). Na kraju, za napajanje se koristi baterija kapaciteta 4640mAh, koja se može koristiti i za dopunjavanje telefona na primer, što je sjajno.

Rezime

Ovaj gadget naravno nije ograničen na korišćenje sa samo jednim uređajem, već se preko WiFi-ja može priključiti do 8 različitih uređaja, a što se strimovanja sadržaja sa memorijskih kartica ili flash diska, maksimalno ide na 5 različitih uređaja. Nije loše pomenuti da su podržani FAT, FAT32, NTFS, exFAT fajl sistemi. Iako prosečnom korisniku smart telefona (ali i tableta) možda ovako nešto neće biti toliko praktično, mislimo da predstavlja sjajan gadget za ljubitelje tehnologije koji imaju na raspolaganju više raznih uređaja, posebno ako koriste neke ili većinu podržanih funkcija.

Conclusion

This gadget is not limited to usage with only one device, but it is possible to connect up to 8 different devices over the WiFi, and as far as the streaming of the content from a memory card or a flash drive, it is possible for up to 5 different devices. It should be noted that the support for FAT, FAT32, NTFS, exFAT file systems is provided. While for the average user of smartphones (and tablets) something like this would not be practical at all, this is a great gadget for technology lovers who have a number of different devices at their disposal, especially if you use some or most of the supported features.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 60€

Kingston ustupio: Kingston MobileLite Wireless G2