Canon PowerShot SX510 HS

Sjajan novi Canon digitalni aparat iz Ultra-zoom kategorije koji koristi novi CMOS senzor (koji postiže sjajne rezultate u mračnijem okruženju) i objektiv sa 30x optičkim zumom. Aparat radi brzo i lak je za korišćenje i nemamo nikakvih dilema da će biti popularan barem onoliko koliko i njegov prethodnik.

Iako su veoma popularni ultra kompaktni aparati koji staju u džep, ne izostaje potražnja za takozvanim Ultra-zoom aparatima koje najčešće kupuju napredniji amateri, a videli smo da ga mnogi nazivaju i turističkim aparatom. Canon ima dosta dugu tradiciju i neki od najprodavanijih aparata su upravo modeli ovog proizvođača, tako da nema puno dilema oko toga da nas očekuje još jedan uspešan i kvalitetan aparat. Sa napredovanjem tehnologije, čak su i ultra-zoom aparati postali dosta manjih dimenzija, i trend se očigledno nastavlja, a kao naslednika modela Canon PowerShot SX500 IS dolazi model SX510 HS koji nastavlja tačno tamo gde je prethodnik stao.

Ključne karakteristike

  • Odlična optika, 30x optički zum
  • Oštre fotografije dobrih boja
  • Full HD video

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 12 megapiksela, 1/2.3'' CMOS senzor, 4000 x 2248 piksela
  • Objektiv: 30x optički zum, 24-720mm (po 35mm ekv.), f/3.4 - 5.8, ISO 80-3200
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion Rechargeable Battery (NB-6LH)
  • Povezivanje: MicroUSB, HDMI
  • Ekran: 3" LCD (461.000 px)
  • Video: 1080p u 24fps-a, 720P u 30fps-a
  • Konekcije: HDMI, USB
  • Dimenzije: 104.0 x 69.5 x 80.2mm
  • Težina: 349g

Canon PowerShot SX510 HS

Iako je proizvođač rešio da umesto 16MP senzora koji se koristio kod modela SX500 IS u ovom slučaju vrati na 12MP, međutim, rezultat je u stvari kvalitetnija slika, pošto se radi o novom senzoru iz HS serije, što znači i dosta bolje rezultate u uslovima slabije vidljivosti. Ovaj model donosi i sjajan objektiv sa 30x optičkim zumom, koji pokriva raspon od 24 do 720mm u 35mm ekvivalentu, a uz digitalni zum uvećanje ide do 60x odnosno 1440mm. Naravno, zum je prilično mekan i tih, precizan i naravno radi i kod snimanja videa. U pakovanju dolazi i poklopac za objektiv koji se trakom kači za telo aparata, tako da se neće lako izgubiti. U paketu dolazi i punjač za bateriju, kao i traka za nošenje oko vrata koja je prilično bitna s obzirom na dimenzije i težinu aparata.

Kod ovakvih ultra-zoom aparata, veoma je bitno da je stabilizacija dobro urađena kako bi se dobile oštre fotografije, a u ovom slučaju se koristi Intelligent IS tehnologija koja postiže stvarno odlične rezultate za stabilizaciju slike. Aparat je vrlo lak za korišćenje, pa ima recimo Smart Auto reži koji prepoznaje do 32 različita scenarija, ali i polu-manuelne režime, što će sigurno obradovati malo naprednije korisnike. Iako je aparat relativno kompaktnih dimenzija (104x69.5x80.2mm), sa desne strane imamo dobar rukohvat sa teksturom koja obezbeđuje čvrst grip, tako da se aparat sa lakoćom drži jednom rukom. Kontrole nisu pretrpele neke velike izmene i to je dobra vest pošto su na dohvat ruku i u standardnom formatu.

Sa gornje strane su Mode dial, On/Off taster, okidač i zum prsten koji je veoma precizan. Pošto je ovo ipak objektiv sa 30x uvećanjem, ne treba da čude dimenzije kada se potpuno izvuče iz tela aparata. Kako bi kadriranje bilo što jednostavnije, imamo i nešto što se zove Zoom Framing Assist, a što omogućava da se lakše prate pokretni subjekti kao i da se lako instantno uradi zoom-out kako bi se pronašao subjekt koji je izašao iz kadra. Sam interfejs nije doživeo neke veće izmene i navigacija na 3" LCD-u sa rezolucijom od 461.000 piksela je brza i intuitivna.

Rezime

Ovaj aparat koristi noviji CMOS senzor koji postiže odlične rezultate po pitanju fotografisanja u malo mračnijem okruženju, što je standardna mana klasičnih senzora. Rezultat su prilično kvalitetne fotografije i to u svim uslovima. Aparat je brz, sa dosta dobrom autonomijom, a ono što nam se posebno svidelo jeste ugrađeni WiFi, tako da se za transfer fotografija više ne mora koristiti kabl ili vaditi memorijska kartica. Video se snima u maksimalnoj 1080p rezoluciji, i izgleda stvarno odlično na velikom ekranu. Sve zajedno, pravi aparat za malo naprednije amatere i one koji cene fleksibilnost većeg zuma.

Conclusion

This device uses a newer CMOS sensor that achieves excellent results in terms of shooting in darkened environments, which is a standard drawback of classical sensors. The result is a high quality images in all conditions. The machine is fast, with good autonomy, and what we particularly liked is a built-in WiFi, so there is no need to use the cord for transferring photos or to remove the memory card. Video is recorded at 1080p maximum resolution and it looks great on the big screen. All together, this is the excellent device for advanced amateurs and those who value flexibility of the bigger zoom.

Testirani proizvod je uzorak.

Canon ustupio: Canon PowerShot SX510 HS
zvanični sajt: canon.rs