Canon EOS 70D

Još jedan Canon je tu, ovoga puta model 70D. U pitanju je serija sa APS-C senzorom, novom Dual Pixel CMOS AF varijantom koja u kombinaciji sa Digic 5+ procesorom postiže sjajne rezultate.

Već neko dugo vreme, Canon aparati iz APS-C crop-sensor serije nisu donosili puno toga revolucionarnog, brojne iteracije koje su koristile veoma sličan setup, bez pravog skoka po pitanju kvaliteta i opcija. Sve do modela 70D koji je više nego dobrodošli upgrade u odnosu na direktnog prethodnika 60D. Radi se o aparatu koji je autofokus sistem preuzeo direktno od 7D Full-Frame modela, LCD koji se može rotirati u dve ose sa modela 700D, WiFi modul sa opet Full-Frame modela 6D, ali i sa jednim novitetom koji će biti i takozvani game-changer: Dual Pixel CMOS AF. Novi senzor je dizajniran tako da je svaki piksel podeljen u dve zasebne fotodiode, što omogućava phase detection u live i movie režimima rada.

Ključne karakteristike

  • Napredan Dual Pixel CMOS AF senzor
  • Kompaktne dimenzije za ovu kategoriju
  • Odlični rezultati i pri većem ISO
  • 3" LCD visoke rezolucije koji se rotira oko dve ose
  • Ugrađeni WiFi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 20 Megapixel, Dual Pixel CMOS AF, APS-C, 5472 x 3648 piksela
  • Optika: (EF) sistem objektiva
  • ISO: 100–12800 (prošireno do 25600)
  • Exposure metering: TTL, 63 zones
  • Focus: One-shot, Predictive AI Servo, AI Focus, Manual, 19-point cross-type AF
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion LP-E6 Rechargeable (1800mAh)
  • Povezivanje: USB, HDMI, mikrofon, okidač
  • Ekran: 3" LCD (1.040.000 px), touch, nije fiksiran, optičko tražilo
  • Video: Full HD 1080p
  • Dimenzije: 139.0 x 104.3 x 78.5mm
  • Težina: 675g (samo telo)

Canon EOS 70D

Kao direktni naslednik modela 60D, 70D izgleda veoma slično, i samo oni najpažljiviji će primetiti malo manje dimenzije. Ono što mi primećujemo jeste to da je mono mikrofon sa 60D (koji je stajao sa prednje strane) zamenjen stereo mikrofonom sa gornje strane kod 70D. Ko god voli da snima video klipove će sigurno biti zadovoljan ovom izmenom. Ostatak kontrola je veoma sličan, uz minimalne izmene u rasporedu funkcija. Primerak koji je bio kod nas je došao u kit varijanti sa vrlo dobrim EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS objektivom koji je veoma dobar kao osnova, stim što naravno Canon u ponudi ima zaista veliki broj raznih objektiva, i od izbora će naravno zavisiti i kvalitet fotografija i videa. Dimenzije aparata su 139.0 x 104.3 x 78.5mm, što možda neće biti idealno za one sa malo krupnijim šakama a telo, očekivano, izrađeno od plastike. Ipak, na kvalitet izrade zaista neće biti zamerki i telo deluje čvrsto i izdržljivo - naravno u ovoj kategoriji nema govora o weather-proof dizajnu koji je karakterističan za naprednije (i logično, skuplje) Canon DSLR modele.

Sa prednje strane aparata nalazimo navoj za objektiv, release taster za skidanje objektiva, AF lampicu, bočno i taster za otvaranje blica, kao i shutter release taster u gornjem delu na rukohvatu. Rukohvat je profilisan, zgodan za držanje i sa očekivanom teksturom, i obezbeđuje čvrst i dobar grip. Sa gornje strane aparata imamo statusni, monohromatski LCD ekran, čak šest tastera i jednim scroll točkićem. Dodatno, sa leve strane imamo i Mode Dial, sa On/Off tasterom. Sa gornje strane je i ugrađeni blic ispod poklopca kao i Hot Shoe konektor za eksterni blic. Zadnja stranica sadrži 3" LCD visoke rezolucije od 1.040K piksela, koji se nalazi na zglobu koji se može rotirati u dve tačke, što je veoma praktično. Iznad je i optičko tražilo koje pokriva 98% kadra, i koje ima uobičajeni točkić za korekciju dioptrije i gumirani okvir na koji se naslanja oko.

Od konektora, na raspolaganju su HDMI i USB portovi, kao i konektor za eksterni blic i okidač, što je sve i očekivano i smešteno ispod dva gumirana poklopca sa leve bočne strane. Sa donje strane aparata su poklopac ispod koga je ležište baterije kao i metalni navoj za stativ. Ležište memorijske kartice je sa desne bočne strane. Ovaj model ima i ugrađeni WiFi modul, što se pokazalo izuzetno praktično i verujemo da će to definitivno postati standardni deo opreme svih novijih modela. Pored transfera podataka, tu je i kontrola funkcija aparata, fokusiranje i okidanje, ali recimo i direktna štampa na štampačima koji to podržavaju.

Rezime

Ovaj aparat je logičan napredak Canon xxD serije i predstavlja odličnu opciju za napredne amatere koji traže telo koje podržava EF sistem objektiva. Ono što će biti definitivno izuzetno bitno jeste to da ovde imamo Digic 5+ senzor (koji se koristi i u dosta skupljim DSLR-ovima) u kombinaciji sa novim Dual Pixel CMOS AF senzorom, što kao rezultat ima veoma kvalitetne fotografije i manje šuma pri višim ISO vrednostima. Takođe, ovaj Canon model ima prilično brz auto-fokus, sasvim solidan burst brzinu i generalno, jako malo toga što bi moglo da se eventualno i zameri. Za one koji nemaju želju da pređu na Full-Frame modele, Canon 70D svakako predstavlja jedan od najboljih izbora u ovom trenutku.

Conclusion

This device is the logical upgrade of the Canon xxD series and is an excellent option for advanced amateurs looking for a case that supports the EF lens system. The model offers Digic 5+ sensor (used in the more expensive DSLRs) in combination with the new Dual Pixel CMOS AF sensor providing high quality images and less noise at higher ISO values. This Canon model has a fast auto-focus and a solid burst speed, everything is beyond reproach. For those who do not want to switch to Full-Frame models, the Canon 70D is one of the best choices at the moment.

Testirani proizvod je uzorak.

Canon ustupio: Canon EOS 70D
zvanični sajt: canon.rs