Canon PowerShot N2

Vrlo interesantan Canon aparat iz PowerShot N serije koja je i jedna od poslednjih koje je ovaj proizvođač predstavio, a radi se o digitalcu osnovne kategorije sa malo drugačijim dizajnom koji će najviše odgovarati početnicima i amaterima.

Canon je još sa modelom N pokušao da redefiniše svoj kompaktni segment, svakako po uzoru na neke proizvođače koji su prvi i počeli sa ovom praksom, a sada nam stiže unapređeni model N2. Nema dileme da je za oblik, odnosno dizajn, sigurno zaslužan vrtoglavi uspeh GoPro kamera, ali za razliku od njih (koje su namenjene primarno za snimanje videa i to tokom akcije, vratolomija ili treniranja), N2 je prvenstveno digitalni aparat, sa prilično dobrim setom opcija i podržanim raznim tehnologijama koje će stvari učiniti zanimljivim za one malo kreativnije, kao i nešto mlađu kategoriju onih kojima je share-ovanje fotografija bitno.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije, pomalo neobičan kockasti oblik
  • Touch ekran za kadriranje i podešavanja
  • Vrlo jednostavna za rukovanje
  • Dobar kvalitet slike i videa

Utisak kvare

  • Baterija je integrisana
  • Nema HDMI interfejsa

Specifikacija

  • Rezolucija: 16.1 Megapixel, 1/2.3-inch CMOS senzor, 4608 x 2592 piksela
  • Objektiv: 8x optički, 4x digitalni zum, 5.0 (W) - 40.0 (T) mm (35mm film equivalent: 28 (W) - 224 (T) mm), ISO 100 - 3200
  • Memorija: Micro SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Rechargeable Lithium-ion Battery NB-9L
  • Povezivanje: MicroUSB
  • Ekran: 2.8-inch Tilt Capacitive Touch LCD (180°), 461.000 piksela
  • Video: 1920x1080/30fps
  • Konekcije: Hi-Speed USB
  • Dimenzije: 80.9 x 62.0 x 32.3 mm
  • Težina: 180g (samo telo kamere)

Canon PowerShot N2

Prvo što će se primetiti kod ovog modela jesu dimenzije i oblik, a sa veličinom od 80.9 x 62.0 x 32.3 mm i težinom oko 200g (sa baterijom i memorijskom karticom), neće predstavljati problem da se ponese u torbi, rancu, džepu jakne, pa možda i u džepu pantalona ukoliko bude prostora. Druga stvar koju odmah vidimo je da ovde nema klasičnih Zum kontrola niti okidača, već imamo Zum prsten oko objektiva kao i dodatni prsten oko objektiva čijim se pritiskanjem u bilo kom pravcu (kao i dodirivanjem ekrana koji je touch tipa) okida. Interesantan pristup koji je očigledno prilagođen novoj generaciji korisnika. Posle malo navikavanja, ovo definitivno ne predstavlja problem za one koji su navikli na standardne Zum i Shutter kontrole.

Sa prednje strane nije bilo prostora za poseban blic, koji je u ovom slučaju kombinovan sa AF LED lampicom. Ukoliko dosta fotografišete u situacijama gde je blic neophodan, ovo može biti problem. Kamera koristi objektiv koji pokriva raspon od 28-224 mm (po 35mm ekvivalentu), pa iako će to većini biti sasvim dovoljno, šteta što se proizvođač nije opredelio za neku širokougaonu varijantu. Što se senzora tiče, tu je manje više standardna 1/2.3" CMOS varijanta koju viđamo kod entry level i jeftinijih modela. Dizajn kamere je takav da nema baš puno tastera, odnosno konkretno Power i Playback sa jedne, odnosno WiFi taster za slanje slike preko WiFi-ja na telefon ili računar. Dodatno, imamo i jedan prekidač kojim se bira Program/Automatic ili Creative Shot režim rada.

Dok su Automatic i Program režim standardni i nemaju nekih posebnih opcija, Creative Shot je zanimljivo pošto beleži seriju fotografija koje se automatski provuku kroz interesantne filtere. Sa zadnje strane imamo 2.8" LCD ekran koji se može rotirati i koji služi za kadriranje, podešavanje i playback, pošto aparat nema nikakvo dodatno optičko ili elektronsko tražilo. Ono što je interesantno je da se ekran oko gornje stranice može rotirati za 180 stepeni, što će biti vrlo zgodno za slikanje selfi-ja. Kamera ima ugrađeni WiFi modul i NFC, tako da će povezivanje i transfer slika biti jednostavan, a tu je naravno i posebna aplikacija za mobilne uređaje koja nudi i elementarne opcije za kontrolu aparata.

Rezime

Kod ove kamere, baterija je ugrađena i dopunjava se preko Mini USB interfejsa (koji služi i za transfer podataka), što možda nije zgodno za one koji vole da imaju rezervnu bateriju pri ruci. Što se tiče kvaliteta slika i videa (koji se snima u Full HD rezoluciji i 30fps-a), nismo bili razočarani i ova mala kamera zaista beleži dobar kvalitet, naravno u svom rangu. Iako je format definitivno drugačiji od onoga što viđamo kod entry level modela, PowerShot N2 definitivno nudi dosta toga zbog čega će biti interesantan mlađim korisnicima koji vole da imaju interesantne i nove gadgete koji će malo odskakati od proseka.

Conclusion

The battery is installed and can be charged via Mini USB interface (which is also used for data transfer), which is not so handy for those who like to have a spare battery. Picture and video quality (Full HD resolution at 30fps), weren’t disappointed us at all, so this little camera offers a good quality, in line with its category. Although the format is different from what we can see when it comes to entry level models, the PowerShot N2 offers a lot, and it will be interesting to younger users who prefer to have some interesting new gadgets that will differ from the rest.

Testirani proizvod je uzorak.

Canon ustupio: Canon PowerShot N2
zvanični sajt: Canon.rs