Canon Powershot SX280 HS

Sjajan novi kompaktni aparat kompanije Canon, sa 20x optičkim zumom, ugrađenim WiFi i GPS modulima. Ono što nam se posebno dopalo jeste kvalitet videa koji se snima u Full HD formatu, u 60 ili 30fps-a.

Canon Powershot SX280HS je novi model iz travel-zoom kategorije koji nasleđuje model SX260 HS. Iako je u suštini u pitanju dosta kompaktno kućište (iako treba imati u vidu da ovo nije ultra kompaktna kategorija), proizvođač je upakovao toliko toga da je to stvarno impresivno. Počevši od 12MP back-illuminated CMOS senzora i Digic 6 procesora slike (koji se koristi i u dosta skupljim Canon aparatima), objektiva sa 20x optičkim zumom (pokriva od 20-500mm po 35mm ekvivalentu), naravno sa optičkom stabilizacijom (anti-shake sistem), 3" LCD ekranom rezolucije od 461.000 piksela, pa sve do snimanja FullHD videa u maksimalno 60 fps-a kao i Slow Motion videa do čak 240fps-a, kao i ugrađenim WiFi i GPS-om. Ovo je aparat za napredne amatere, koji vole da što više tehnologije imaju u jednom uređaju, uz obilje dostupnih opcija.

Ključne karakteristike

  • Impresivna lista podržanih opcija
  • Odlična optika, 20x optički zum
  • Dobar kvalitet fotografija
  • Full HD video u 60fps-a, Slow motion video do 240 fps-a

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 12.1 megapiksela, 1/2.3'' CCD senzor, 4000 x 2248 piksela
  • Objektiv: 20x optički zum, 25 - 500mm (po 35mm ekv.), f/3.5 - 6.8, ISO 80-6400
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion Rechargeable Battery (NB-6L)
  • Povezivanje: MicroUSB, HDMI
  • Ekran: 3" LCD (461.000 px)
  • Video: 1080P/ 60, 30fps
  • Konekcije: Mini-HDMI, Mini USB
  • Dimenzije: 106.4 x 62.8 x 32.6mm
  • Težina: 210g

Canon Powershot SX280 HS

Uz dimenzije od 106.4x62.8x32.6mm i težinu od oko 210g, ovaj aparat je dovoljno kompaktan da može stati u džep od jakne, a bez obzira što nije model ultra kompaktne kategorije, dovoljno je mali da neće predstavljati veliki teret za one koji vole da aparat nose svuda sa sobom. Dostupan je u crvenoj i crnoj verziji. Da bi barem i vizuelno, smanjio dimenzije aparata, Canon ga je dizajnirao sa zaobljenim linijiama, tako da vrlo lepo leži u ruci. Ipak, više bi voleli da je umesto kaiša za nošenje sa zgloba ostavljena mogućnost da se stavi kaiš za nošenje oko vrata. Što se dizajna tiče, imamo samo jednu primedbu koja se tiče ekrana sa zadnje strane koji je koji milimetar izbačen iz kućišta, što pomalo narušava estetiku. Takođe, napred je improvizovani rukohvat koji bi definitivno mogao biti i bolje ergonomije.

Sa prednje strane imamo ugrađeni stereo mikrofon, zvučnik, AF lampica, dok je blic ugrađen sa gornje strane tako da izlazi iz kućišta po potrebi. Sa gornje strane vidimo Power taster, okidač sa zum prstenom, a na samoj sredini i ugrađeni GPS modul. Zadnjom stranom dominira 3" ekran rezolucije 460.000 piksela, dok su pored njega Mode Dial, Playback, Record, Display, Menu i navigacioni taster sa scroll točkićem. Iako je Mode Dial malo nazubljen kako bi bio lakši za okretanje, nismo baš oduševljeni njegovom pozicijom pošto ume da bude nezgodan za okretanje jednom rukom. Sa desne strane je poklopac ispod koga su HDMI i AV konektori, dok se baterija i memoriska kartica stavljaju sa donje strane, gde je smešten i navoj stativa.

Aparat ima na raspolaganju čak 12 različitih režima fotografisanja, od automatskih do "kreativnih" i polu manuelnih za one malo naprednije i zahtevnije. Od zanimljivih opcija kojih ima dosta, pomenuli bi Movie Digest koji beleži 4s videa pre fotografisanja, pa zatim spaja sve klipove istog dana u jedan, što izgleda vrlo interesantno. Da pomenemo i Slow Motion varijantu gde je moguće zabeležiti video uz frejm rejt do 240fps-a. Ima dosta interesantnih efekata, od tilt-shift varijanti pa do dosta dobre panorame, a super je to što se efekti mogu isprobavati pre nego što se fotografiše. Za one koji vole dosta da šetaju, postoji opcija GPS Logger, koja sa punom baterijom može 48h beležiti kretanje, a posredstvom sa Map Utility softverom ubacivati u Google Maps.

Rezime

Kvalitet fotografija je odličan, ali posebno nas je oduševilo kako video izgleda, u Full HD formatu, sa Dynamic Image stabilizacijom i 30 ili 60 fps-a ili čak Slow Motion u 120 ili 240 fps-a. Ova kamera ima dosta toga da ponudi, i predstavlja sjajnu opciju za sve one koji pored fotografija vole i da snimaju video, uz direktno povezivanje sa računarom ili čak štampačem preko WiFi-ja. Ovakvi kompaktni zum aparati postaju sve popularniji i čini se da se proizvođači takmiče ko će više toga da spakuje u što manje kućište, a Canon je u ovom slučaju napravio sjajan posao.

Conclusion

Photo quality is excellent, but we were impressed how the video looks in Full HD format with Dynamic Image stabilization at 30fps or 60 fps, or even Slow Motion at 120fps or 240 fps. This camera has a lot to offer and is a great option for all those who love to shoot pictures and record videos with direct connection to a computer or even a printer through WiFi. These compact zoom cameras are becoming more popular and it seems that the manufacturers are competing to offer as much as possible in a small case. In this case, Canon did a great job.

Testirani proizvod je uzorak.

Canon ustupio: Canon Powershot SX280 HS
zvanični sajt: canon.rs