Genius ErgoMedia 500

Vrlo interesantan igrački kontroler kompanije Genius. ErgoMedia 500 je dodatak koji efikasno može odmeniti tastaturu. Ergonomski oblik će sprečiti zamor ruke, a mogućnost detaljnog podešavanja do 33 funkcije (11 tastera i tri profila) su u rangu igračkih tastatura. Igrači bi definitivno trebali da isprobaju ovaj sjajni kontroler.

Genius je proizvođač periferijskih uređaja koji je najpoznatiji po prilično povoljnim cenama i solidnom kvalitetu. Iako nismo navikli da viđamo igračke periferije ovog proizvođača, pa smo bili pomalo i iznenađeni što vidimo ErgoMedia 500, koji spada u grupu takozvanih GameBoard-ova. Oni su dizajnirani kao kontroler za igranje koji efikasno zamenjuje, ili služi kao dodatak, tastaturi koja je u najvećem broju slučajeva ipak napravljena za kucanje teksta a ne igranje. Iako periferija za igrače u poslednje vreme ima dosta, nismo puno ovakvih kontrolera videli, pa pošto konkurencija nije velika ima i dosta prostora na tržištu koje je uvek "gladno" ovakvih uređaja.

Ključne karakteristike

  • Napredan ergonomski dizajn
  • Ukupno 33 različite funkcije pomoću makroa
  • Ugrađena zvučna kartica
  • Pozadinsko osvetljenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Genius ErgoMedia 500 - Interfejs: USB

  • Tasteri: 11, scroll točkić, 4-smerni D-pad
  • Dodatno: pozadinsko osvetljenje, makro funkcije i tri seta funkcija za sve tastere, integrisana USB zvučna kartica

Genius ErgoMedia 500

ErgoMedia 500 nije baš tako kompaktnih dimenzija i treba obezbediti dovoljno prostora na stolu. Ukoliko sa slika i nije jasno, ovaj kontroler se koristi levom rukom, tako je dizajniran da bi desna bila slobodna za miš. Dizajn je ergonomski, tako da postoji velika površina koja je presvučena hrapavom plastikom koja je vrlo prijatna na dodir i koja obezbeđuje da šaka ne kliza. Oblik je takav da šaka stoji u prirodnom položaju i ne zamara se posle dužeg korišćenja, što je najbolji pokazatelj da je dizajn uspeo. Sa donje strane postoje gumirane stope veće površine koje pomažu da se ErgoMedia ne pomera na stolu bez obzira koliko je akcjia na ekranu žustra. Što se interfejsa tiče, u pitanju je standardni USB i kao što smo i pretpostavljali, nije potrebna nikakva instalacija drajvera pošto sistem sve sam odradi, a za maksimalnu funkcionalnost je ipak potrebno instalirati prateći softver.

Sa gornje strane postoji ukupno 11 tastera koji su obeleženi brojevima, a neki od njih u default režimu imaju i sistemske funkcije (Control, Shift, Alt, Tab). Tu su i jedan Switch taster koji služi za biranje aktivnog profila (opd dostupna tri, postoje i statsne diode A, B i C sa bočne strane koje označavaju aktivan profil), kao i glatki scroll točkić. Sa desne bočne strane, na dohvat palca, se nalazi jedan D-Pad četvorosmerni taster za kretanje. Ovo nije sve pošto se sa leve strane nalaze i dva 3.5mm konektora za slušalice i mikrofon, naime uređaj ima ugrađenu USB zvučnu karticu, što se može pokazati vrlo praktičnim. Na kraju, postoji i taster za uključivanje i isključivanje pozadinskog osvetljenja koje je plave boje i ne previše jako, a doprinosi vizuelnom utisku noću i pomaže da se tasteri lepo vide. Kvalitet izrade ErgoMedia pad-a je odličan, i jedino što možemo reći je da ne bi ništa smetalo i da je koji gram teži.

Rezime

U softveru se vrlo lako snimaju makro funkcije za svaki taster, a kako postoji 11 tastera i tri profila, to znači da su dostupne ukupno 33 funkcije koje se mogu podesiti na bilo koji način. Pošto postoji i ugrađena memorija, sva podešavanja se učitavaju u ErgoMedia 500 i postaju dostupna na bilo kom računaru na koji se priključi. Ovo poslednje može puno značiti pošto će povećati funkcionalnost ionako naprednog kontrolera. Praksa je pokazala da je potrebno malo više navikavanja nego što smo očekivali, ali da je ErgoMedia 500 kontroler zaslužio da mu se posveti malo više pažnje i našu preporuku kao dobar alatka igračima kojima baš tako nešto i treba.

Conclusion

Software provide you an opportunity to set up macro functions for each key and bearing in mind there is 11 keys and three profiles, it means you have 33 functions to set up in any way you like. All settings are readable by ErgoMedia 500 and they are accessible for every connected computer. This could be very important because it can boost up the functionality of already advanced controller. It takes some time to get used to it but ErgoMedia 500 deserves to pay attention to it and it has our recommendation as a good tool for players who desperately needed something like that.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2009.): 25€

Gigatron ustupio: Genius ErgoMedia 500
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79