Fuji FinePix AX600 za početnike

Simpatičan digitalac iz osnovne kategorije, kompaktnih dimenzija i dobrog seta opcija. Vrlo je povoljne cene što znači da će biti dostupan širem krugu kupaca. Senzor je osnovne rezolucije 14MP, što je i sasvim dovoljno za većinu početnika.

FujiFilm u svojoj ponudi ima neke vrlo zanimljive modele aparata, i skoro smo mogli da vidimo kako izgledaju neki od modela otpornih na vodu, padove i niske temperature. Za one koji ipak i dalje traže model iz osnovne kategorije, FujiFilm i tu ima šta da ponudi. Model AX600 je baš to, kompaktni digitalac sa nešto svedenijim opcijama, namenjen početnicima odnosno onima koji kupuju svoj prvi digitalni aparat. Kao što smo i očekivali, koristi sasvim solidan objektiv sa 5x zumom, i biće dobar izbor za sve one koji gledaju da što više uštede prilikom kupovine prvog aparata. Kod ovakvih aparata, verovatno i najbitnija stvar jeste lakoća korišćenja, što je Fuji uspeo da postigne, tako da neće trebati puno vremena da se savladaju osnovne funkcije.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Jednostavno korišćenje
  • Dobar kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 14 megapiksela, 1/2.3 '' CCD senzor, maksimalna rezolucija 4288 x 3216 piksela
  • Objektiv: 5x Optical Zoom + 6.7x Digital Zoom (33 - 165mm po 35mm ekv.), F3.3 (Wide) - F5.9 (Telephoto)
  • Memorija: SD / SDHC / SDXC Memory Card
  • Baterija: 2x AA
  • Povezivanje: USB, AV
  • Ekran: 2.7" (230.000 px)
  • Video: maksimalno 720p
  • Dimenzije: 93.0(W) x 60.2(H) x 27.8(D) mm
  • Težina: 168g (sa baterijom i memorjiskom karticom)

Fuji FinePix AX600

Sam aparat je džepnih dimenzija, od 93x60.2x27.8 mm, što je dovoljno kompaktno da neće predstavljati veliki teret kada bude morao da se bilo gde ponese. U pratećem pakovanju se dobijaju kratko korisničko uputstvo, CD sa softverom, USB kabl, set AA baterija za jednokratnu upotrebu i traka za nošenje, tako da treba u startu razmišljati o nabavci neke zaštitne futrole. Da se ne bi stalno kupovale nove baterije, isplati se investicija u neki dobar punjač i kvalitetne dopunjive baterije. Primerak sa testa je u crnoj boji (sa srebrnim detaljima), dok u ponudi postoje još crvena i ljubičasta varijanta). Što se dizajna aparata tiče, nema puno toga da se kaže i jednostavno se čini da Fuji nije trošio mnogo vremena na to, što ne znači da imamo neke posebne zamerke, već da jednostavno u odnosu na neke prethodne modele nema puno razlika. U levom delu, aparat je nešto širi zbog rukohvata, što iako malo narušava estetiku, ipak dosta znači posebno ukoliko imate naviku da aparat držite jednom rukom.

Sa desne bočne strane je alka za kačenje trake za nošenje, kao i USB konektor bez ikakvog zaštitnog poklopca. Sa gornje strane, tu su Power taster i okidač, dok su zum kontrole (metalizirani taster-klackalica) pomerene sa zadnje strane, gde je i improvizovani naslon za palac. Sa zadnje strane su smešteni i jedan navigacioni taster i dva dodatna funkcijska tastera. Najveću površinu naravno zauzima 2.7" LCD ekran rezolucije od 230.000 piksela koji je prosečnog kvaliteta i ne bša previše vidljiv pod jačim dnevnim svetlom. Pored osnovnih funkcija koje su i očekivane, ovaj model podržava i Face Detection (ali recimo i osmeh u kadru) kao i Motion Panorama mod pomoću koga se vrlo lako prave panoramski snimci. Aparat ima digitalnu stabilizaciju slike, što je bitno pošto se tako eliminišu mutni snimci, a u situacijama kada je bitno napraviti snimak uprkos nedostatku ambijentalnog osvetljenja, ISO vrednost se može podići do 3200, kada doduše rezolucija pada na 3MP. Iako danas već ima dosta aparata sa senzorima većih rezolucija, 14MP je sasvim dovoljno za one koji nemaju velike zahteve. Što se videa tiče, podržava je maksimalna rezolucija od 720p.

Rezime

Kvalitet slike je prilično dobar, nema nekih većih zamerki i stvari koje bi menjali: slike su dobre oštrine i prirodnih boja, stim što nas video i nije baš mnogo impresionirao, pogotovo što sada već imamo dosta modela sa dosta naprednijim video opcijama i većim rezolucijama. Zum je precizan i ne toliko bučan, a iako više volimo kada su zum kontrole smeštene na prstenu oko okidača, u ovom slučaju su tasteri dovoljno veliki da neće biti problema ni kod onih sa malo većim prstima. Cena je prilično povoljna, tako da ovaj aparat može biti odličan izbor za one koji kupuju prvi aparat ili su ograničenog budžeta, bez žrtvovanja kvaliteta fotografija.

Conclusion

The picture quality is good, it is beyond reproach, there are no things to change - good sharpness and true colors characterize the pictures, however, we were not impressed by the video, especially bearing in mind the fact there is many models with more advanced video options and higher resolutions. The zoom is accurate and not so noisy, and although we prefer when the zoom controls are placed in a ring around the shutter button, in this case, the keys are large enough so there will be no problems even for users having large fingers. The price is affordable, so this device is a great option for those who are buying their first device or have a limited budget, without sacrificing image quality.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 57€

Pin Computers ustupio: Fuji FinePix AX600
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.