Craft CW-112

Interesantna Web kamera koja nam stiže iz kompanije Craft koju do sada nismo sreli na našem tržištu. Možemo samo da zaključimo da se radi o sjajnoj kameri koja nudi odličan odnos kvaliteta i performansi, uz cenu koja je više nego povoljna.

Web kamere su postale veoma popularne periferije bez koje se ne mogu zamisliti novije, a kako stvari stoje, ni starije konfiguracije. O tome možda najbolje svedoči činjenica da nema laptopa ili tableta koji nema baš ni jednu kameru. Najveći broj korisnika kamere koristi za video komunikaciju sa prijateljima i rodbinom, ali ima dosta onih koji je koriste i u poslovne svrhe. Kako internet veza biva sve brža, tako se i javlja potreba za kamerama veće rezolucije i bolje slike. Videli smo već da ima i HD modela sa 720p i čak 1080p rezolucijom. Ipak, ovakve kamere su još uvek dosta skupe, a modeli od 0.3MP su svakako otišli u penziju, tako da su kamere od 1.3MP i 2.0MP prava mera za sve one koji ne žele da potroše puno novca. Jedna takva kamera je i Craft CW-112, što je kompanija koju još nismo sreli, ali kamera jeste odličnog odnosa cene i kvaliteta, tako da je svakako treba uzeti u obzir kada se bude kupovala nova kamera.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada, metalno postolje
  • Odlična slika, hardverska 1.3MP rezolucija
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1.3MP, 640x480 piksela
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Craft CW-112

Kamera je vrlo interesantnog dizajna, valjkastog oblika u plastičnom kućištu sa metalik finišom. Ugrađen je manuelni fokus, tako da treba zarotirati prsten objektiva kako bi se dobila maksimalno oštra slika za određenu razdaljinu kamere i onoga što se snima. Postolje je metalno i veoma praktično, a predstavlja dokaz da je ponekad jednostavan dizajn pun pogodak, dokle god se vodi računa o praktičnoj strani. Deo kojim je kamera spojena na postolje omogućava slobodnu rotaciju i lako se postavlja u željeni položaj, a ima i mali plastični dodatak za kačenje kabla, da ne bi neuredno visio sa strane. Samo postolje omogućava da se kamera postavi na ravnu površinu, kao što je recimo sto, ali i zakači na gornji deo okvira monitora. Površine koje naležu na plastiku monitora su zaštićene gumom, tako da će se izbeći oštećenje plastike.

Za vezu sa računarom se koristi USB interfejs, i prilikom prvog priključivanja je potrebno instalirati drajvere koji dolaze na CD-u u pratećem pakovanju (tu je još i kratko korisničko uputstvo), posle čega može odmah da počne da se koristi, bez restartovanja računara. Sa senzorom hardverske rezolucije 1.3MP se dobija video maksimalno u 640x480 piksela (bez ikakve interpolacije, koja po našem iskustvu ne utiče pozitivno na kvalitet slike). Slika je odlične oštrine, prilično prirodnih boja i bez ikakve neke konkretne mane. Ono što ovde važi, kao i kod ostalih kamera je da vole svetlo, to jest da ukoliko im se obezbedi dovoljno svetla daju najbolje rezultate. U uslovima slabije osvetljenosti, može se računati na pristojnu sliku sa vidljivijim šumom, što opet nije toliko strašno pošto je i dalje dosta upotrebljiva.

Rezime

Craft nije ime koje smo do sada viđali, no to ništa ne znači pošto, ako je sudeći po ovom modelu, imamo vrlo interesantog proizvođača periferija na koga treba obratiti malo više pažnje u budućnosti. Ova kamera ima veoma atraktivan dizajn, kvalitetnu izradu sa metalnim postoljem, i što je najbitnije, odličan kvalitet slike. U pitanju je 1.3MP senzor koji daje stvarno odlične rezultate kada se obebzbedi malo pozadinskog osvetljenja. Kada se pogleda još i cena, jasno je da imamo jedan od best buy modela ove kategorije.

Conclusion

Craft is not a well-known brand, but this does not mean anything; this interesting manufacturer of peripherals deserves more attention. This camera has great design, high build quality with a metal stand, and most importantly, excellent image quality. It has 1.3MP sensor providing excellent results in situations with low level of backlight. Considering the price, it is clear this is one of the best buy models in this category.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2012.): 15€

Gigatron ustupio: Craft CW-112
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com