Gembird EG-PWC-031

Zgodan uređaj za one koji često putuju kolima, gde im treba dodatno napajanje za laptop ili neki drugi uređaj. Maksimalna izlazna snaga je 150W u kontinuitetu, odnosno do 300W u peak-u, što je sasvim dovoljno i za malo jači laptop ili prenosni frižider.

Za Gembird već znamo da ima svašta zanimljivo u ponudi, a pored raznih multimedijalnih periferija, tu su i razni dodaci za napajanje, kao što je recimo i inverter odnosno konvertor napona koji ćemo ovom prilikom videti. Ovako nešto je izuzetno praktična stvar za one koji imaju neke uređaje za koje im treba napajanje dok su u kolima, a fali standardna utičnica. Ovo može biti laptop, ali recimo i neki prenosni frižider za kola. Dopalo nam se što je ovaj gadget prilično malih dimenzija i veoma lak za upotrebu, a povrh svega ima i dodatni USB port koji se može koristiti za napajanje recimo GPS-a, telefona ili bilo čega drugog što koristi ovaj interfejs u te svrhe.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Dodatni USB port
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Samo dve utičnice

Specifikacija

Gembird EG-AVR-0501 - Ulaz: 11-15 VDC (adapter za upaljač)

  • Izlaz: 230 VAC +/- 10% at 50 Hz (+/-3Hz), modifikovana sinusoida
  • Izlazna snaga: 150W (300 W peak)
  • USB izlaz: 5 V / 1 A
  • Dimenzije: 150 x 70 x 70 mm
  • Težina: 470g

Gembird EG-PWC-031 150W

Konverter je oblika valjka dimenzija 150x70x70, i neće zauzeti mnogo prostora. Kućište je napravljeno od aluminijuma koji pomaže da se bolje hladi, a tu je za svaki slučaj i ugrađeni ventilator, tako da iako ume lepo da se zagreje, neće biti problema sa hlađenjem (radna temperatura je do 35 stepeni, a maksimalna čak 50), no treba računati i na nivo buke, mada ventilator realno nije uopšte bučan. Kvalitet izrade je veoma dobar i deluje nam prilično robusno, baš kao što bi ovakav uređaj i morao da bude. Kabl je fiksiran i dužine 60cm i prečnika 1.5mm, tako da neće moći da se zagubi. Na kraju kabla je adapter za upaljač u kolima, preko čega se i dobija ulazno napajanje.

Na samom uređaju imamo jednu klasičnu strujnu utičnicu, statusnu LED lampicu i prekidač, ali i USB port koji je vrlo praktičan dodatak pošto će odlično poslužiti za napajanje GPS-a i telefona. Ono što se takođe može videti je da postoji poseban osigurač, a sam uređaj poseduje i ugrađenu zaštitu od pregrevanja, kratkog spoja i preopterećenja. Ono što je bitno znati je da se na konverter može priključiti uređaj snage do 150W, iako maksimalno može izdržati i udare do 300W, što je taman dovoljno i za snažnije laptopove iz desktop replacement segmenta. Što se korišćenja tiče, nema šta da se posebno kaže pošto je potrebano samo priključiti uređaj na konektor za upaljač u kolima.

Rezime

Ukoliko planirate na duži put, a voleli bi da koristite i laptop ili neku drugu periferiju koja zahteva malo jače napajanje, ovako nešto može biti stvarno sjajan izbor, pogotovo što košta oko 20€ što nije mnogo za ovakav uređaj. Vrlo je jednostavan za korišćenje, kvalitetne izrade i odličnih karakteristika, tako da dobija i našu preporuku.

Conclusion

If you are planning a long trip, and you would like to use a laptop or other peripherals that requires more power, something like this can be a great choice, especially since it costs 20 Euros, which is not much for such a device. It is easy to use, characterized by a high-quality design providing excellent features, so we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2013.): 21€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird EG-PWC-031 150W
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs