Kingston Data Traveler Ultimate G2

Najnoviji Data Traveler Ultimate G2 flash disk koristi USB 3.0 tehnologiju, što znači višestruko veće brzine transfera u odnosu na USB 2.0, što smo u praksi odmah i proverili. Kapacitet od 16GB, izuzetne brzine i dobra cena su razlog za preporuku.

Kingston je predstavio novu generaciju Data Traveler flash diskova i pred sobom imamo model Ultimate G2, jedan od prvih USB 3.0 modela na tržištu. Ovoga puta, nije se puno radilo na dizajnu, već na povećanju brzine i kapaciteta, uz i dalje dosta povoljne cene. Model sa testa je kapaciteta 16GB, a znamo da su u ponudi još i 32GB i 64GB. Ono što je bitno naglasiti jeste da iako još nisu svi prešli na neke novije matične ploče sa USB 3.0 kontrolerima, problem može da se reši jednostavno kupovinom posebnog PCI kontrolera. USB 3.0 standard je doneo preko potrebno ubrzanje, što posebno ima smisla sa visokim kapacitetima diskova, i čini se da je konačno došlo vreme da se pozdravimo sa USB 2.0 standardom.

Ključne karakteristike

  • Sjajne performanse
  • Kapacitet do 64GB
  • Prilično dobre cene

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Dimenzije: 73.70 x 22.20 x 16.10mm
  • Kapacitet: 16GB

Kingston Data Traveler Ultimate G2

Odmah vidimo da je dizajn ostao prilično sličan prethodnoj generaciji, debeljuškasto kućište (debljina je 16mm) od plastike sa aluminijumskim oblogama koje ga čine malo interesantnijim, no ipak je činjenica da sigurno neće privući baš puno pažnje. Iako su poklopci definitivno demode, ovde imamo klasičan poklopac o kome treba voditi računa da se ne bi zagubio. Sa zadnje strane vidimo da postoji prorez, za traku za nošenje koja se dobija u pakovanju. Ispod poklopca je USB konektor sa plastikom prepoznatljive plave boje, karakteristične za novi USB 3.0 standard. Kvalitet izrade je dosta dobar, bez većih razlika u odnosu na pretnodne DT G2 modele.

Proizvođač u specifikacijama navodi da se mogu očekivati brzine od 100MB/s za čitanje odnosno 70MB/s za upis podataka, što smo odmah i proverili. Uz zauzeće procesora od 7% i Random Access Time (RAT) od 0.8ms, zabeležili smo skoro 130MB/s za čitanje podataka i oko 76MB/s za upis, što su sjajni rezultati koji su višestruko bolji od najboljih USB 2.0 diskova. Ne treba puno matematike, pa da se izračuna koliko je brže napuniti USB flash disk od 16GB kada je u pitanju USB 3.0 standard (u odnosu na USB 2.0), što je i samo po sebi više nego dovoljno da bi Data Traveler Ultimate G2 dobio preporuku.

Rezime

Još jedna dosta bitna stvar se tiče cene, a ovaj model konkretno košta ispod 50€, što je stvarno odlično. USB 2.0 standard polako odlazi u penziju, a iako nam se čini da je transfer na USB 3.0 malo spor, pitanje je samo toga kada će svi koristiti samo uređaje novije generacije. Kingston je jedan od pionira kada su USB flash diskovi u pitanju, i videli smo brojne modele koji su probijali brzinske i granice kada je kapacitet u pitanju, pa i nismo toliko iznenađeni ovim modelom.

Conclusion

Another quite important thing is regarding price, and this particular model costs below 50€, which is great. USB 2.0 standard is slowly retiring, and although it seems that USB 3.0 transfer is a bit slow, the question is when all devices will start using a new generation. Kingston is one of the pioneers when USB flash drives are concerned, and we saw numerous models that have penetrated the speed and capacity limits, so we are not so surprised by this model.

Testirani proizvod je uzorak.

Kingston ustupio: Kingston Data Traveler Ultimate G2
Proizvođač: Web sajt Kingston.com