Canyon CNF-WCAM02B

Još jedna novija kamera iz Green serije koja je posvećena očuvanju životne sredine. Dobija se kvalitetna kamera sa 1.3MP senzorom i staklenim, 5-slojnim sočivom, koja daje odličnu sliku koja se može koristiti i u poslovne svrhe.

Stigla je na testiranje još jedan model Web kamere kompanije Canyon, i u pitanju je jedna od novijih kamera ovog proizvođača. Do sada smo videli da Canyon ima prilično kvalitetne periferije koje odlikuje dobra cena i atraktivan dizajn. Iako ne spada u red najpoznatijih proizvođača, na našem tržištu su već zadobili prilično dobru reputaciju koja nije tu ni malo slučajno. Veliki broj korisnika traži i koristi Web kamere, pošto je video komunikacija preko interneta postala sasvim uobičajena. Ono što smo mogli primetiti je da se ovakve kamere sve više koriste za posao, a ne samo za priču sa prijateljima i rodbinom, pa je i prilično bitno da se ima kvalitetna slika, što uz povoljnu cenu predstavlja i najbitnije parametre kupovine.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna slika
  • Praktično postolje
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: CMOS 1.3MP (640x480 piksela u 30fps-a)
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Canyon CNF-WCAM02B

Ova kamera spada u Green seriju periferija, što znači da je proizvođač malo prištedeo na ambalaži i koristio reciklirane materijale, ne bi li podržao očuvanje životne sredine. Sama kamera je manje više uobičajenog dizajna, smeštena u glossy crno kućište od plastike, koje iako izgleda lepo, kao i sva glossy plastika, veoma privlači prašinu i otiske prstiju. Sa postoljem, kamera je spojena zglobom koji omogućava rotaciju za 360 stepeni, tako da će se vrlo lako postaviti u odgovarajući položaj za hvatanje adekvatnog kadra. Samo postolje je oblika velike štipaljke koja može stojati na ravnoj površini stola (ili recimo vrhu CRT monitora), ali se lako kači i na gornji deo okvira LCD monitora, i to bez obzira na njegovu debljinu, stim što su delovi koji naležu na plastiku monitora gumirani, tako da se ona ne ošteti.

Na kameri nalazimo jedan taster za fotografisanje, a znamo da je u kućište integrisan i mikrofon. Ono što se možda ne vidi jeste prsten za manuelni fokus slike koji treba podesiti kako bi se dobija što oštrija slika. Pomalo iznenađujuće, ovaj model koristi 5-slojno stakleno sočivo, koje je, između ostalog, zaslužno za odličan kvalitet slike. Koristi se 1.3MP senzor osnovne rezolucije od 640x480 piksela i maksimalno 1600x1200 piksela za video, odnosno 8MP za fotografije (softverska interpolacija). Za instalaciju, potrebno je kameru povezati na slobodan USB port računara i instalirati drajvere sa pratećeg CD-a. Dodatno, ako se instalira i dodatni softver, dobijaju se Face Trackih opcija, kao i sijaset video efekata.

Rezime

Slika koju ova kamera daje je dosta dobrog kvaliteta, i ako se obezbedi dovoljno svetala, vrlo oštra i prirodnih boja. Rezolucija senzora od 1.3MP je postala i standardna, pa je slika potpuno porediva i sa skupljim modelima Web kamera poznatijih proizvođača. Kada se sve sumira, ova Web kamera definitivno opravdava svoju cenu i predstavlja dobar izbor kako za kućnu, tako i poslovnu namenu.

Conclusion

This camera provides good picture quality, and if enough lighting is provided, sharp and natural colors too. 1.3MP resolution has become standard, so the image is fully comparable with expensive Web camera models of well-known manufacturers. Overall, this Web cam definitely justifies its price and it is a good choice both for home and business purposes.

Testirani proizvod je uzorak.

Asbis ustupio: Canyon CNF-WCAM02B
zvanični sajt: canyon.rs