Kingston DataTraveler R3.0

Kingston ima dugu i dobru tradiciju kada su flash diskovi u pitanju, a Data Traveler seriju dosta dugo znamo. Model R3.0 je namenjen aktivnim korisnicima koji imaju koristi od zaštite od fizičkih oštećenja. Performanse su odlične i karakteristične za USB 3.0 standard, a cena prilično dobra.

Na tržištu polako ali sigurno USB 3.0 flash diskovi zauzimaju sve veći udeo, pošto je vreme USB 2.0 standarda definitivno prošlo. Već se znaju sve prednosti novog standarda, i tu su najbitnije brzine transfera podataka, a znamo da u proseku USB 3.0 donosi tri puta bolje performanse od prethodne generacije. Kingston je sigurno jedan od najpoznatijih proizvođača USB diskova, i već smo dosta modela videli ranije, od onih namenjenih prosečnim korisnicima, pa do ultra brzih diskova koji su popularni kod malo zatevnijih korisnika koji obično i kopiraju veće količine podataka. U ovom slučaju, Data Traveler R3.0 je robustan disk koji

Ključne karakteristike

  • Otporan na udarce
  • Kapacitet od 16GB

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Dimenzije: 70 x 22.68 x 12.4mm
  • Kapacitet: 16GB

Kingston DataTraveler R3.0

Data Traveler R3.0 je prosečnih dimenzija za jedna USB flash disk, 70 x 22.68 x 12.4mm, smešten u kućište od gume koje je atraktivne plavo crne kombinacije boja. Guma je dosta kvalitetna i zaštitiće disk od fizičkih oštećenja usled padova. Kapica se cela skida i samo treba voditi računa da se ne zagubi pošto se ne može nakačiti sa zadnje strane. Sa zadnje strane zato imamo prorez za kačenje na privezak za ključeve ili traku za nošenje, što je uvek praktično. Kapica prilično tesno prijanja na USB konektor, no kao kod svih gumiranih diskova, sa vremenom se on olabavi i treba voditi računa da negde ne ispadne i ne izgubi se.

Kao i kod ostalih USB flash diskova, i za ovaj se ne instaliraju drajveri, već se samo priključi na slobodan USB port i sačeka da sistem prepozna novi hardver. Dobra vest je što radi bez ikakvih problema na svim aktuelnim Windows, Linux i Mac OS platformama. Ono zbog čega je naravno najzanimljivi je naravno brzina transfera podataka, a proizvođač u specifikaciji navodi brojke od 70MB/s za čitanje i 30MB/s za upis podataka, što smo u praksi mogli i da potvrdimo. Ako se priključi na USB 2.0 port, dobijaju se brzine od 30MB/s za čitanje i 25MB/s za upis podataka, što su odlični rezultati.

Rezime

Kingston je još jednom pokazao zašto ima toliko obožavaoca, u pitanju je flash disk odličnog kvaliteta izrade i još boljih performansi, što treba zahvaliti USB 3.0 interfejsu. Ukoliko se traži disk sa dobrim performansama, Data Traveler R3.0 može biti sjajan izbor i bez ikakve dileme ga možemo preporučiti. Cena USB 3.0 modela su dosta dobre, tako da nema ni jednog razloga da se uradi upgrade.

Conclusion

Kingston once again showed why it has so many fans. This time offers a flash drive of excellent build quality and great performance, thanks to USB 3.0 interface. If you are looking for a drive with good performance, Data Traveler R3.0 can be a great choice, and we do recommend it. Prices of the USB 3.0 models are affordable, so everyone should upgrade.

Testirani proizvod je uzorak.

Kingston ustupio: Kingston DataTraveler R3.0