Gembird HD32-U3S-1

Vrlo zgodan gadget za one koji često priključuju i skidaju diskove. Podržava 2.5" i 3.5" SATA modele koji se u bukvalno par sekundi priključuju i skidaju. Koristi se USB 3.0 interfejs koji omogućava daleko bolje performanse.

Docking station za hard disk nije nova stvar i već smo videli niz različitih modela za jedan ili dva hard diska, ali sa zajedničkom osobinom da rade na USB 2.0 ili u ređim slučajevima eSATA interfejsu. Kako je došlo vreme da USB 2.0 ode u zasluženu penziju i bude zamenjen novim i dosta bržim interfrejsom, koji u verziji 3.0 donosi impresivne brzine koje su oko 3 puta brže od stare verzije. Ovo u praksi znači da više neće biti uskog grla, i da će hard diskovi raditi u punoj brzini. Uređaji kao što je i ovaj sa testa su veoma zgodni pošto se ne mora otvarati kućite da bi se povezao hard disk, već se jednostavno ubaci u slot i odmah može da mu se pristupi.

Ključne karakteristike

  • Izuzetno jednostavna instalacija
  • Sjajne brzine USB 3.0 interfejsa
  • Plug and Play rad

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0
  • Hard disk: 2.5" i 3.5" SATA
  • Dimenzije: 134 x 83 x 86 mm
  • Težina: 260g

Gembird HD32-U3S-1

Pošto smo videli i dock prve generacije kompanije Gembird, ne može da izostane poređenje, a izgleda da je proizvođač rešio da ne menja ono što radi posao. Konkretno, spolja nismo primetili nikakve novitete. I dalje je to kućište od crne mat plastike koja nam ne deluje mnogo kvalitetno, no ovo se više odnosi na pomalo jeftin izgled nego neku funkcionalnu zamerku. Sa prednje strane se nalazi Power taster ispod koga su dve statusne diode (Power i HDD), kao i logo proizvođača. Sa donje strane se nalaze gumirane stope koje onemogućavaju klizanje po podlozi, mada se verovatno ovaj dock i neće toliko puno pomerati tokom korišćenja.

Sa zadnje strane vidimo priključak za napajanje i USB 3.0 port; u pakovanju se dobija adapter sa 1.5m kablom za napajanje i USB 3.0 kabl dužine 1m. Sa gornje strane, vidimo otvore za diskove i tu je odmah jasno da se mogu koristiti 2.5" i 3.5" SATA diskovi, što je veoma praktično. Odmah pored otvora za diskove vidimo i jedan malo veći mehanički taster, što je u stvari Eject kojim se disk izbacuje iz ležišta kada ga treba izvaditi. Princip je krajnje jednostavan, disk se vertikalno, sa konektorima na dole, ubacuje u ležište (ne može da se pogreši, može ući na samo jedan način). Kada ga treba izvaditi, odjavljuje sa sa sistema, gasi na prekidač napred i pomoću Eject-a vadi. Brzo, jednostavno i praktično.

Rezime

Iako Gembird dock verovatno neće oduševiti spolja, zbog plastike koja nam deluje pomalo jeftino, to stvarno ništa ne utiče na performanse koje su zahvaljujući USB 3.0 interfejsu sada daleko bolje od onoga što smo mogli da vidimo kod sličnih uređaja prethodne generacije. Povoljna cena će sigurno dosta značiti da se ovako nešto nađe na stolu svih onih koji često menjaju diskove ili možda imaju neku multimedijalnu kolekciju na hard disku koji nije stalno priključen. Bilo kako bilo, preporuka sledi iz razloga što konačno više nemamo faktor koji utiče da performanse diskova budu ograničene.

Conclusion

Although Gembird dock is unlikely to impress regarding the exterior due to plastic we find a bit cheap, that does not affects performance. Thanks to USB 3.0 interface, performance is now much better than what we have seen in similar devices of previous generation. Affordable price will surely mean a lot to those who frequently change disks or may have a multimedia collection on the hard disk that is not permanently attached. However, recommendation is inevitable because finally there are no factors affecting the performance of disks or limiting them.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2011.): 27€

PCX Computers ustupio: Gembird HD32-U3S-1
maloprodaja: Gandijeva 152 Lokal 8, 011/21 67 928
zvanični sajt: pcx.rs