Fuji FinePix S8600 Ultrazoom

Novi Fuji Ultrazoom aparat, model S8600. Dosta toga je unapređeno sa prethodnika (S4800) i sada imamo na raspolaganju odličan i vrlo kompaktan aparat sa širokougaonim objektivom koji pravi odlične fotografije.

U martu ove godine, Fuji je kupcima spremio još jednu premijeru, odlični FinePix S8600, koji je namenjen sve široj grupi naprednih amatera. Ovo je kompaktni ultra-zoom aparat sa odličnim objektivom koji ima 36x optičko uvećanje i koji pokriva solidno širok ugao u Wide delu. U odnosu na model S4800 čiji je naslednik, S8600 donosi dosta toga novog i nije samo kozmetički doterani novi model, već ima drugačiju konstrukciju, bolji objektiv i dosta drugih stvari koje će sigurno privući kupce. Za razliku od skupljih modela (koji su prešli na CMOS senzore), ovde se i dalje koristi 1/2.3" CCD senzor od 16MP, što je jedna od retkih stvari koje su prenesene sa S4800.

Ključne karakteristike

  • Za Ultrazoom aparat, veoma kompaktne dimenzije
  • Odličan 36x širokougaoni objektiv
  • Dosta brz rad
  • Kvalitetne slike za ovu klasu aparata

Utisak kvare

  • Video ograničen na 720p rezoluciju

Specifikacija

  • Rezolucija: 16 megapiksela, 1/2.3'' CCD senzor, (4:3) 4608 x 3456 / (3:2) 4608 x 3072 / (16:9) 4608 x 2592 / (1:1) 3456 x 3456
  • Objektiv: Fujinon 36x optical zoom lens (14 elements in 10 groups), f=4.5mm - 162mm (25 - 900mm po 35mm ekvivalentu), F2.9(Wide) - F6.9(Telephoto), ISO 100-6400
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: 3x AA
  • Ekran: 3" LCD (460.000 px)
  • Video: 1280x720/30fps
  • Konekcije: Mini USB, HDMI
  • Dimenzije: 121.3 (W) x 80.8 (H) x 64.6 (D) mm
  • Težina: 450g (sa baterijom i memorijskom karticom)

Fuji FinePix S8600

Za jedan model koji može da se pohvali 36x objektivom, Fuji F8600 ima veoma kompaktne dimenzije od 121.3x80.8x64.6 mm, ali ono što brojke ne govore jeste to da se objektiv ceo uvlači u telo aparata i da se ovaj model zaista može ubaciti u džep od jakne recimo, i to bez ikakvih problema. Ipak, ergonomija kod Ultrazoom modela nije nebitna, a ovde imamo izražen rukohvat koji će omogućiti da se aparat udobno drži desnom rukom uz dobar balans i kada je ceo objektiv izvučen. Kućište je naravno plastično (što je očekivano za ovu kategoriju), sa gumiranim rukohvatom specifične teksture, a kada se ubace memorijska kartica i tri AA baterije, težiće oko 450g, što nije mnogo za ovu kategoriju. Fuji S8600 je dostupan u tri boje: crvenoj, crnoj i srebrnoj. Kvalitet izrade je dosta dobar, sa metalnim alkama za kačenje kaiša za nošenje (koji se dobija u pakovanju), dok je izbor baterija ostavljen korisnicima. Preporučujemo da se investira u neki dobar punjač i dva seta dopunjivih baterija, što će doneti autonomiju od oko 400 snimaka. Što se tiče memorijskih kartica, podržane su sve SD varijante i preporučuje se minimum klasa 4.

Aparat sa prednje strane ima uobičajenu AF lampicu, integrisani blic koji je ispod poklopca na vrhu, dok naravno najveći deo zauzima objektiv, koji na žalost nema zaštitni poklopac. Sa gornje strane je malo uvučeni Power taster, zum prsten sa okidačem u sredini i Mode dial pomeren ka pozadi. Zadnjom stranom dominira 3" LCD sa dobrom rezolucijom od 460.000 piksela, ugrađeni zvučnik, naslon za palac i manje više standardni set kontrola sa 4-smernim džojstik tasterom, par funkcijskih tastera i posebnim Record tasterom. Odmah da kažemo da će kod ovog modela snimanje videa biti ograničeno na 720P HD rezoluciju. Što se tiče baterija, one se kao i memorijska kartica, stavljaju sa donje strane, ispod poklopca koji je smešten na rukohvatu. Naravno, tu je i navoj stativ za one koji planiraju malo ozbiljnije fotografisanje. Meni je intuitivan i jednostavan za korišćenje, i verujemo da će funkcije brzo savladati i oni koji nisu ranije koristili ovakav aparat.

Rezime

Pored standardnog Auto režima rada, tu su i Baby Mode i Face Detection sistem koji će u nekim situacijama dosta olakšati fokusiranje, ali i Program Auto, Shutter Priority i Full Manual exposure modovi koji su namenjeni malo naprednijim korisnicima. Sa burst brzinom od 10fps-a (u full rezoluciji), biće interesantan onima koji prate i vole da slikaju sportske događaje, a tu su naravno i ugrađeni filteri za one kreativne, koji uključuju Fish-Eye, Miniature, Toy Camera i HDR. Ovaj aparat je dobar upgrade sa prethodnog modela, pa iako bi voleli da vidimo CMOS senzor i u ovoj klasi kao i Full HD rezoluciju videa, i dalje je odličan izbor za napredne amatere. Kvalitet fotografija je očekivano dobar, i ugrađeni senzor u kombinaciji sa ovom optikom pravi oštre slike veoma lepih boja i to u većini situacija, uz solidno brz rad i fokusiranje, tako da tu sigurno neće biti zamerki.

Conclusion

In addition to the standard Auto mode, there is Baby Mode and Face Detection system, which will facilitate focus in some cases, but also Program Auto, Shutter Priority and Full Manual exposure modes designed for advanced users. With 10fps burst rate (in full resolution), it will be interesting to those who love to take pictures of sporting events, and of course the built-in filters for creative users, including Fish-Eye, Miniature, Toy Camera and HDR. This camera is a good upgrade from the previous model, even though we would like to see CMOS sensor in this class as well as Full HD video resolution, however, it is still an excellent choice for advanced amateurs. Quality is good, and a built-in sensor in combination with the optics makes sharp images including beautiful colors, in most situations it is working and focusing quickly, so there will be no complaints.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 135€

Pin Computers ustupio: Fuji FinePix S8600
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.