Fuji FinePix JX650

Vrlo jednostavan digitalni aparat koji će odlično poslužiti onima koji su tek prešli na digitalne modele, kao i svima koji kupuju svoj prvi digitalni aparat. Odličan odnos cene i performansi.

Iz Fuji-ja nam stiže jedan interesantan digitalni aparat osnovne klase, namenjen početnicima koji traže aparat jednostavan za korišćenje, sa dovoljno opcija i za one malo kreativnije. Ovo je aparat iz takozvane Compact kategorije, što znači da staje bez problema u džep i da je veoma zgodan za nošenje bilo gde. Konkurencija na tržištu je takva da ni jednom novom modelu nije baš lako da se nametne kupcima, no u ovom slučaju se radi o aparatu veoma povoljne cene, i pretpostavljamo da će biti aktuelan onima koji kupuju svoj prvi aparat.

Ključne karakteristike

  • Prilično kompaktne dimenzije
  • Dosta dobar 5x objektiv
  • Solidno brz rad
  • Kvalitetne slike za ovu klasu aparata

Utisak kvare

  • Video ograničen na 720p rezoluciju

Specifikacija

  • Rezolucija: 16 megapiksela, 1/2.3'' CCD senzor, (4:3) 4608 x 3440 / (3:2) 4608 x 3072 / (16:9) 4608 x 2592
  • Objektiv: Fujinon 5x optical zoom lens (5 groups 6 lenses), f=4.6mm - 23mm (26-130mm po 35mm ekvivalentu), F3.5(Wide) - F6.3(Telephoto), ISO 100-3200
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion Rechargeable Battery (EN-EL14)
  • Ekran: 3" LCD (230.000 px)
  • Video: 1280x720/30fps
  • Konekcije: Mini USB, AV
  • Dimenzije: 95.1mm(W) x 57.1mm(H) x 21.4mm(D)
  • Težina: 120g (sa baterijom i memorijskom karticom)

Fuji FinePix JX650

Dimenzije od 95.1x57.1x21.4mm su dovoljne da stane u džep, posebno pošto se debljina od 21.4mm odnosi na to kada je objektiv izvučen, dok će kada je aparat ugašen to biti 19.4mm. Dodatno, 120g (i to sa baterijom i memorijskom karticom) neće biti veliki teret. Prateće pakovanje je, očekivano, vrlo oskudno i sadrži samo vrlo kratko uputstvo, strujni punjač i USB kabl, kao i CD sa softverom i detaljnijim uputstvima. Kućište aparata je naravno napravljeno od crne plastike u mat finišu, sa srebrnim okvirom i prstenom oko objektiva, što izgleda dovoljno atraktivno. U ponudi je još i model crvene boje koji po našem mišljenju izgleda još bolje. Kvalitet izrade je dosta dobar, a ostaje da se proveri kako će izdržati u nekim malo intenzivnijim uslovima korišćenja.

Sa prednje strane vidimo objektiv, blic, AF LED i mikrofon (ispod objektiva). Objektiv ima 5x optičko uvećanje i pokriva raspon od 26 do 130mm (po 35mm ekvivalentu), što je manje više standardna varijanta koju najčešće i viđamo. Sa gornje strane je samo Shutter release taster, dok su pozadi On/Off taster, kontrole zuma (uobičajeni taster-klackalica), Playback, Display, Record i navigacioni taster za OSD meni. Što se menija tiče, prilično je jednostavan i ne verujemo da će iko imati problema da se brzo snađe, čak ni oni koji nemaju puno iskustva sa digitalnim aparatima. Ekran je dijagonale 3" sa prosečnom rezolucijom od 230.000 piksela, sasvim pristojnog kvaliteta prikaza, sa osvetljenjem koje bi doduše moglo biti za nijansu jače, kako bi se slika bolje videla po jačem dnevnom svetlu.

Rezime

Iako je aparat definitivno namenjen početnicima koji nemaju neke specifične zahteve, ima dosta toga da ponudi da bi se oni kreativniji izrazili. Počevši od sada već uobičajenog FaceDetection-a, preko Advanced filtera (6 special effects - Toy Camera, Miniature, Pop Color, Soft Focus, Cross Screen, Partial Color), pa Blink Detection-a i Smile & Shoot moda. Aparat je odličan izbor za amatere koji sada kupuju svoj prvi aparat i koji se tek upoznaju sa novom tehnologijom. Po ovoj ceni, dobijaju vrlo kompaktan i upotrebljiv aparat koji ih neće razočarati.

Conclusion

Although the device is designed for beginners who do not have specific requirements, it has a lot to offer to creative users. Starting from the now usual FaceDetection through Advanced filters (6 special effects - Toy Camera, Miniature, Pop Color, Soft Focus, Cross Screen, Partial Color), Blink Detection and Smile & Shoot mode. This model is an excellent choice for amateurs who are buying their first camera and that is only getting familiar with the new technology. At this price, a compact and versatile camera is provided that will not disappoint you at all.

Testirani proizvod je uzorak.

Pin Computers ustupio: Fuji FinePix JX650
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.