Logitech C170

Ovo je kamera iz osnovne kategorije, ali i kao takva ima sjajne performanse koje je izdvajaju iz konkurencije. Sa 1.2MP se dobija sjajna slika, ukoliko ima dovoljno ambijentalnog osvetljenja. Fotografije se beleže u 5MP, a dolazi i sa integrisanim mikrofonom.

Ako bi nabrajali najpoznatije proizvođače periferijske opreme, Logitech bi sigurno bio u samom vrhu (ako ne i prvi na listi), i to stvarno nije nikakvo čudo pošto se radi o proizvođaču koji je čuven po miševima i tastaturama, ali i po svemu drugom što ulazi u kategoriju dodatne opreme. Na test nam je stigla sjajna C170 Web kamera koja je namenjena nešto širem krugu kupaca, najviše zbog svoje više nego dobre cene. Već smo videli neke nove Logitech kamere, n oto su mahom bili skuplji modeli koji su bili veoma zgodni za snimanje video klipova u nešto većoj rezoluciji. Za one kojima tako nešto ne treba, već traže kameru za video komunikaciju, tu je C170.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet slike
  • Praktično postolje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 640 x 480 pixels video pozivi, 1024 x 768 pixels snimanje videa
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Logitech C170

Da odmah demistifikujemo stvar, ova kamera koristi 1.3MP senzor, i u video razgovorima se može računati na maksimalnu rezoluciju od 640x480 piksela, dok će snimanje videa biti moguće u 1024x768 piksela. Ovo nije HD kamera, međutim, kvalitet videa je stvarno sjajan i to ponajviše Fluid Crystal tehnologiji zbog koje video ide glatko i sa veoma lepim bojama. Naravno, bitno je reći i da se najbolji rezultati dobijaju kada ima dovoljno svetla, pošto će u mraku slika biti sa dosta šuma i ne tako tečna, tako da je ipak dobro imati neki minimalni izvor osvetljenja pri ruci. Ono što je takođe bitno je da postoji ugrađeni mikrofon, koji uopšte nije tako loš, no treba ipak izbegavati bučnije okruženje pošto će hvatati i zvukove iz okoline.

Kamera je jednostavnog ali dopadljivog dizajna, horizontalne orijentacije, sa vrlo dobro osmišljenim postoljem. Naime, sa dva postojeće zgloba, može se koristiti i kao standardno postolje za neku ravnu površinu (recimo sto) ali i za kačenje na okvir monitora i to bez obzira na njegovu debljinu. Kabl je dužine oko 1.5m sa USB konektorom na kraju, a za pravilan rad je potrebno instalirati drajvere koji se dobijaju u pakovanju (mada vredi pogledati da li ima neke novije verzije na raspolaganju). One koje zanima fotografisanje, treba reći da se mogu zabeležiti fotografije do 5MP rezolucije, i uz dovoljno svetla se mogu dobiti stvarno odlične fotke. Kameru bez problema prepoznaju svi popularni programi za video komunikaciju, uključujući i dominantni Skype.

Rezime

Ova kamera pruža stvarno odličnu sliku i jako malo toga se može zameriti, i jedino što treba zapamtiti je da kamera voli svetlo i da je to neophodno za najbolje rezultate. Slika ove kamere je primetno bolja od sličnih modela iz istog cenovnog ranga. Kako stvarno nije skupa, zaslužuje toplu preporuku i sigurno je da ćete razliku u odnosu na neki stariji model odmah primetiti.

Conclusion

This camera provides excellent picture, it is beyond reproach and the only you should bear in mind is the fact that camera needs light for the best results. Pictures made by this camera are noticeably better than pictures made by similar models in the same price range. Taking into account an affordable price, it deserves all the praise and a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2013.): 18€

Pin Computers ustupio: Logitech C170
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.