Kingston DataTraveler MicroDuo

Novi model USB flash diska koji ima regularni USB konektor, kao i MicroUSB priključak, tako da se može priključiti na bilo koji Android uređaj koji podržava OTG funkciju. Brzine transfera su prosečne za USB 2.0 interfejs, a kvalitet izrade dosta dobar.

Pored klasičnih USB flash diskova koji su već dugi niz godina dostupni, u poslednje vreme smo videli i solidan broj modela koji dolaze sa klasičnih USB i MicroUSB konektorom. U čemu je tačno stvar? Radi se o flash diskovima koji su pravljeni da rade na klasičnim dekstop i laptop računarima ali i Android telefonima i tabletima. Da bi ovo drugo bilo ispunjeno, potrebno je da sam mobilni uređaj podržava OTG funkciju, što svakako treba unapred proveriti kako ne bi bilo iznenađenja. Kingston kao jedan od flash disk pionira je i ovde napravio nešto drugačije u odnosu na prosečnu ponudu, tako da ako tražite jednostavan način da svom telefonu ili tabletu dodate eksterni skladišteni prostor, ovo je verovatno i najjednostavnije rešenje.

Ključne karakteristike

  • Regularni USB i MicroUSB konektor
  • Minijaturne dimenzije

Utisak kvare

  • Performanse se ne razlikuju od ostalih USB 2.0 modela

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Kapacitet: 16GB

Kingston DataTraveler MicroDuo

Ovaj flash disk je prilično kompaktnih dimenzija od samo 27.63mm x 16.46mm x 8.56mm, što znači da spada među najmanje na tržištu. Odmah mali savet, pošto postoji prorez za kačenje na privezak za ključeve, savetujem da se to što pre i uradi, kako se ne bi slučajno zagubio. Disk ima plastičnu zaštitnu kapicu, koja inicijalno pokriva baš MicroUSB konektor, dok je standardni USB priključak otkriven. Kapica se lako otvara i postavlja na posebno ležište, tako da stoji pod pravim uglom u odnosu na konektore. Konstrukcija je možda mogla da bude i malo praktičnija, disk je dovoljno mali za ono čemu služi i to je najbitnije.

Ovaj model dolazi već formatiran u FAT32 sistemu, bez ikakvog dodatnog softvera, i jedino što korisnik treba da proveri jeste da li njegov mobilni uređaj podržava OTG tehnologiju, što ne bi trebalo da bude komplikovano pošto se uvek navodi u specifikacijama. Ovo je USB 2.0 flash disk, tako da performanse ni malo ne odskaču za onim što najčešće viđamo u ovoj kategoriji, sa vrlo prosečnim brzinama transfera, što međutim nije neka velika mana pošto je ovde svakako kompatibilnost sa Android uređajima na prvom mestu.

Rezime

Kingston ovaj model nudi u kapacitetima od 8GB, 16GB, 32GB i 64GB, sa cenama koje su prilično dobre za USB 2.0 modele. Ne treba očekivati neke impresivne brzine, no i ovako je u pitanju flash disk koji spada u sam prosek po tom pitanju, što je i sasvim dovoljno. DataTraveler MicroDuo je zgodan dodatak onima koji nemaju više prostora na telefonu ili tabletu, odnosno jednostavan način za backup ili kopiranje fajlova.

Conclusion

This Kingston model is available in 8GB, 16GB, 32GB and 64GB capacities at prices that are affordable for USB 2.0 models. You should not expect impressive speeds; this is an average flash drive anyway. DataTraveler MicroDuo is a nice addition for those who have no more available free space on a phone or a tablet, searching for an easy way to backup or transfer files.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 9€

Kingston ustupio: Kingston DataTraveler MicroDuo