Gembird Standard keyboard KB-U-103

Standardna USB tastatura bez ikakvih posebnih dodataka ili opcija. USB interfejs je zahvalan pošto nema instalacije drajvera niti softvera, a deluje nam dovoljno izdržljivo da preživi intenzivnu eksploataciju u nekom office-u.

Već smo videli brojne modele jeftinih tastatura, koje se međusobno i ne razlikuju mnogo, a stiže još jedna varijanta: Gembird KB-U-103. Ovo je klasična USB tastatura koja nema puno toga novog da ponudi, ali ukoliko je cena najbitniji parametar, svakako da treba pogledati i ovaj Gembird model. Za ovog proizvođača znamo da ima dosta raznih periferija u ponudi i da su u pitanju prilično povoljni uređaji koji nude sasvim solidan kvalitet, odnosno da je odnos uloženog i dobijenog sasvim zadovoljavajući, tako da verujemo da će tako biti i u ovom slučaju.

Ključne karakteristike

  • USB interfejs
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Za ovaj novac, ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB

Gembird Standard keyboard KB-U-103

Tastatura sa dimenzijama od 450 x 148 x 21 mm i težinom od 424g se zaista ne razlikuje bitnije od bilo čega iz ove kategorije što smo već videli, te da nije Gembird oznake iznad kursorskih tastera, bilo bi nemoguće odgonetnuti o čemu se zaista radi. Vrlo uzan i zaobljen okvir oko tastera znači da će zauzimati minimalno prostora za jedan klasičan desktop model, ali i da nema naslona za šake na koji su neki sigurno već navikli. Kvalitet izrade je sasvim solidan, plastka crne boje i mat finiša, i u ovoj cenovnoj kategoriji ne odskače bitnije od proseka po tom pitanju.

Tastastura na raspolaganju ima 104 tastera, standardne veličine i rasporeda, tako da neće biti potrebno da se bilo ko navikava na novi raspored. Tasteri su srednjeg hoda, ne baš nečujni, ali ne ni previše bučni da bi to smetalo prilikom dužeg rada. Iako se radi o osnovnom modelu koji nema nikakvih posebnih dodataka, ipak je šteta što su izostali multimedijalni tasteri, a nisu predviđene čak ni prečice, odnosno sekundarne funkcije na regularnim tasterima. Kao i uvek, zadnji deo tastature se može podići tako da se dobije malo udobniji ugao za rad. Što se tiče povezivanja na računar, koristi se USB interfejs i nije potrebno instaliranje nikakvih dodatnih drajvera niti softvera.

Rezime

Tastatura deluje sasvim solidno izdržljivo i verovatno će biti dobar izbor za neke kancelarije gde se cene periferije koje mogu preživeti malo intenzivnije korišćenje, a da naravno ne koštaju mnogo. Gembird ima dosta raznih tastatura u svojoj ponudi, a ova kao jedna od jeftinijih pruža i više nego dobre performanse i za uloženi novac daje dobar kvalitet.

Conclusion

The keyboard seems durable and will probably be a good choice for offices where the peripherals that can withstand intensive use available at affordable price are wanted. Gembird has a lot of different keyboards in its offer, and this being one of the cheapest offers a good performance and good quality for the money.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 5.5€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird Standard keyboard KB-U-103
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs