Kingston DataTraveler G2

Još jedan novi model iz poznate DataTraveler linije flash diskova kompanije Kingston. Sa kapacitetom do 32GB, ovi diskovi dosta liče na prethodnu generaciju, ali donose i nešto bolje performanse kao i osvežen dizajn. U svakom slučaju, sasvim dovoljno razloga da se malo bolje pogledaju.

Još jedan u nizu novijih Kingston modela flash diskova. DataTraveler edicija je doživela više generacija, i u svakoj su povećavani kapaciteti i performanse. Tako je i ovoga puta, model G2 dolazi u četiri veličine: 4GB, 8GB, 16GB i 32GB, osveženi dizajn i performanse koje su bolje od prethodne generacije. Kingston se potrudio da izbaci na tržište više različitih modela DataTraveler serije i tako pokuša da privuče što veći broj kupaca. Ono što je takođe bitno reći je da su cene novih modela vrlo dobre odnosno što je direktna posledica toga da su cene flash memorije u konstantnom padu, što naravno najviše odgovara krajnjim kupcima koji za iste pare mogu kupiti novije modele većeg kapaciteta.

Ključne karakteristike

  • Osveženi, capless dizajn
  • Kapacitet do 32GB
  • Sasvim dobre performanse i povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Kingston DataTraveler G2 - Interfejs: Hi-Speed USB 2.0

  • Dimenzije: 58.3mm x 23.6mm x 9.0mm
  • Kapacitet: 4, 8 i 16GB
  • Operativni sistem: Windows 98 SE/ME/XP/2000/Vista, Mac OS 10.3, Linux

Kingston DataTraveler G2

G2 modeli su standardnih dimenzija flash diskova, solidnog kvaliteta izrade i napravljeni od bele plastike sa srednjim delom koji je u boji koja označava i kapacitet: žuta je 4GB, plava 8GB, crvena 16GB i zelena 32GB. Srednji deo krije i klizni taster kojim se iz kućišta izbacuje USB konektor. Kapica je izostala pošto se ova "skakavac" varijanta pokazala daleko praktičnija. Sa zadnje strane postoji mali prorez koji služi za fiksiranje trake za nošenje (koja inače ne dolazi u pakovanju). Na srednjem delu diska iza Kinston oznake je sakrivena i statusna dioda koja signalizira transfer podataka.

Posle prvog povezivanja na računar preko slobodnog USB porta, potrebno je sačekati par sekundi da operativni sistem prepozna novi uređaj i automatski instalira potrebne drajvere. Podržani su svi aktuelni operativni sistemi, a za one starije treba posetiti Web sajt proizvođača i preuzeti odgovarajuće drajvere. Testovi su dali sledeće brojke: Sequential Read 32MB/s, Average Read 30MB/s, Burst 35MB/s, CPU 2% i Random Access Time 0.7ms, sa prosečnom brzinom upisa podataka od 12MB/s. Ove brojke upadaju u prosek kada su u pitanju DataTraveler diskovi koje smo do sada testirali, što i ne čudi mnogo pošto je vrlo verovatno upotrebljena ista memorija.

Rezime

Performanse modela od 4GB i 16GB se praktično i ne razlikuju, a gledajući cene, definitivno se više isplati pazariti disk što većeg kapaciteta. Svi novi DataTraveler diskovi su prilično sličnih performansi, nisu najbrži diskovi koji se mogu kupiti, ali su odličan izbor za sve kojima treba pouzdan flash disk velikog kapaciteta. Kingston je svakako ime koje uliva poverenje, a za svaki slučaj je tu i petogodišnja garancija koju svakako ne treba zanemariti.

Conclusion

Performances of 4 and 16GB models are virtually the same, and speaking on prices it’s better to buy greater capacity disk. All new DataTraveler disks have pretty much the same performances, there aren’t the speediest in the world, but these are excellent choice for all the ones who need reliable great capacity flash disk. Kingston is the name that instills confidence and 5-year guarantee is there in any case.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2009.):

Kingston DataTraveler G2 4GB 9€
Kingston DataTraveler G2 16GB 31€

Asbis ustupio: Kingston DataTraveler G2
zvanični sajt: www.asbis.rs