Kingston DataTraveler Locker+ G3

Nije baš mnogo lako naći nešto mnogo novo kada su flash diskovi u pitanju, ali Kingston u ponudi ima i modele sa hardverskom enkripcijom podataka, kao što je DataTraveler Locker+ G3.

Flash diskovi su prisutni na tržištu već duži niz godina i videli smo dosta toga što je u ponudi. Kingston je sigurno i jedan od najaktivnijih proizvođača flash diskova sa brojnim modelima u programu, a iako je kod većine najbitniji kapacitet kao i brzina transfera, ne retko se priča i o sigurnosti podataka, što posebno važi za poslovnu primenu. Kingston je zato predstavio novu geneneraciju Locker+ diska, koji je došao do svoje treće edicije. Realno, ima i dosta onih koji koriste neki softver u kombinaciji sa klasičnih flash diskom za sličnu namenu, no u ovom slučaju se dobija 2-slojna zaštita: softverska i hardverska, što će ipak značiti onima koji prenose poverljive podatke.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Sigurnost podataka

Utisak kvare

  • Kapica se lako može izgubiti
  • Ne spada u brže USB 3.0 diskove

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0, deklarisano 135MB/s read, 20MB/s write
  • Kapacitet: 16GB

Kingston DataTraveler Locker+ G3 16GB

Ovaj flash disk je dimenzija 60.56mm x 18.6 mm x 9.75 mm, što jeste kompaktno, ali za nijansu veće od proseka, ali je osetno teži od većine consumer modela flash diskova. Kućište je napravljeno od aluminijuma, sa vrlo diskretnim logom proizvođača, i što se tiče dizajna, stvarno ništa ne privlači pažnju što je i dobro, s obzirom da se radi o disku koji će prenositi poverljive podatke. Na kućištu diska vidimo i prorez za traku za nošenje, ali se ona ne dobija u pakovanju. Jedina stvar koja nam se nije dopala jeste to što zaštitna kapica nije vezana za telo diska, pa iako se može nataknuti na zadnji kraj kada se skine, znamo da se često dešava da se i zagubi kada je takva situacija.

Na kućištu nalazimo još i statusnu diodu, a i letimičan pogled na USB konektor nam govori da se radi o 3.0 verziji standarda koja je i kompatibilna unazad sa 2.0, stim što se naravno dobijaju i manje brzine transfera. Model kapaciteta 16GB po deklaraciji postiže rezultate od 135MB/s za čitanje odnosno 20MB/s za upis podataka, što i nije mnogo imajući u vidu da recimo verzije od 32GB i 64GB imaju upis podataka od 40MB/s. Po priključivanju na sistem, automatski se pokreće DTLocker+ G3 softver sa posebne sistemske particije flash diska. Korisnik treba da unese default password (za novi flash disk), posle čega će se pojaviti i data particija koja je do tada bila nevidljiva. Savetujemo i da se odmah promeni pristupna šifra. Dobra stvar je da se mogu uneti podaci o vlasniku koji se mogu videti i bez unošenja šifre, što nije loše ukoliko nađete ovakav disk negde i hoćete da ga vratite vlasniku. Vredi reći da se posle 10 neuspešnih unosa šifre data particija automatski formatira.

Rezime

Ovaj flash disk će raditi samo na Windows i OS X sistemima, a iako ne spada u brže USB 3.0 modele, jeste jedan od bržih flash diskova sa hadverskom enkripcijom podataka. Kingston DataTraveler Locker+ G3 je praktično i standard kada su u pitanju modeli sa zadatkom da prenesu podatke, pri čemu će oni biti zaštićeni od neovlašćenog pristupa.

Conclusion

This flash drive will only work on Windows and OS X systems, and although is not one of the fastest USB 3.0 models, it is one of the fastest flash drives with hardware data encryption. Kingston DataTraveler Locker+ G3 is practically a standard when it comes to data transfer models protecting data from unauthorized access.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2014.): 22€

Kingston ustupio: Kingston DataTraveler Locker+ G3 16GB